Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9.Абдомінальний ішемічний синдром.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

10

Міністнрство охорони здоров”я україни національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

« Затверджено»

на методичній нараді

КАФЕДРИ ХІРУРГІЇ №1 Завідувач кафедри професор Захараш М.П.

« _____» ____________ 2010 р.

Методичні рекомендації

на тему: «Абдомінальний ішемічний синдром».

Для самостійної роботи студентів при підготовці до практичних(семінарських) занять

Навчальна дисципліна

Хірургія

Модуль №

2

Змістовний модуль №

4

Тема заняття

Тема 8: Абдомiнальний iшемiчний синдром. Клiнiчнi варiанти перебiгу. Дiагностика. Диференцiальна дiагностика. Ускладнення. Методи консервативного лiкування. Профiлактика. Реабiлiтацiя.

Курс

5

Факультет

медичний

Київ – 2010

  1. Кровопостачання тонкої, сліпої та ободової кишки.

Кровопостачання дванадцятипалої кишки здійснюється верхньою панкреатодуодельною та нижньою панкреатодуоденальною артеріями.

Верхня панкреатодуодельна артерія являється гілкою гастродуоденальної артерії із системи печінкової артерії. Нижня панкреатодуодельна артерія являється гілкою верхньої мезентеріальної артерії. Верхня та нижня панкреатодуодельна артерії розгалужуються на два стволи – передню та задню, вони йдуть назустріч одна одній в борозні між дванадцятипалою кишкою та головкою підшлункової залози, анастомозують між собою, утворюючи передню та задню артеріальні дуги.

Кровопостачання порожньої та здухвинної кишок здійснюється верхньою брижовою артерією від якої відходять 12-16 гілок тонкокишкових артерій (порожньо кишкових та клубовокишкових).

Кровопостачання сліпої та ободової кишки здійснюється клубовотовстокишковою, правою ободовою та середньою ободовою артеріями з системи верхньої брижової артерії, а також лівою ободовою та сигмовидними (2-4 гілки) артеріями з системи нижньої брижової артерії.

Відтік венозної крові від сліпої та ободової кишок здійснюється по одноіменних венах гілки яких утворюють верхню та нижню брижові вени, останні, в свою чергу – ворітню вену.

  1. Актуальність теми. Хронічна ішемія органів травлення обумовлена оклюзієй вісцеральних гілок черевної аорти і виникає у зв*язку з дефіцитом кровопостачання органів черевної порожнини.Абдомінальний ішемічний синдром ( АІС) – захворювання,що потребує комплексного підходу до лікування та реабілітації.Незважаючи на численні дослідження, писвячені його лікуванню,багато проблем і нині залишаються не вирішенними.Зокрема недостатньо ефективними виявились реабілітаційні заходи.Така ситуація значною мірою пов”язана з недостатнім усвідомленням хворими суті захворювання, неприйняттям ними необхідності тривалого лікування.Пацієнт і його найближчі родичі не завжди адекватно сприймають інформацію, що надають їм медики. Існує проблема невідповідності між тим, чого хоче навчити лікар пацієнта, і тим, що сам хворий бажає довідатися про своє захворювання. З огляду на вказане особливої актуальності набувають освітні програми для хворих на АІС, що повинні сприяти формуванню навичок самоконтролю за перебігом хвороби,довіри до лікаря, усвідомлення необхідності тривалого адекватного лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]