Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvyt-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

1.2 Історія кафедри інтегрованих технологій машинобудування і автомобілів

Кафедра створена у 1968 році при розподілі кафедри технології машинобудування i металорізних верстатів. Нова кафедра об'єднала такі дисципліни:

  • Металорізальні верстати

  • Проектування i виробництво металорізальних інструментів

  • Теорія різання

  • Взаємозамінність, стандартизація і технічні виміри

  • Проектування пристосувань.

У перший склад кафедри увійшли викладачі: Кузьменко В.К., Едемський В.А., Столяров Ю.Х., Гребінник М.А., Самсонов B.Г. При їхній активній участі в 1967 році був проведений випуск молодих спеціалістів.

У 1970 році курс проектування пристосувань був переведений на кафедру технологій машинобудування. З 1968 року кафедра проводила заняття зі студентами по курсу «Автоматизації виробничих процесів», а в 1973 році кафедрі був переданий повний курс «Автоматика й автоматизація виробничих процесів». У лютому 1976 року кафедрі передана дисципліна «Гідравліка, пневматичні машини i гідроприводи». 3 вересня 1981 року на кафедрі введені дисципліни: «Основи наукових досліджень», «Введення у фах», «Основи технологічної творчості».

У зв'язку з переходом на нові навчальні плани за фахом «Технологія машинобудування, металорізальні верстати й інструмент», кафедра з 1985 року почала готувати студентів по дисциплінах «Металорізальні верстати і промислові роботи», «Гідравліка, гідравлічні машини, гідропривід і гідро-, пневмоавтоматика. У 1986 році вводиться дисципліна «Теплові процеси в технологічних системах». У 1987 році дисципліни «Технологія інструментального виробництва» i «САПР технологічних процесів, інструментів, верстатів». Дисципліна «Основи технічної творчості» з 1986 року ввійшла в курс «Основи наукових досліджень».

У відповідності з наказом №790 Міністерства Освіти СРСР про освіту з 1987 р. кафедра розпочала підготовку фахівців за спеціальністю 12.02 «Металорізальні верстати та інструменти».

У відповідності з наказом Мінвузу від 23.09.91 р. Інститут було перейменовано в Чернігівський технологічний інститут (ЧТІ). Згідно переліку 94 постанови Кабінету Міністрів України № 25 від 18.05.94 року кафедра почала підготовку спеціалістів 7.090203 – «Металорізальні верстати та системи».

У 1994 р. кафедру МРВ та І за наказом № 78 від 31.05.94 р. у відповідності з рішенням Вченої Ради інституту було перейменовано на кафедру «Металорізальні верстати та систем» (МРВ та С). Основою підготовки інженерів-механіків за двома спеціалізаціями на випускаючій кафедрі МРВ та С було визначено максимальне розкриття творчих та організаторських здібностей студентів з використанням сучасних технологій організації навчального процесу. Було також активізовано виховну роботу, спрямовану на прищеплення студентам поваги до загальнолюдських цінностей та культури, розвиток гуманітарної освіти.

З 1999 року у відповідності до наказу Мінвузу Чернігівський технологічний інститут (ЧТІ) було перейменовано в Чернігівський державний технологічний університет (ЧДТУ).

З 1968 року по 1978 рік кафедру очолював доцент кандидат технічних наук Кузьменко Володимир Кирилович, а з лютого 1978 року по вересень 1983 року – доцент кандидат технічних наук Сахно Юрій Олексійович, що захистив докторську дисертацію в 1996 році, на даний час завідувачем кафедри є професор доктор технічних наук Кальченко Віталій Іванович, захистив докторську дисертацію в 1994 році.

На кафедрі є очна аспірантура, яку до 2000 року закінчили 8 аспірантів. За останній час захистили кандидатські дисертації 3 аспіранта.

При кафедрі працює аспірантура, яку закінчили 9 аспірантів. П’ятеро з яких захистили кандидатські дисертації, четверо працевлаштувались в університеті, троє безпосередньо на кафедрі металорізальних верстатів та систем.

На даний час кафедра має дуже розвинуту практичну базу, котра складається з наступних лабораторій:

  • технічних вимірів;

  • різання металів;

  • металорізальних верстатів;

  • ріжучого інструмента;

  • гідравліки та гідро-пневмоавтоматики;

  • учбово-дослідницької лабораторії;

  • комп'ютерного класу зі спецдисциплін (САПР);

  • виробничо-дослідницької лабораторії.

Кафедра інтегрованих технологій машинобудування й автомобілів Чернігівського державного технологічного університету здійснює підготовку бакалаврів за напрямом "Інженерна механіка"(строк навчання 3 роки 10 місяців), спеціалістів за напрямом "Металорізальні верстати та системи" (строк навчання на базі бакалавра – 10 місяців, та магістрів за напрямом "Металорізальні верстати та системи" (строк навчання 1 рік 4 місяців на базі бакалавра). Кафедра інтегрованих технологій машинобудування й автомобілів єдина в університеті на якій працює 3 професори і 5 доцентів, всі викладачі мають вчений ступінь і звання.

Навчаючись за спеціальністю «Інженерна механіка», студенти отримують ґрунтовні знання, які зможуть використати при конструюванні виробів та розробки технологічних процесів механічної обробки і складання із застосуванням сучасних інформаційних технологій. Основу підготовки фахівців становить вивчення процесів металообробки, високоточних інтегрованих технологій машинобудування, комп’ютерного проектування обладнання, конструкцій вузлів сучасних верстатів та машин, гнучких виробничих автоматизованих верстатних систем, формоутворюючого інструменту, промислових роботів та маніпуляторів.

За напрямком «Автомобільний транспорт» кафедра інтегрованих технологій машинобудування й автомобілів ЧДТУ готує фахівців з організації та управління транспортними процесами, процесами виготовлення, технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів. Серед професійно орієнтованих предметів слід відзначити наступні: автомобілі, автомобільні двигуни, особливості технічного обслуговування та ремонту автомобілів з електронними системами керування, технічна експлуатація автомобілів, основи САПР автомобілів і двигунів, перспективні конструкції автомобілів та ДВЗ.

Кафедрою виконуються наукові розробки за двома напрямами: розробка теоретичних основ робочих процесів шліфування зі схрещеними осями інструменту та деталі, ведуться дослідження з механізації й автоматизації сільськогосподарських робіт.

Кафедра співпрацює інтегрованих технологій машинобудування й автомобілів ЧДТУ з Національним технічним університетом України «КПІ», Харківським національним політехнічним університетом «ХПІ», Національним транспортним університетом, Донецькою академією автомобільного транспорту, Донецьким національним технічним університетом, Запорізьким національним технічним університетом та інш.

Теоретична база кафедри ІТМіА складається з великої кількості методичних вказівок до практичних, лабораторних та розрахунково-графічних робіт з усіх дисциплін, що ведуть викладачі кафедри.

Виробнича база кафедри охоплює металорізальні верстати, універсальні вимірні пристрої та прилади, металорізальні інструменти, промислові роботи тощо.

На кафедрі використовуються токарні, свердлильні, заточні, фрезерні верстати різних класів точності. Також є верстати, що використовують електрохімічні методи обробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]