Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системний аналiз складних систем упр.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Узагальнення понять складних систем

  1. Загальними ознаками складних систем (біологічних, технічних, соціально-економічних) є те, що кожна з них представляє собою структурно організовану сукупність більш простих частин (підсистем), взаємозв’язаних та взаємодіючих у процесах цілеспрямованого функціонування системи.

  2. Кожна із систем входить як підсистема в склад більш крупної системи (старшого рангу); у свою чергу підсистеми (крім елементарних), можуть представлятись як системи молодшого рангу.

  3. Системи взаємодіють із зовнішнім середовищем, що реалізується через зовнішні зв’язки: вхідні та вихідні.

  4. Процес функціонування системи у вузькому смислі – процес перетворення ресурсів на вході в цільові кінцеві результати основної діяльності на виході.

  5. Ефективність основної діяльності системи характеризується відношенням цільових кінцевих результатів до затрат ресурсів на досягнення цих результатів та на усунення (або обмеження в допустимому діапазоні) негативних наслідків функціонування.

  6. Цілеспрямованість процесів функціонування проявляється в намаганні підтримувати та підвищувати високу ефективність системи, адаптуючись до змін зовнішнього середовища.

  7. Процеси функціонування системи (у широкому смислі) – сукупність процесів основної діяльності в різних за масштабами процесів розвитку та удосконалення систем.

  8. Математичний опис процесів функціонування системи – математична модель, але при дії нестаціонарних випадкових сигналів процеси функціонування часто не можна описати математично, тобто формалізувати.

  9. Процеси функціонування систем потребують управління, яке реалізується за рахунок цілеспрямованих дій та зворотних зв’язків.

  10. Процес управління: збір інформації; її аналіз та контроль; вироблення управляючої дії; її реалізація.

  11. Сукупність органів управління системи та підсистем усіх рівнів разом з інформаційними зв’язками (внутрішні та зовнішні) – ієрархічна система управління.

1.4.Методи та об’єкти системного аналізу

Ці методи засновані на тому, що розглядаються різні явища без розкриття процесів, які там відбуваються, а враховуються лише формальні зв’язки між різними факторами та характер їх зміни під впливом зовнішніх умов. Методи системного аналізу об’єднують математичні методи, комп’ютерні технології, теорії автоматичного управління, дослідження операцій, що приводить до об’єктивної необхідності залучати знання з різних наук.

Для методів системного аналізу система – це формальний зв’язок між спостерігаємими ознаками та властивостями. Для опису поведінки систем використовуються методи теорії інформації та прийняття рішень. В теорії систем традиційні математичні методи (диференціальні, різницеві рівняння і т.д.) не дозволяють повністю описати реальні процеси в складних системах, тому поряд із кількісною інформацією використовується якісна інформація, зокрема, теорія нечітких множин – чітко структуровані задачі, в яких використовується лише кількісна інформація, заміняються слабоструктурованими або неструктурованими. Вводиться поняття лінгвістичної змінної.

В подальшому розглядаються методи, які використовуються для таких складних систем, як технологічний комплекс автоматизований технологічний комплекс, комп’ютерно-інтегро-вана система управління, корпоративні мережі (ТК, АТК, КІСУ, КМ).