Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. по виробнич. пр._12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут комп’ютерних систем

ПРОГРАМА З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут комп’ютерних систем

ПРОГРАМА З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

студентів бакалаврської підготовки

за напрямком 6.050101 – „Комп’ютерні науки”

Затверджено

на засіданні кафедри

інформаційних систем

Протокол № 6 від 28.03.12

Одеса

Наука і техніка

2012

Програма з виробничої практики методичні вказівки студентів бакалаврської підготовки за напрямком 6.050101 – „Комп’ютерні науки” спеціальність /Авт.: С.Г. Антощук, В.О. Болтенков, О.Ю.Бабілунга – Одеса: ОНПУ, 2012, 19 c.

Автори:

С.Г. Антощук, докт. техн. наук, професор

В.О. Болтенков, канд. техн. наук, доцент

О.Ю.Бабілунга, канд. техн. наук, доцент

ВСТУП

Програма виробничої практики розроблена на основі положення про проведення практики студентів у вищих навчальних закладах України МОіНУ від 8 квітня 1993р. та 30 квітня 1993р. №35.

Програма дає рекомендації про види, форми та методи контролю рівня знань, умінь та навичок, які повинні отримати студенти напряму 06.050101 під час проходження практики для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр.

Час проведення практики та її тривалість визначаються діючим навчальним планом спеціальності. Дата початку і закінчення практики уточнюється щорічно.

Офіційним документом для проведення виробничої практики є договір між університетом та підприємством. Договори можуть бути двосторонніми та тристоронніми. На основі цих договорів кафедрою підготовлюється наказ по університету, згідно з яким за студентами закріплюються місця практики та призначаються керівники практики від кафедри, вказується тривалість практики.

Програма є основним навчально-методичним документом, що визначає організацію проведення виробничої практики студентів бакалаврської підготовки.

  1. Мета та задачі практики

Виробнича практика є важливим етапом підготовки спеціалістів і спрямована на:

  • систематизацію, закріплення та розширення теоретичних та практичних знань зі спеціальності, застосування цих знань для розв’язання конкретних наукових, технічних, економічних та виробничих завдань;

  • розвиток навичок самостійної роботи в умовах сучасного виробництва, прогресу науки, техніки та культури.

Метою практики є:

  • закріплення та розширення теоретичних і практичних знань, здобуття студентами навичок самостійної практичної діяльності;

  • отримання навичок експлуатації електронних мікропроцесорних засобів, аналогових та цифрових приладів, перетворювачів вимірювальної інформації;

  • закріплення знань з програмування та сучасних комп’ютерних технологій обробки інформації на ПК, обслуговування засобів комп’ютерної техніки.

Задачі практики – знайомство з підприємством та його сучасним економічним та структурним станом, з обладнанням, станом комп’ютерізації; знайомство з ринковими взаємовідносинами виробників і споживачів; виконання обов’язків стажера або дублера-спеціаліста.

Після проходження практики студенти повинні

знати: структуру підприємства, основні етапи технологічного процесу виробництва продукції та його інформаційного забезпечення, сучасні методи та засоби програмування, інформаційне забезпечення розробки, виробництва та експлуатації обчислювальної техніки, техніки безпеки та екологічну обстановку на підприємстві;

вміти: виконувати обов’язки лаборанта, техніка, оператора ЕОМ, спеціаліста (оформляти технічну документацію, користуватися ЕОМ, вимірювальними приладами, вибирати методи та засоби програмування, правильно використовувати засоби здобування, передачі та перетворювання інформації та обчислювальної техніки);

отримати навички: проектування систем інтелектуальної обробки образів та апаратно-програмних засобів збору інформації.

  1. Зміст та індивідуальне завдання практики

Навчальний процес студентів напряму 6.050101 — Комп'ютерні науки забезпечує фундаментальну та прикладну підготовку для роботи в області:

  • розробки апаратного та програмного забезпечення комп’ютерних інформаційних систем;

  • програмування на ЕОМ;

  • обробки інформації на ЕОМ;

  • розробки, конструювання та експлуатації апаратно-програмних засобів збору інформації;

  • розробки приладів для вимірювання електричних та фізичних величин.

Студенти можуть займати посади (штатні або дублера) лаборанта, техніка, оператора ЕОМ, інженера малих підприємств, науково-дослідних інститутів, навчальних закладів, приватних та державних підприємств. Характер праці студентів на підприємстві повинен відповідати профілю навчання та тривалості календарного плану практики.

    1. Вимоги до індивідуального завдання

Індивідуальне завдання студенти виконують з метою надбання під час практики умінь та навичок самостійного розв’язання виробничих, наукових або організаційних завдань. Завдання видається керівником та записується у щоденник практики. Індивідуальне завдання може конкретизуватися під час практики, матеріали його можуть бути у подальшому використані для виконання курсової роботи.

Рекомендований перелік індивідуальних завдань містить огляд, аналіз методів програмування та техніко-економічних показників комп’ютерних та інформаційних систем, розробку та налагодження програм для:

  • аналізу інформаційних потоків даних;

  • систем підтримки прийняття рішень;

  • обміну інформацією та документообігу;

  • мікропроцесорних систем обробки інформації;

  • систем інтелектуальної обробки інформації тощо.