Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр НП 3 к курс_студ_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ цивільного захисту УКРАЇНИ

_________________________________________________________________

ПРОГРАМА

навчальної практики курсантів та студентів 3 курсу

Національного університету цивільного захисту України

на посаді інспектора державного нагляду у сфері техногенної безпеки

Державної інспекції техногенної безпеки України

Харків 2012

Розглянуто та затверджено Вченою радою факультету цивільного захисту Протокол № 7

від 21.02.2012 р.

Рекомендовано Методичною радою НУЦЗУ.

Протокол № ___

від __.___.2012 р.

Програма розроблена кафедрою наглядово-профілактичної діяльності

Укладачі: Островерх О.О., Савченко О.В., Толубенко В.Г.

Рецензенти:

Начальник Управління техногенної безпеки ГУ Державної інспекції техногенної безпеки у Харківській області майор служби цивільного захисту Колосовський С.О.

Заступник начальника кафедри управління та організації діяльності у сфері цивільного захисту факультету цивільного захисту НУЦЗУ, кандидат військових наук, доцент, полковник служби цивільного захисту Альбощій О.В.

Підлягає поверненню до університету разом зі звітними матеріалами

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор університету,

генерал-лейтенант

служби цивільного захисту

кандидат психологічних наук, професор

В.П.Садковий

«____»_____________ 2012 р.

ПРОГРАМА

навчальної практики курсантів та студентів 3 курсу

Національного університету цивільного захисту України

на посаді інспектора державного нагляду у сфері техногенної безпеки

Державної інспекції техногенної безпеки України

Програма навчальної практики курсантів та студентів 3 курсу Національного університету цивільного захисту України (далі – університет) на посаді фахівця органу державного нагляду у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України (далі – Програма) розроблена у відповідності до вимог «Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України», затвердженого наказом МНС України від 01.12.2003 р. № 461 і містить загальні положення щодо організації, проведення, підведення підсумків навчальної практики та методичні вказівки щодо участі працівників органів управління та підрозділів Держтехногенбезпеки у процесі набуття, закріплення і вдосконалення одержаних курсантами (студентами) теоретичних знань, формування у них професійних умінь та навичок для виконання у майбутньому посадових обов'язків.

Навчальна практика на посаді інспектора державного нагляду у сфері техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України (далі - Держтехногенбезпеки) має за мету – поглибити та систематизувати знання і вміння курсантів та студентів за програмою підготовки бакалавра у галузі знань 1702 «Цивільна безпека» за напрямом 6.170201 «Цивільний захист» за кваліфікацією «Інспектор державний з техногенного та екологічного нагляду» шляхом залучення курсантів та студентів до виконання професійно-службових завдань фахівців Держтехногенбезпеки.

1. Завдання на навчальну практику

1.1. Закріплення теоретичних знань, одержаних курсантами (студентами) в університеті, для всебічного їх використання в практичній діяльності.

    1. Формування і вдосконалення у курсантів (студентів) професійних навичок і вмінь, які визначені освітньо-кваліфікаційною характеристикою «бакалавр» в напрямі 6.170201 «Цивільний захист».

    2. Оволодіння курсантами (студентами) передовими методами діяльності органів управління та підрозділів Держтехногенбезпеки за напрямками здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням та виконанням вимог законодавства у сфері техногенної безпеки, цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, за діяльністю аварійно-рятувальних служб.

    3. Одержання курсантами (студентами) навичок громадської, організаторської та виховної роботи в підрозділах Держтехногенбезпеки.

    4. Підтримання тісних зв’язків університету з органами управління та підрозділами Держтехногенбезпеки України в областях для обміну досвідом, рішення оперативно-службових задач і професійної підготовки курсантів (студентів).

    5. Збір та узагальнення курсантами (студентами) статистичних даних щодо діяльності органів управління та підрозділів Держтехногенбезпеки за місцем проходження навчальної практики.

