Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Промздания-конспект.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
54.55 Mб
Скачать

І. Загальні положення проектування промислових будівель

§ 1. Основи проектування

1.1.Види промислових будівель

Промисловим підприємством називається комплекс будівель та споруд, знарядь та засобів виробництва, що використовується для випуску будь-якого виду продукції або напівфабрикатів.

Основне призначення промислових будівель— є забезпечення нормальних умов для протікання виробничих процесів та захист працюючих в них людей та обладнання від атмосферних впливів.

Промисловим будівництвом називається область будівництва, яка займається будівництвом нових, розширенням та модернізацією існуючих промислових підприємств.

Від часу початку планування народного господарства з 1928 року за

5-річним планами в країні було збудовано велику кількість промислових підприємств, теплових та гідроелектричних станцій, річних та морських портів. Серед них ДніпроГЕС, Магнітогорський металургійний комбінат, Волгоградський та Харківський тракторні заводи, Ростовський сільськогосподарський машинобудівельний, Московський та Горьківський автозаводи і т.д. За роки війни було зруйновано багато підприємств, але на сході країни було введено в експлуатацію 3500 нових і відновлено 7500 у визволених районах крупних промислових підприємств.

Докорінні зміни методів промислового будівництва відносять до 54 – 55 р.р.(в країні утворюється міцна індустрія по виробництву ЗБК)

З 1955р. Держбудом СРСР для обов’язкового застосування утверджуються СНіПи і все промислове будівництво ведеться із уніфікованих об’ємно-планувальних елементів з застосуванням типових конструкцій, у тому числі велико-пролітних (із залізобетону, сталі, дерева).

Не дивлячись на величезні успіхи, в розвитку промислового будівництва спостерігалося дуже серйозне відставання від розвинутих країн, пов’язане:

  • з неефективними застарілими технологічними рішеннями (на заході упроваджувались НОУ-ХАУ, а у нас - ні);

  • кошти розпилялися на багато об’єктів;

  • неймовірне затягнення строків будівництва (навіть найліпші проектні розробки застарівали до закінчення будівництва).

Усі ці недоліки особливо виявились після розвалу СРСР, коли в Україні половина промислових підприємств виявились на межі закриття із-за застарілого обладнання, технологій та не конкурентоздатності виробленої продукції.

Усунення недоліків можливе на основі:

  1. Підвищення ефективності капіталовкладень (забезпечити їх концентрацію на пріоритетних напрямках).

  2. Збільшення частки коштів на реконструкцію, перебудову, модернізацію підприємств.

  3. Скорочення строків окупності.

  4. Докорінного підвищення якості будівельних робіт.

  5. Підвищення якості проектування.

  6. Створення прогресивних типів промислових будівель і споруд та прогресивних заходів при їх будівництві на основі максимальної кооперації та блокування основних та допоміжних виробництв.

  7. Широкого застосування нових будівельних матеріалів (легких, ніздрюватих бетонів, алюмінієвих сплавів, холодно гнутих профілей, полімерних матеріалів в низько міцних сталей).

  8. Серйозного ставлення до питань екології (боротьба з викидами).

  9. Значного підвищення естетичної якості робочих місць та самих промислових підприємств.

­­­­­1.2.Класифікація промислових будівель

Промислові підприємства класифікуються по галузям виробництва. Класифікація галузей виробництва в промисловості установлюється за різними ознаками, наприклад за призначенням продукції, виду оброблюваної сировини, характеру технологічного процесу. Взагалі нараховується 15 великих галузей (електроенергетика, чорна, кольорова металургія, машинобудування, металообробка, легка промисловість). Великі галузі діляться на більш дрібні. Їх нараховується понад 160. Наприклад: машинобудування - автомобілебудування;

- тракторобудування;

- верстатобудування.

Галузева класифікація покладена в основу створення мережі проектних інститутів та виробничих об’єднань. Наприклад, створені великі проектні конструкторські організації з проектування металургійних заводів, як Гіпромез, заводів важкого машинобудування - Гіпротаж і т.д.

На основі галузевої класифікації побудована і класифікація промислових будівель.

Усі промислові будівлі незалежно від галузі промисловості розподіляються на 4 групи:

  1. Виробничі - будівлі основних виробництв, тобто ті, що випускають продукцію або напівфабрикати (цеха), механічні, метало складальні, ткацькі, з обробки харчових продуктів, інструментально-ремонтні (допоміжного виробництва).

  2. Енергетичні - будівлі ТЕЦ, котлові, електричні та трансформаторні підстанції, компресорні та інші.

  3. Будівлі транспортно-складського господарства - гаражі, стоянки наземного промислового транспорту, склади готової продукції, напівфабрикатів та сировини, пожежні депо.

  4. Допоміжні будівлі - в котрих розміщуються адміністративно-конторські приміщення, побутові, медичні, пункти харчування та інші.

Допоміжні приміщення в залежності від виду виробництва можуть розташовуватися і у виробничих будівлях.

Об’ємно-планувальні та конструктивні рішення промислових будівель залежать від їх призначення, характеру розміщення в них технологічних процесів. Їх можна класифікувати за такими ознаками:

1.2.1. За числом прольотів - одно прольотні та багато прольотні.