Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvetu Naglyad za ODS.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

37. Особливості порушення кримінальної справи стосовно особи.

З наказу №4

П. 4 Не допускати випадків порушення кримінальної справи за фактом вчинення злочину при встановленні особи, яка його скоїла.

Прокурор зобов’язаний не допускати випадків порушення кримінальної справи за фактом вчинення злочину при встановленні особи, яка його скоїла, тобто коли на момент порушення справи є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину в діях певної особи. Зазначена вимога обумовлена положеннями ч.2 ст.98 КПК України, оскільки у разі порушення справи щодо конкретної особи останній надаються певні гарантії щодо забезпечення її прав та законних інтересів. Зокрема, згідно з ч.1 ст.98-2 КПК України прокурор, слідчий орган дізнання або суддя повинні негайно вручити особі, щодо якої порушено справу, копію відповідної постанови. Постанова про порушення кримінальної справи щодо особи може бути оскаржена до суду цією особою, її захисником чи законним представником (ст.236-7 КПК України).

З іншого боку, необґрунтоване порушення кримінальної справи за фактом суперечить положенням ч.5 ст.120 КПК України, яка визначає, що перебіг строку слідства у кримінальній справі починається з дня встановлення особи, що вчинила злочин. Як наслідок, це призводить до несвоєчасного проведення необхідних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, втрати доказів у справі, тяганини, зволікання з прийняттям законних рішень щодо її подальшого руху.

Особливості порушення кримінальної справи щодо депутата місцевої ради та застосування запобіжного заходу стосовно депутата місцевої ради регламентовано статтею 31 “Про статус депутатів місцевих рад” із змінами до закону від 04.04.2006;

Відповідно до вказаної статті кримінальну справу стосовно депутата місцевої ради може порушити відповідно Генеральний прокурор України, заступник Генерального прокурора України, прокурор Автономної Республіки Крим, області, міст Києва або Севастополя в межах його повноважень.

Прокурор, який порушив кримінальну справу стосовно депутата місцевої ради, повідомляє про це відповідну місцеву раду не пізніше наступного робочого дня з дня порушення кримінальної справи.

Названий порядок порушення кримінальної справи щодо депутата місцевої ради та притягнення його до кримінальної відповідальності поширюється і на місцевих голів відповідно до ст. 12 Закону України “Про місцеве самоврядування”, якою встановлено, що на місцевих голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про їх статус.

Кримінальна справа проти адвоката може бути порушена тільки Генеральним прокурором України, його заступниками, прокурорами АР Крим, областей та м. Києва. Необхідно зазначити, що кримінальну справу щодо адвоката не може порушити в.о. прокурора області. Тому, у разі відсутності на робочому місці прокурора області (хвороба, відпустка, відрядження тощо) питання щодо порушення кримінальної справи вирішує заступник Генерального прокурора України, відповідно до розподілу обов’язків.

Що стосується суддів, то згідно з вимогами ст.49 Закону України „Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010 кримінальна справа щодо судді (звісно за ст. 94 КПК України, при наявності достатніх приводів та підстав для цього) може бути порушена лише Генеральним прокурором України або його заступником..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]