2. Організація проведення навчальної практики

2.1. Відповідальність за організацію і проведення навчальної практики, а також безпосередній контроль покладається на керівництво університету та начальників територіальних органів управління Держтехногенбезпеки, а навчально-методичне забезпечення на кафедри факультету цивільного захисту університету.

2.2. У роботі з питань організації і проведення навчальної практики університет та органи управління Держтехногенбезпеки керуються розділами «Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України», затвердженого наказом МНС України № 461 від 01.12.03 р.

2.3. Навчальна практика курсантів (студентів) проводиться в органах управління та підрозділах Держтехногенбезпеки, що визначаються відповідними наказами по ГУ(У) Держтехногенбезпеки України в областях, на посаді інспектора державного нагляду у сфері техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України.

2.4. Термін проходження навчальної практики визначається графіком навчального процесу за навчальним планом і складає 7 тижнів для курсантів та 4 тижні для студентів.

2.5. Робочий день курсанта (студента) визначається правилами трудового розпорядку та режимом роботи відповідного органу управління чи підрозділу Держтехногенбезпеки, до якого його підпорядковано для проходження навчальної практики.

2.6. Начальники територіальних органів управління Держтехногенбезпеки, на базі яких проводиться навчальна практика, несуть відповідальність за якість її організації і повинні:

  • визначити конкретні підрозділи навчальної практики курсантів (студентів) та забезпечити створення належних умов для її якісного проведення;

  • призначити наказом керівників навчальної практики із числа найбільш підготовлених працівників Держтехногенбезпеки, які мають відповідний кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід, а також безпосередніх керівників навчальної практики за поданням начальників підрозділів Держтехногенбезпеки;

  • організувати своєчасне оформлення і видавання курсантам (студентам) на період навчальної практики тимчасових посвідчень, що підтверджують виконання ними професійно-службових завдань на конкретній посаді (додаток В);

  • провести нараду з керівниками навчальної практики і курсантами (студентами) перед початком навчальної практики та інструктаж курсантів (студентів) щодо дотримання вимог з охорони праці;

  • забезпечити прийняття звітів та заліків після закінчення навчальної практики;

  • здійснювати особисто та забезпечити постійний контроль за організацією проведення навчальної практики, узагальнювати та аналізувати результати навчальної практики, розробляти рекомендації щодо вдосконалення її організації і проведення, підвести підсумки навчальної практики та видати за їх результатами наказ, копію якого направити до університету.

2.7. Керівник навчальної практики повинен:

  • забезпечити якісне відпрацювання курсантом (студентом) положень цієї Програми;

  • надати допомогу у складанні плануючих документів для проходження навчальної практики;

  • встановити режим роботи курсантів (студентів);

  • проводити виховну роботу з курсантами (студентами);

  • за узгодженням з начальником підрозділу Держтехногенбезпеки забезпечити курсантів (студентів) необхідними житлово-побутовими умовами (надання, за можливістю, безкоштовного житла, медичного обслуговування, умов для харчування), а також робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо;

  • щоденно оцінювати роботу курсантів (студентів) з виставленням оцінки в щоденник курсанта (студента);

  • підготувати характеристики на курсантів (студентів)за вимогами п. 5.1 цієї Програми;

  • аналізувати роботу курсантів (студентів) та узагальнити підсумки навчальної практики і надати звіт для проведення підсумкової наради в своєму територіальному органі управління.

2.8. Проходження навчальної практики здійснюється за індивідуальним планом, що розробляється курсантом (студентом) згідно з Програмою та планом роботи підрозділу під керівництвом керівника навчальної практики і затверджується начальником підрозділу Держтехногенбезпеки. Цей план скріплюється печаткою (Додаток А).

2.9. Основною формою проведення навчальної практики є безпосереднє виконання курсантом (студентом) посадових інструкцій (функціональних обов’язків) інспектора державного нагляду у сфері техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України.