Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ДП «Олевський лісгосп АПК».docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
118.29 Кб
Скачать

9.1.5. Відповідальність працівників за порушення законодавства та нормативних актів про охорону праці

Обов'язкова участь членів трудових колективів будь-яких виробничих установ або закладів в створенні здорових і безпечних умов праці зумовлює необхідність стимулювання цієї діяльності – за сумлінність, а покарання – за невиконання ви­мог законодавства та нормативних документів.

На багатьох підприємствах целюлозно-паперової промисловості діють стандарти підприємства, які встановлюють систему показників, за якими оцінюється стан охорони праці структурних підрозділів і підприємства в цілому, визнача­ються переможці і здійснюється матеріальне заохочення. Види заохо­чення та суми премій визначають трудові колективи та кер­івництво підприємства, про що записується в колектив­ному або трудовому договорі (угоді).

Порушення нормативних актів про охорону праці, ство­рення перешкод для діяльності посадових осіб, органів державного нагляду та громадського контролю передбачає по­карання у вигляді штрафів, дисциплінарної, адміністративної й кримінальної відповідальності залежно від виду та наслідків порушення.

Так, за порушення правил безпеки, які спричинили нещасний випадок, що не призвів до стійкої втрати працездат­ності працівника, підприємство сплачує штраф у розмірі се­редньомісячного заробітку потерпілого за період його тим­часової непрацездатності. При нещасному випадку із стійкою втратою працездатності та за професійне захворювання спла­чується штраф у розмірі половини середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати працездатності. У разі смерті потерпілого – штраф у розмірі дворічного заробітку потерпілого.

Якщо виявлено факт приховування нещасного випадку, підприємство сплачує визначений штраф у десятикратному розмірі.

За порушення правил і норм охорони праці, а також за невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду на підприємство накладається штраф головою Держнаглядохоронпраці у розмірі 2% місячного фонду заробітної плати; заступниками голови – до 1,5% місячного фонду заробітної плати; начальником територіального управління – до 1%; начальником інспекції – до 0,5% місячного фонду заробітної плати.

Згідно з „Кодексом України про адміністративні правопорушення”, стаття 41 – „Порушення вимог законодавства про працю та охорону праці” – порушення вимог законодавства про працю спричиняє накладання штрафу на службових осіб до 10 мінімальних заробітних плат. Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладання штрафу на працівників до 5 мінімаль­них розмірів заробітної плати, а на власників підприємств або установ незалежно від форми власності – до 10 мінімальних розмірів заробітної плати.

Список використаних джерел.

1. Бланк Й А. Торговий менеджмент. - К.:УФИМБД 997.

2. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ. -М.: Дело, 1997.

3. Мильнер Б.З. Теория организаций. - М.: ИНФРА-М, 1998.

4. Поршнев А. Г., Румянцева 3. П., Саломатин Н.А. Управление организацией.-М.: ИНФРА-МЛ999.

5. Розен В.В. Цель - оптимальность - решение (математические модели принятия оптимальних решений). - М.: Радио й связь, 1982. -168 с., ил. (Кибернетика).

6. Тарнавська Н.П., Пушкар Р.М. Менеджмент: теорія та практика :Підручник для вузів. -Тернопіль:Карт-банш,1997.

7. Трухаев Р.И. Модели принятия решений в условиях неопределенности. - М.: Наука, 1981.

8. Учбовий посібник. Прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності. Для студентів спеціальності 050201 "Менеджмент у виробничій сфері" усіх форм навчання. - Кривий Ріг, КЕІ КНЕУ, 1997.-37с.

9. Річний звіт ПП "ВіКо" за 1999 рік.

56

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]