Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВИЛА РОБОТИ І ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ В ЛАБОРАТОРІЇ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Безпечна робота з легкозаймистими речовинами може бути забезпечена лише при дотриманні наступних правил.

1. Не можна допускати попадання горючої пари в атмосферу. Забороняється проводити які-небудь роботи з ЛЗР поза витяжною шафою. При проведенні процесів, пов'язаних з їх нагріванням, слід користуватися ефективними водяними холодильниками. Необхідно строго стежити, щоб ємкості з ЛЗР не опинилися поряд з нагрітими предметами, не освітлювалися прямими променями сонця. Сушку великих кількостей речовин від ГР, а також заправлення останніх слід проводити під вакуумом.

2. Забороняється працювати з вогненебезпечними речовинами поблизу включених пальників або електричних приладів - для займання суміші досить іскри, що виникає при користуванні електричними вимикачами, штепселями і т.д. ЛЗР можна нагрівати за допомогою пари або гарячої води (воду для бані необхідно нагрівати далеко від ЛЗР). Щоб уникнути випадкового застосування іншими особами полум'я або електрики а небезпечному сусідстві з ЛЗР, слідує перед початком роботи з вогненебезпечними речовинами поінформувати про це всіх працюють в кімнаті.

3. Дуже важливо наперед вжити всі можливі заходи, щоб наслідки аварії, якщо вона все ж таки відбудеться, були мінімальними. Роботи, зв'язані із застосуванням великих кількостей ЛЗР, доцільно розбити на декілька операцій. Під прилади, що містять більше 0,5 л горючої рідини, необхідно поміщати кювету, щоб рідина не розлилася у разі аварії. Наявність на робочому місці ємностей з ЛЗР або іншими горючими матеріалами у багато разів збільшує вірогідність виникнення пожежі в результаті навіть незначного спалаху. Найбільш небезпечні рідини, такі як діетиловий ефір або ацетон, забороняється зберігати в робочих кімнатах. В кінці зміни їх залишки повинні бути винесені на склад ЛЗР або в спеціально відведене приміщення. Не дозволяється також використовувати для зберігання і перенесення ЛЗР тонкостінні скляні місткості.

Правила поведінки при виникненні пожежі в лабораторії

1. Якщо випадково, розіллється значна кількість горючих рідин, необхідно негайно знеструмити кімнату загальним рубильником, погасити вогонь у всіх джерелах його, а місця розливів засипати піском, який потім треба зібрати і винести в місце зливу відходів ЛЗР.

2. Кожне робоче приміщення повинно бути забезпечено засобами для гасіння пожеж відповідно до існуючих норм. Обов'язково наявність сухого піску, азбестової ковдри, пінного і вуглекислотного вогнегасників.Запорукою успішної ліквідації місцевих загорянь є оперативність і правильне застосування засобів вогнегасіння.

3. Застосування пінних вогнегасників в лабораторних умовах неминуче приводить до псування устаткування, реактивів і т.д. і може принести більше шкоди, ніж сам спалах. Тому пінні вогнегасники рекомендується застосовувати лише для гасіння великого полум'я, коли інші засоби малоефективні.

4. Водою не можна гасити рідини, що не змішуються з нею, наприклад бензин, петролейний ефір, бензол, толуол і інші вуглеводні, а також бурхливо реагуючі з нею речовини - лужні метали, карбід кальцію і т.п.

5. Невеликі вогнища полум'я іноді легко ліквідовувати, засипавши їх піском, накривши азбестовою ковдрою або мокрою ганчіркою. Замість піску часто використовують сухі порошкові вогнегасники.

6. Найбільш переважним засобом вогнегасіння в умовах хімічних лабораторій є вуглекислотні вогнегасники. Наявний в них діоксид вуглецю не містить води і не заподіює шкоди устаткуванню. Вуглекислотні вогнегасники вельми зручні і ефективні для гасіння практично будь-яких спалахів і пожеж на невеликій площі. Ними не можна користуватися при горінні одягу на людині. В цьому випадку незамінні азбестові або повстяні ковдри.

7. При виникненні спалаху дуже важливо ліквідовувати її на самому початку. Якщо цього не вдалося зробити в перші декілька секунд і горіння посилюється, слід негайно покликати на допомогу товаришів і викликати пожежну команду, не припиняючи боротьби з вогнем. Від ділянки загоряння необхідно видалити всі горючі матеріали, вимкнути вентиляцію, газ, нагрівальні прилади.

8. При займанні електричних приладів або дротів слід в першу чергу відключити електрику загальним рубильником, потім згасити вогонь вуглекислотним вогнегасником або піском.