Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент кр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

(м.Сєвєродонецьк)

Кафедра економіки підприємства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольної роботи

з дисципліни

ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

для студентів заочної форми навчання

за напрямами підготовки

6.040106, 6.050102, 6.050202, 6.050502, 6.050902, 6.051301

Затверджено

на засіданні кафедри

„Економіка підприємства”

протокол №10 від 12.06.2009р.

Сєвєродонецьк 2009

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни „Основи менеджменту” для студентів заочної форми навчання за напрямами підготовки бакалаврів: 6.040106, 6.050102, 6.050202, 6.050502, 6.050902, 6.051301/ Укл. Снопенко Г.Г., Соколова Г.Б., Сєвєродонецьк: ТІ СНУ ім. В. Даля (м.Сєвєродонецьк), 2009. – 40 с.

Методичні вказівки містять основні вимоги і рекомендації до виконання контрольних робіт з дисципліни "Основи менеджменту", їх змісту і технічного оформлення, зразок виконання контрольної роботи, рекомендації до вирішення завдань, порядок захисту контрольних робіт, список літератури, що рекомендується.

Укладачі: ст. викладач каф. ЕП, к.е.н., Снопенко Г.Г.

асистент каф. ЕП Соколова Г.Б.

Рецензент: доц. каф. ЕП Пєтєшова Т.А.

Відп. за випуск: зав. каф. ЕП, к.е.н., доц. Шевцова Г.З.

Затверджено методичною комісією ТІ СНУ ім. В.Даля (м.Сєвєродонецьк) з напряму „Економіка і підприємництво”. Протокол № 5 від 15.06.2009р.

ЗМІСТ

1. Мета і задачі контрольної роботи. 4

2. ПОСТАНОВКА завдань контрольної роботи 4

3. Вимоги і рекомендації до виконання роботи 5

6. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ЗАХИСТУ РОБОТИ 21

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 22

Додаток 2 39

1. Мета і задачі контрольної роботи.

Менеджмент - галузь знань, в рамках якої вивчаються можливості ефективного управління підприємством, організацією. Знання теоретичних основ сучасного менеджменту створює необхідну фундаментальну базу підготовки майбутнього керівника.

Менеджмент - вид професійної діяльності з управління людьми, управління ресурсами на підприємствах, яка спрямована на досягнення мети і бажаних результатів.

Метою вивчення дисципліни «Основи менеджменту» є оволодіння основами управлінської діяльності, вивчення теоретичних і прикладних аспектів менеджменту, сучасного стану і тенденцій розвитку управлінських знань, вивчення принципів, функцій і методів менеджменту, оволодіння початковими навичками управлінських дій.

Метою виконання даної контрольної роботи є закріплення знань теоретичного матеріалу, оволодіння методами з прийняття управлінських рішень, формування навичок з вирішення управлінських проблем.

Задачі контрольної роботи: перевірка розуміння механізму управлінської діяльності; контроль самостійної роботи студента, пов’язаної з вивченням, освоєнням основної і додаткової літератури.

2. Постановка завдань контрольної роботи

Контрольне завдання включає:

1) визначення терміну;

2) теоретичне питання;

3) тестове завдання (вибрати один варіант і надати короткий коментар);

4) ситуаційне завдання (обґрунтувати і надати короткий коментар).

Відповідь на визначення терміну та теоретичне питання потребує використання знань, одержаних студентом при вивченні дисципліни «Основі менеджменту».

Відповідь на тестове завдання потребує від студента уміння використовувати отримані знання при виборі одного варіанта з обґрунтуванням і короткого коментаря своєї відповіді.

Відповідь на ситуаційне завдання потребує розуміння природи управлінської праці та процесів менеджменту, різних організаційних структур управління; знання посадових та функціональних обов’язків менеджерів; способів досягнення цілей та підвищення ефективності роботи підприємства.

Варіанти контрольних робіт наведені в Додатку 1.

3. Вимоги і рекомендації до виконання роботи

Контрольна робота з дисципліни "Основи менеджменту" повинна відповідати наступним основним вимогам:

Достатній теоретичний і методологічний рівень. Повинні бути охарактеризовані основні категорії, процеси і явища, що стосуються суті питання. Відображені й обґрунтовані особливості прояву (застосування) принципів, функцій і методів менеджменту стосовно до моделі ситуації, викладеної в конкретному завданні.

Грамотність оформлення. Виклад матеріалу повинен бути коротким, ясним, виключати граматичні і стилістичні помилки. Варто використовувати тільки одну мову викладу (як правило – українську, як вийняток - російську), ретельно перевіряти якість перекладу іноземних літературних джерел. Необхідно дотримуватись загальноприйнятих правил оформлення тексту і списку використаної літератури.

При виконанні роботи доцільно дотримуватись наступних рекомендацій:

1) при підготовці відповідей на контрольне завдання необхідно ознайомитися зі змістом усього конспекту лекцій за курсом "Основи менеджменту". Така необхідність обумовлена тим, що при підготовці відповіді недалекоглядно обмежуватися рамками однієї основної теми, безпосередньо пов'язаної з питанням,

2) при підготовці відповіді на перше і друге питання необхідно вивчити поняття і категорії менеджменту, викласти їх суть та обов’язково надати необхідні пояснення,

3) при відповіді на тест необхідно поглиблено вивчити поняття і категорії менеджменту по суті питання, виключити невірні відповіді і вибрати правильні; необхідно обґрунтувати відповідь та надати короткий коментар.

4) при обґрунтуванні відповіді на ситуаційне завдання потрібні теоретичні знання і практичні навички щодо створення організаційної структури управління підприємством, уміння приймати управлінські рішення в конкретних ситуаціях, для яких характерні висока динамічність і невизначеність.