Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomicheskaya_teoria.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
92.09 Кб
Скачать

29. Причини та історія циклів та їх класифікація

Економічний цикл - це послідовне падіння та піднесення ділової акти­вності, що охоплює декілька років. Різні економічні цикли можуть суттєво від­різнятись за тривалістю, інтенсивністю падіння або зростання виробництва, але всі вони складаються з чотирьох послідовних фаз: кризи, спаду (депресії), пожвавлення та піднесення.

Криза - характеризується падінням ділової активності. Підприємці та споживачи скорочують свої витрати; згортається виробництво; велика кількість людей звільняється з роботи. Наймані робітники, які є основними спожива­чами, втрачаючи роботу скорочують витрати на закупівлю товарів, що призво­дить до ще більшого скорочення виробництва і додаткових звільнень.

Спад - підприємства працюють на неповну потужність, виробництво за­лишається на низькому рівні, спостерігається найбільша кількість банкрутів. Безробіття сягає свого найбільшого рівня, а сукупний попит - найнижчого, але ціни тенденції до зниження не виявляють. Ціни знижуються лише у випадку, коли спад глибокий та тривалий, що має назву депресії.

Пожвавлення - після спаду економіка поступово починає видужувати. В цей час зростає ділова активність, збільшуються споживачі, інвестиційні ви­трати, знижується рівень безробіття внаслідок створення робочих місць, вини­кає тенденція до зростання цін. Виробництво наприкінці цієї фазидосягає за обсягом показників попереднього піку.

Піднесення - зростання кількості зайнятих зумовлює збільшення витратсукуп­ного попиту і подальше зростання потужності виробництва. Знову досягається повна зайнятість, підвищується рівень цін, економіка підходить до нового піку і з цього моменту починається новий цикл.

Цикл - період від початку однієї кризи в економіці до початку другої кризи.

Розрізняють декілька видів економічних циклів:

1. Короткі цикли (циклиКітчіна ) тривалість 3-4 роки

Відхилення рівноваги між звичайним ринковим попитом та пропозицією що призводить до короткочасних коливань.

2. Середні цикли ( цикли Жугляра ) тривалість 7-11 років

Середні цикли пов'язані з періодичними якісними змінами в умовах виробниц­тва, насамперед в активній частині виробничих фондів - машин та устатку­вання.

3. Великі цикли - (Довгі хвилі - теорія Довгих хвиль була створена Ро­сійським економістом Кондратьєвим в 1926 році) тривалість 40-60 років.

Сучасні економісти зміну економічних циклів пояснюють існуванням зо­внішніх і внутрішніх факторів.

Зовнішні фактори - явища що відбуваються поза межами економічної системи, але впливають на її розвиток (вплив винаходів та інновації).Розвиток науки, зростання чисельності населення, відкриття родовищ золота, потря­сіння політичні, економічні.

Внутрішні фактори - складові частини економічної системи. Виділяються три основні: споживання, інвестування, економічна політика.

30. Проблема нерівномірності економічного розвитку країн світу. Шляхи розв’язання глобальних проблем

31. Ринок: сутність, умови виникнення, основні функції, суб’єкти, об’єкти, риси

Ринок - система товарно-грошових відносин, що виникають між покуп­цем і продавцем, забезпечуючи їх зв'язок.

Основні принципи, які визначають функціонування ринку:

1. Приватна власність— право приватних осіб за власним розсудом ку­пувати, контролювати, застосовувати та реалізовувати матеріальні ре­сурси. По­ряд с приватною власністю існує також державна власність.

2. Свобода підприємництва - означає, що приватні підприємства мають право купувати економічні ресурси, за власним вибором організувати виробни­цтво товарі та послуг, реалізовувати їх на ринках згідно з ви­бором самої фірми.

3. Свобода вибору:

- Свобода вибору для споживачів - полягає в тому, що у межах своїх доходів вони можуть купувати будь-які товари та послуги для задово­лення своїх потреб.

- Свобода вибору для власників ресурсу- означає, що власники мате­рі­альних ресурсів та грошового капіталу можуть їх використовувати за власним розсудом (наприклад, почати свою справу, здати в оренду або позику, встано­вивши при цьому свою власну ціну).

4. Особистий інтерес - роблячи свій вибір, суб'єкти ринкової економіки керуються своєю власною вигодою. Підприємець намагається отрима­ти макси­мальний прибуток, мінімізуючи при цьому свої витрати. Влас­ники ресурсів на­магаються їх продати, або здати в оренду як можна дорожче. Споживачі нама­гаються купини необхідні їм товари та послу­ги за найнижчою ціною.

5. Конкуренція - суперництво між товаровиробниками за кращі, еконо­мі­чно більш вигідні умови виробництва та реалізації продукції.

6. Опора на систему цін - рішення, які приймають суб'єкти ринкової еко­номіки, відбуваються у системі цін.

Функції ринку:

- Техніко-економічна:забезпечення руху товарів і послуг від виробника до спо­живача.

- Контролююча - контроль споживачів за виробництвом.

- Регулююча - відповідь на основні проблеми економіки "що?", "як?", і "для ко­го?" виробляти.

- Стимулююча - забезпечення розвитку НТП, орієнтованого на повне задово­лення потреб споживача.

Умови виникнення: СПП, спеціалізація вир-ва, економічна відокремленість суб’єктів господарської діяльності, вільний обмін ресурсами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]