Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_biletam.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
236.39 Кб
Скачать

2. Проаналізуйте основні положення а.Сміта про цінності (вартості) і ціну товарів

Глава Vпосвячена действительной и номинальной цене товаров,или цене их в труде и цене их в деньгах. ст-ть всякого товара для лица,которое обладает товаром для продажи,буде травна кол-ву труда,которое он может купить на него или получить в свое распоряжение,т.е. труд представляет действительное мерило ст.-ти.Действительная цена всякого предмета есть труд или усилия нужные для приобритения этого предмета.Действительная ст.-ть всякого предмета для человека, который приобрел его и хочет продать его или обменять на какой-то другой предмет состоит в труде и усилиях,от которых он может збавить себя и котор. Может переложить на других.ценность котор. никогда не меняется,явл. Действительным и единственным мери лов,при помощи котор. во все времена можно было расценивать и сравнивать ст.-ть всех товаров.Именно труд составляет их действительную цену,а деньги-номинальную цену.Поэтому номинальную цену стали выражать наряду с золотом в таких товарах,котор. не поддаются фальсификации и ст.-ть котрих не сильно меняется во времени,т.е віражать в зерне.

3. Охарактеризуйте основні напрямкикритики монетаристамикейнсіанців?

Монетари́зм — економічна теорія, за якою кількість грошей в обігу є визначальним фактором формування господарської кон'юнктури та існує прямий зв'язок між зміною маси грошей в обігу та величиною валового й національного продуктів. Започаткував теорію монетаризму Мілтон Фрідман, назву новій економічній теорії дав Карл Бруннер. Монетаризм — альтернативна кейнсіанству економічна теорія, згідно з якою сукупний обсяг продукту і рівень цін змінюються в залежності від зміни пропозиції грошей, і, отже, досягнення безінфляційного зростання економіки вимагає контролю за оборотом грошової маси.

Монетаристи вважають, що держава має обмежити своє втручання в господарське життя, лише підтримуючи стабільний темп росту грошової маси. На їхню думку, в довгостроковому плані фінансова експансія веде до росту відсоткових ставок та витісненню приватних інвестицій, а кредитно-грошова експансія стимулює інфляцію. Монетарна політика спирається на здатність грошово-кредитної системи істотним чином впливати на функціонування і розвиток економіки.

4. Складіть таблицю основних даних, що характеризують розвиток економіки Англії (1870-1914рр.) за схемою:промисловість, сільське господарство, торгівля

Великобританія була першою з європейських держав, яка створила у себе мережу фабрик по виробництву сукняних, вовняних та бавовняних виробів, металургійних і машинобудівних підприємств. Це стало можливим завдяки англійським винахідникам, які запропонували промисловцям ткацький верстат (Джон Кей у 1733 p.), паровий двигун (Джеймс Ватт у 1769 p.), конвертори для переробки чавуну в сталь (Генрі Бесемер у 1856 p.). Промисловий переворот зробив неминучим зміни у засобах транспорту: були поліпшені сухопутні шляхи, прокладені сталеві колії, почалось пароплавне сполучення річок і морів, що з'єднували Велику Британію з Європою, Африкою, Америкою та Азією. На її долю припадала половина світового видобутку кам'яного вугілля, виплавки чавуну і обробки бавовни. Питома вага Англії у світовій торгівлі становила 65%. Постійні потреби промисловців у великих партіях сировини та матеріалів сприяли розвитку оптової торгівлі та її центрів - товарних бірж. Головною перевагою бірж перед ярмарковою та базарною торгівлею було те, що вони працювали постійно, і завдяки біржовим торгам ціни на товари усюди були приблизно однаковими. Починаючи з 1880 р. становище Великобританії на світовому ринку почалось погіршуватися. Це було викликано тим, що в англійській промисловості застосовували застарілу техніку - парові двигуни, механічні ткацькі верстати. Наприкінці XIX ст. Великобританія втратила роль "майстерні світу", але в цій країні також відбувались зміни: високими темпами розвивалися сталеплавильна, електротехнічна і хімічна промисловість, створювалися монополії у промисловості, сформувався грошовий ринок з банківським капіталом на чолі. Основа могутності Великобританії перейшла від заводів і фабрик до банків і фондових бірж, а сама країна стала фінансовим центром світу. Великобританія спочатку посідала перше місце серед інших капіталістичних країн по виробництву чавуну і сталі, а потім поступилася США і Німеччині, а за темпами промислового розвитку відстала навіть від Франції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]