Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експертні системи і т.д..docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
38.44 Кб
Скачать

3. Особливості використання засобів дистанційного навчання в кейсовому методі

У 1998 p. InterSystems випустила на ринок новий продукт Cache1-технологію — інтегроване середовище, постреляційна ба?а для ефективної розробки додатків. Відповідно до документації щодо архітектури Cache' і за деяким практичним досвідом можна сказати наступне.

(ліс he '-техп опогія від InterSystems є повністю і нте гро в а н о ю високопродуктивною системою управління базами даних і середовищем швидкої розробки сучасних застосувань, орієнтованих на обробку трансакцій. Cache' - це СУБД, заснована на Трансакційній Багатовимірній Моделі Даних (ТБМД). Вона забезпечує одночасну роботу практично

будь-якого (йдеться вже про десятки тисяч) числа клієнтів без втрати продуктивності, при затратах незрівнянно менших, ніж у будь-якому іншому рішенні.

Звернемося до архітектури Cache" (рис. І 1.2). Підтримка ODBC забезпечує сумісність Із SQL-стандартом. Visual Cache надас доступ до об'єктів Cache' із Visual Basic і іншими засобами розробки. Web!ink підтримує доступ із Web-додатків до бази даних Cache'. Cache' Object Script ■- це об'єктно-орігнтована

мова програмування. Крім того, об'єкти Cache' можуть створюватися і змінюватися з використанням Java і C++.

Три способи доступу до бази даних - прямий, реляційний і об'єктний, забезпечують продуктивність, міжсистемну взаємодію і швидку розробку додатків. Трансакцій не ядро забезпечує високу продуктивність і масштабованість прикладних систем. Протокол Розподіленого Кеш а розширює масштабованість застосувань "клієнт-сервер" і забезпечує "прозорий" доступ до бази даних у мережах будь-якого розміру.

Кейс-метод уже не викликає сьогодні значної полеміки. Усі відзначають його високу ефективність, хоча ускладнення викликає підготовка фахівці в-викладачів, необхідність методичних розробок із правильного використання цього методу.

Підкреслимо, що метод ситуаційного навчання (ситуаційна методика чи кейс-метод (KM)) підтвердив свою високу ефективність і результативність у проведенні дистанційних занять. KM - та ж Інновація з погляду методології, що і ДН - із погляду технології; крім того, вони відмінно доповнюють один одного. Для цього є декілька причин.

По-перше, говорячи про ДН, ми підкреслюємо його слухачоцентричність, тобто центральною фігурою в навчальному процесі с: слухач, який формулює мету свого навчання, що визначає шлях до її досягнення. Відповідно, при плануванні курсу змішаються акценти і пріоритети в порівнянні з традиційними методами роботи.

Модель навчання, сфокусована на слухачі, змушує викладачів відноситися до слухачів як до колег, що працюють разом для придбання відповідного І корисного навчального досвіду. Для цього потрібні викладачі, що бажають змінити свої стандартні методи викладання, стати дослідниками типів слухачів за формами сприйняття, дизайнерами стратегій оцінки, керувати процесами оцінки і бути консультантами, що допомагають слухачам інтерпретувати велика кількість інформації.

Слухачоцентрична модель навчання ставить перед викладачем задачу обережно використовувати описову мову в спілкуванні зі слухачами. Інструктори повинні вести діалог зі слухачами, шо сприяє персональному і професійному росту. На жаль, деякі викладачі своїми коментарями і зауваженнями передають своє відношення до слухачів як до підлеглих.

5

6

І

Зрозуміло, що стиль інструктора може бути небайдужий і чесний, якщо він дає конструктивну оцінку, що допомагає слухачу скласти чітку картину своєї навчальної роботи.

По-друге, гнучкість ДН дозволяє всім суб'єктам навчального процесу працювати в курсі в будь-який час і в будь-якому місці (єдина умова- доступ до Інтсрнсту), у тому темпі, що є оптимальним для кожного конкретного слухача. Ви запитаєте, чому це важливо?

Слухачі бажають не тільки придбати теоретичні знання, а, скоріше, у першу чергу їхня мета - опанувати практичними навичками, потребу в яких вони відчувають у своїй роботі вже сьогодні. Тому одним із основних факторів успіху курсу, заснованого на кейс-методі, є участь експерта-практика, який консультує та дає ділові рекомендації. Залучити такого експерта з бізнесу можна саме завдяки тим перевагам, що дає нам дистанційна форма навчання. Тепер не тільки слухачі, але й інструктори-викладач і, і експерта-практики можуть активно брати участь у навчальному процесі, не ламаючи кардинально свій графік роботи.

По-третє, педагогічна модель, що лежить в основі як ДН, так і KM - це конструктивізм: коли знання і навички конструюються в процесі співробітництва слухачів і викладачів, кожний з який привносить свою інтерпретацію і власний унікальний досвід. Акцент робиться на використання процесів співробітництва, рефлексії і досвіду.

Звідси висновок: навчити не можна, молена лише навчитися; тому необхідно навчитися розглядати й оцінювати свої знання зсередини, а не тільки ззовні, тобто мова йде не про присвоєння чужого досвіду, а про придбання свого, що набагато складніше і відповідальніше.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ І. Cache'-технологія від InterSystems є повністю інтегрованою високопродуктивною системою управління базами даних і середовищем швидкої розробки сучасних застосувань, орієнтованих на обробку трансакцій. 1. База знань — це сукупність знань, описаних із використанням вибраної форми їх уявлення. База знань (у складі робочої пам'яті і бази правил EC), призначена для зберігання початкових і проміжних фактів у робочій пам'яті (її ще називають базою даних) і зберігання моделей та правил маніпулювання моделями в базі правил.

  1. Виріїиувач завдань (інтерпретатор) EC - забезпечує реалізацію послідовності правил для вирішення конкретного завдання на основі фактів і правил, що зберігається в базах даних і базах знань.

  2. Дистанційна форма навчання передбачає переважне навчання слухачів і побудова ними знань поза залежністю від місця перебування (на відстані від самого навчального закладу, навчального середовища, поза безпосереднім контактом із викладачами й іншими слухачами тощо), із метою одержання кваліфікації і навичок, сполучаючи потребу працювати й учитися.

  1. Експертні системи - це програми для комп'ютерів, що акумулюють знання фахівців - експертів в конкретних предметних галузях, які призначені для отримання прийнятних рішень у процесі обробки інформації.

  2. Електронне дистанційне навчання (E-Leaming/ДН) розглядається як одна з форм організації неперервного навчального процесу, що базується на комп'ютерних і телекомунікаційних технологіях, які використовують • кращі педагогічні традиції й інноваційні методи навчання.

  3. Інтерфейс користувача - комплекс програм, що реалізує діалог користувача з системою на стадії введення інформації, і отримання результатів.

  4. Навчальний дизайн - це набір систематичних процедур для розробки навчальних матеріалів і створення навчального середовища.

  5. Нейрон ні мережі — ієрархічні організовані паралельні з'єднання адаптивних елементів - нейронів, які забезпечують взаємодію з об'єктами реального світу так само, як і біологічна нервова система.

  6. Підсистема пояснення EC, дозволяє користувачеві отримати відповіді на питання: «Чому система ухвалила таке рішення?».

  7. Підсистема придбання (видобування) знань, призначеної як для додавання в базу знань нових правил, так і модифікації наявних правил.

  8. Штучний інтелект - це один із розділів інформатики, в якому розглядаються завдання апаратного і програмного моделювання тих видів людської діяльності, які вважаються інтелектуальними.