Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1 для кибер укр яз.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
62.46 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет фінансової науки. Фінансові категорії.

План

1.1. Фінансова наука: предмет і методи. Сутність фінансових відносин.

1.2. Фінанси як історична та економічна категорія. Сутність фінансових ресурсів.

1.3. Функції та роль фінансів у розвитку суспільного виробництва.

1.4. Система фінансових категорій, їх взаємозв’язок.

1.1. Фінансова наука: предмет і методи. Фінансові відносини.

Фінансова наука входить до складу соціально-економічних наук.

Фінанси як наука вивчають явища і процеси, які здійснюються в державі при створенні і використанні фондів фінансових ресурсів на цілі її економічного і соціального розвитку.

Спрощене, побутове сприйняття фінансів пов’язане із грошовими відносинами та фінансовою діяльністю, що відображається у доходах і витратах суб’єктів фінансових відносин.

Глибинне, глобалізоване розуміння фінансів передбачає цілісне уявлення про фінанси і фінансову систему як єдине ціле та характеризує сутність відносин, що складаються в суспільстві у процесі руху вартості створеного ВВП.

Предметом фінансової науки є діяльність держави, суб’єктів господарювання, організацій та громадян, що пов’язане зі створенням та використанням фондів фінансових ресурсів.

На практиці предмет фінансів втілюється у фінансових відносинах – це система грошових відносин, пов’язаних з розподілом, перерозподілом, формуванням і використанням централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів для задоволення суспільних, колективних та індивідуальних потреб.

Фінансовими відносинами є грошові відносини, які виникають між:

  • державою і підприємствами;

  • державою і населенням;

  • підприємствами;

  • підприємствами і;

  • окремими ланками фінансової системи.;

  • всередині підприємства.

Об’єктами фінансових відносин виступають:

  • вартість валового внутрішнього продукту – додана вартість, вироблена у країні виробниками товарів, робіт, послуг за рік (заробітна плата, прибуток, амортизація, непрямі податки, позичковий процент, рента);

  • національне багатство – вартість нагромаджених в країні матеріальних цінностей та залучених у виробництво природних ресурсів (основні засоби, матеріальні ресурси, золото-валютний запас, природні ресурси).

Залежно від співвідношення елементів об’єкту фінансових відносин можна виділити нормальну фінансову ситуацію в країні, коли основним об’єктом фінансів є ВВП, і кризову фінансову ситуацію, коли ВВП не вистачає для формування доходів і фінансових ресурсів, що призводить до зменшення національного багатства.

Суб’єктами фінансових відносин є держава, юридичні та фізичні особи.

Фінансові відносини носять суперечливий характер: кожен з суб’єктів прагне отримати якомога більшу частку об’єкту. Збалансування інтересів суб’єктів фінансових відносин досягається встановленням оптимальних пропорцій розподілу ВВП, а також забезпеченням його зростання.

Системи науково встановлених критеріїв оптимальності розподілу ВВП не існує.

Загальною метою фінансової науки є пізнання дії об’єктивних законів і закономірностей, найстійкіших зв’язків та залежностей між фінансовими явищами у сфері фінансів та доведення теоретичних розробок до практичного впровадження.

При дослідженні фінансових відносин фінансова наука використовує систему методів:

  • діалектичний метод, який базується на аналізі, синтезі, індукції, дедукції, абстракції, аналогії.

  • економіко-статистичні методи, які включають балансовий та нормативний;

  • метод коефіцієнтів;

  • економічне моделювання.