Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
miy_zvit.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
549.63 Кб
Скачать

3.Схеми підключення лічильників

Лічильник електричної енергії - електричний вимірювальний прилад, засіб обліку спожитої електричної енергії змінного або постійного струму.

Найбільш загальноприйнята одиниця виміру на електроенергію кіловат-година, яка дорівнює сумі енергії, яка використовується при навантаженні в один кіловат протягом одної години, або 3600000 Джоулів.

Розрізняють однофазні і трифазні лічильники. Однофазні лічильники застосовуються для обліку електроенергії у споживачів, живлення яких здійснюється однофазним струмом (в основному, побутових). Для обліку електроенергії трифазного струму застосовуються трифазні лічильники.

Трифазні лічильники можна класифікувати таким чином. По роду вимірюваної енергії — на лічильники активної та реактивної енергії. Залежно від схеми електропостачання, для якої вони призначені, — на трьохпровідні лічильники, що працюють в мережі без нульового проводу, і чотирипровідні, що працюють у мережі з нульовим проводом.

Схеми підключення лічильників.

Лічильники підключаються до мережі двома способами: безпосередньо в мережу (лічильники прямого включення) і через трансформатори струму і напруги.

Рис. 1 Схема підключення однофазного лічильника.

Рис. 2 Схема безпосереднього підключення лічильників типу СР4-І679 з номінальними струмами 20 А і більше в трипровідну і чьотирипровідну мережу.

Рис. 3 Схема безпосереднього підключення лічильників типу СР4-І678 з номінальними струмами 20 А і більше в трипровідну і чьотирипровідну мережу.

Рис. 4 Схема безпосереднього підключення лічильників типу Са3-І677 з номінальними струмами 20 А більше в трипровідну мережу.

Рис. 5 Схема підключення лічильників типів СР4У-І673М і СР4У-І679 з номінальними струмами 1,5 А через будь-які трансформатори струму в чьотирьох і трипровідні мережі.

Рис. 6 Схема підключення лічильників типів СР4У-І673М і СР4У-І679 з номінальними струмами 1,5 А через будь-які трансформатори струму й напруги в трипровідну мережу.

Слід зазначити, що індукційні лічильники найшвидше крутять свій диск при правильному підключенні. У лічильників (особливо при застосуванні трансформаторів струму та напруги) набагато більше причин крутитися повільніше, ніж так як треба:

  • Можуть бути переплутані трансформатори струму (замість 3 шт. 300 / 5 коштує 2 шт 300 / 5 і один 600 / 5). Однак може бути поставлений трансформатор з меншим коефіцієнтом, і тоді лічильник буде крутитися швидше (правда в цьому випадку зростає ймовірність того, що цей трансформатор струму згорить від перевантаження) причому переплутати дуже легко - особливо на старих таблички такі невиразні, що навіть на знятому трансформаторі під лампою і з лупою не завжди вдається розгледіти що на них написано. А в електричному щиті, де-небудь внизу це і зовсім розгледіти нереально. Доводиться тягнути цілий оберемок приладів.

  • Можуть бути переплутані початок і кінець одного з трансформаторів струму, тоді 2 фази будуть мотати вперед (хоча в підсумку лічильник буде мотати вперед, хоч і менше ніж належить) .

  • Можуть бути переплутані фази на лічильнику. Тобто до лічильника на вхід 1 підключений трансформатор струму від фази А, а напруга приходить від фази В. Зазвичай це легко виявляється - лічильник мотає тому.

  • Можливий неконтакт або обрив одного з трансформаторів струму. Тоді навантаження однієї з фаз не буде враховуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]