Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з маркетингу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

14

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет «Львівська політехніка»

Інститут економіки і менеджменту

Кафедра маркетингу

та логістики

Звіт

з дисципліни:

Маркетинг

на тему:

«Формування комплексу маркетингу підприємства»

Виконали:

ст. гр. ОА-23

Тріла С.А.,

Шумило Х.М.,

Поперечна Ю.Р.

Прийняла:

Теслюк

Львів-2012

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….

Розділ 1. Матриця класифікації потреб……………………………………….

Розділ 2. Маркетингове середовище………………………………………….

Розділ 3. Сегментування ринку, позиціонування товару……………………

Розділ 4. Анкета………………………………………………………………..

Розділ 5. Розробка товару за трьома рівнями………………………………..

Розділ 6. Ціноутворення………………………………………………………

Розділ 7. Збут…………………………………………………………………..

Розділ 8. Комунікаційна політика

Висновок………………………………………………………………………..

Список використаної літератури………………………………..………………

Вступ

В сучасних умовах необхідність впровадження маркетингових прийомів для підвищення ефективності виробничо-збутової діяльності підприємства заключається в тому, що ця діяльність відбувається в умовах конкуренції. А це вимагає вивчення кон’юнктури ринку і її прогнозування на перспективу пошуку найефективніших каналів збуту продукції, створення ефективних збутових зв’язків із закладами торгівлі. Важливе місце відводиться оцінці потенційних можливостей збуту конкретного товару з урахуванням планів конкурентів та місткості споживчого ринку.

Нашим завданням є формування комплексу маркетингу підприємства. Для розроблення комплексу маркетингу ми обрали товар – шкільна форма. Ми вважаємо, що цей товар є доволі актуальним, адже розмови навколо шкільної форми розгораються щороку напередодні 1-го вересня.

Шкільна форма повинна бути прийнятною на вигляд, стриманою і елегантною. В шкільному одязі повинно бути зручно не тільки сидіти і ходити, але і бігати, стрибати, танцювати, складати іспити і робити багато що інше, про що дорослі давно забули. Цей одяг повинен бути модним, стильним, при цьому підкреслювати достоїнства і приховувати недоліки свого володаря, щоб хотілося б справляти в ній враження на тих, хто оточує, але і не виділятися занадто. Слід також пам'ятати, що вибір одягу для школи повинен враховувати закони моди і, зрозуміло, смак учня.

Метою є: аналіз ринку, дослідження смаків та уподобань споживачів, сегментування ринку, розроблення концепції товару та визначення його характеристик, формування оптимальних каналів розподілу товару, планування кампанії по просуванню товару.

Розділ 1. Матриця класифікації потреб

Таблиця 1.1

Матриця класифікації потреб

Класифікаційна ознака

Складова ознака

1

2

По ієрархії потреб

Товар “шкільна форма” задовольнятиме потребу по відношенню та схваленню соціальної групи, оскільки, учні шкіл зобов’язані носити шкільну форму під час навчального процесу.

Фактори, які впливають на формування потреб

В першу чергу можна віднести статеві і вікові ознаки, оскільки у школах навчається велика кількість учнів різного віку та статі. Також я вважаю, що ще можна віднести природо-кліматичні ознаки, оскільки весною та осінню ми одягаємо один одяг, а зимою інший, тепліший.

По часових формах

Товар задовольняв залишкові (минулі) потреби, оскільки, шкільною формою користувалися ще наші батьки, поточні (теперішні), оскільки зараз велика кількість шкіл в Україні зобов’язує своїх учнів носити шкільну форму, та перспективні (майбутні), тому що шкільна форма набирає все більшої і більшої популярності серед учнів шкіл, та багато шкіл в Україні розглядає питання щодо обов’язкового впровадження шкільної форми.

За принципом задоволення

Задовольняються комплексом товарів, адже до шкільної форми можна придбати також сорочку, блузку, жилетку, та зробити вибір між штанами та спідницею.

За суспільною думкою

За суспільною думкою, товар задовольняє соціально-позитивні потреби, адже цей товар використовуватимуть учні у своєму повсякденному житті в період навчання у школі.

За ступенем поточної необхідності

За цією ознакою необхідність у придбанні шкільної форми є підвищеної інтенсивності, оскільки в Україні практично учні усіх шкіл зобов’язані носити шкільну форму у процесі навчання.

За причиною виникнення

Потреба у шкільній формі є привитою,оскільки не в усіх школах впроваджена шкільна форма у період навчання у школі, а лише по окремих.

За часовими параметрами споживання

Задовольняють періодично, оскільки потреба у придбанні шкільної форми найчастіше виникає наприкінці літа та на початку осені, тобто з початку навчального періоду. Проте при бажанні та необхідності у придбанні цього товару, його можна придбати у будь-який період року з тими самими якісними характеристиками.

За широтою проникнення в різні галузі життя

Задоволені потреби є моносферними, адже таку форму використовують виключно діти шкільного віку в той час коли навчаються у школі.

За характером бар’єрів задоволення потреб

Потреба у шкільній формі є соціально-обумовлена, оскільки форму такого типу носять тільки діти, які навчаються у школах, переважно де впроваджена шкільна форма і наявність такої форми є обов’язковою для кожного учня.

За ступенем принципового задоволення

Потреби не повністю задоволені, оскільки не всі виробники здатні запропонувати товар даного виду по всій території України, а особливо в регіони де шкільна форма в школах не є обов’язковою і попит на неї є відносно невисоким і тим самим не можуть в повній

Продовження табл. 1.1

1

2

мірі забезпечити потреби усіх споживачів.

По еластичності

З одного боку попит є еластичним, оскільки чим більша ціна, тим

менший попит, а з другого боку попит є слабоеластичним, оскільки якщо в школах є запроваджена обов’язкова форма, то люди так чи інакше будуть цей товар купляти, проте будуть шукати виробників, які реалізують даний вид продукції за нижчими цінами.

За специфікою задоволення

Сегментовані, оскільки задовольняють потреби усіх категорій споживачів.

За масовістю розповсюдження

Географічне всезагальне, оскільки даний товар можна знайти на будь-якому ринку.

За ступенем принципового задоволення

Повністю задовільняє, оскільки підприємство виготовляє як цілі комплекти, так і поокремі її частини, а також задовільняє високим асортиментом продукції.