Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.по сам.и практ.Моя.Егорова.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Розрахунково-графічна робота по оет

Варіант 8

Теоретичне питання: Пропозиція на ринку. Закон пропозиції. Функції

пропозиції і чинники, що впливають на нього.

Завдання:

1. Використовуючи підхід з позицій теорії загальної ринкової рівноваги, проаналізуйте загальну ситуацію, яка складеться на ринку наступних взаємопов’язаних між собою товарів: нафта, бензин, автомобілі, послуги суспільного транспорту за умови, що через низку обставин ціна сирої нафти зросла. Як буде досягнута нова рівновага ? Виконайте завдання графічно.

2. Розрахуйте валовий дохід і прибуток фірми, використовуючи дані таблиці за умови, що на ринку склалася ціна - 35 грн. за одиницю продукції. При яких об'ємах виробництва конкурентна фірма отримає максимальний прибуток? Побудуйте графіки валового доходу і загальних витрат виробництва. Покажіть на ньому точки критичного об'єму виробництва.

Об'єм виробництва, шт

Постійні витрати

Змінні витрати

0

50

-

1

17

2

36

3

42

4

60

5

95

6

170

3. Розрахуйте трьома способами (аналітично, таблично і графічно) рівноважну ціну і рівноважний об'єм продажів, якщо попит і пропозиція задані відповідними функціями: Qd = 600 – 2p, Qs = 600 + 4p.

Дайте характеристику поняття ринкова рівновага. Покажіть, при яких цінах на ринку даного товару складеться ситуація надлишків або дефіциту. Покажіть на графіку споживчу ренту та додаткові вигоди виробника.

Розрахунково-графічна робота по оет

Варіант 9

Теоретичне питання : Зміст і структура суспільного виробництва. Матеріальне і нематеріальне виробництво, їх суть і взаємозв'язок.

Завдання:

Розрахуйте обсяг грошової маси, необхідної для обігу, якщо швидкість обігу грошової одиниці - 4, фізичний обсяг товарів - 4 млн. одиниць, а середня ціна - 8 грн. за одиницю товару. Що відбудеться з цінами, якщо фізичний обсяг товарів: а) зросте до 6 млн. одиниць; б) впаде до 2 млн. одиниць? Що відбудеться з цінами, якщо швидкість обігу грошової одиниці зросте до 5 обертів за рік?

2. Розрахуйте середній і граничний продукт фірми, якщо відомі наступні дані:

Число робочих

Сукупний продукт

1

30

2

70

3

100

4

120

5

130

6

135

7

140

8

140

Побудуйте графіки сукупного продукту, середнього продукту, граничного продукту.

3. Чисельність населення країни складає 52 млн. чол.. З них: діти до 16 років – 12 млн. чол., пенсіонери – 15 млн. чол. Чисельність інвалідів працездатного віку – 2 млн. чол.., в виправних закладах знаходиться 1,5 млн. чол., 1,2 млн. чол. втратили роботу через закриття шахт та небезпечних виробництв. В службі зайнятості офіційно зареєстровано 3 млн. безробітних. Відомо також, що 1 млн. людей працездатного віку не шукає роботу. Розрахуйте: чисельність працездатного населення країни; чисельність робочої сили; рівень безробіття; розмір і рівень фрикційного безробіття; розмір і рівень структурного безробіття; розмір і рівень циклічного безробіття; розмір і рівень природного безробіття.