Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PERELIK_PITAN_NA_ISPIT_naglyad.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

66. Прокурорський нагляд за додержанням законів при поміщенні засуджених до дисциплінарного ізолятору, карцеру або одиночної камери.

Прокурор також перевіряє своєчасність виявлення адміністрацією колонії осіб, схильних до порушень режиму, і застосування до них заходів стягнення, передбачених чинним законодавством за вчиненні правопорушення.

Перевірка цих питань здійснюється як шляхом аналізу даних про правопорушення і осіб, які їх вчинили, по особових справах, так і шляхом обходу приміщень дисциплінарного ізолятору, приміщень камерного типу і одиночних камер, де перевіряється законність застосування заходів стягнення і порядку їх відбування.

З’ясовує, чи дотримуються вимоги ст.134 КВК України при накладенні стягнень щодо принципу поєднання суворості і справедливості їх застосування ступеню тяжкості і вини засуджених при вчиненні правопорушень, а також правильність оформлення документів. Слід пам'ятати, що переведення засуджених до дисциплінарних ізоляторів, приміщень камерного типу і в одиночні камери проводяться у разі безуспішного застосування до них інших заходів дисциплінарного впливу. Перевірити кількість, адекватність стягнень скоєному порушенню. У разі порушень адміністрацією порядку накладення стягнень негайно звільнити засудженого.

Крім вказаних джерел інформації щодо виявлення фактів порушень режиму є також журнал обліку порушень режиму, який знаходиться у чергового помічника начальника виправної колонії.

Слід мати на увазі, що накладене стягнення звертається до виконання негайно або не пізніше одного місяця з дня його накладення. Якщо протягом місяця з дня накладення стягнення воно не було звернуте до виконання, то це стягнення не виконується. Крім цього, якщо за порушеннями проводилася перевірка, то стягнення накладається у такий же строк з дня її закінчення, але не пізніше як 6 місяців з дня вчинення проступку.

Відповідно до вимог ст. 134 КВК України засуджені, які у порядку стягнення поміщені у дисциплінарний ізолятор, карцер, приміщення камерного типу, одиночні камери позбавляються права на одержання побачень, посилок, передач і бандеролей, придбання продуктів харчування і предметів першої потреби у крамниці. Їм не дозволяється користуватися настільними іграми. Постільні речі видаються лише на час сну, верхній одяг - на час виходу із приміщення. Перевірити як додержуються ці вимоги.

67. Підстави проведення прокурорських перевірок в установах для тримання затриманих, попереднього ув’язнення та виконання покарань. Періодичність проведення перевірок.

наказ Генерального прокурора України від 6 квітня 2011 року №7 гн “Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян” визначає категорії прокурорів, на яких покладено нагляд за додержанням законів у місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення, позбавлення волі та застосування інших заходів примусового характеру, а також періодичність проведення перевірок в:

- в ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин, спеціальних приймальниках для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, органів внутрішніх справ, ізоляторі тимчасового тримання Служби безпеки України, пунктах тимчасового тримання осіб та спеціальних приміщеннях для тримання затриманих в адміністративному порядку прикордонних загонів — щодекадно;

- у слідчих ізоляторах, арештних домах, дільницях слідчих ізоляторів на території виправних колоній, регіональних комісіях з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, багатопрофільних лікарнях при слідчих ізоляторах, спеціальних палатах протитуберкульозних закладів, у яких проходять стаціонарне лікування взяті під варту та засуджені особи, закладах для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи особам, які тримаються під вартою, пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, - щомісячно;

- у підрозділах кримінально-виконавчої інспекції, органів внутрішніх справ, що проводять індивідуально-профілактичну роботу з особами, які відбувають покарання, не пов'язані з позбавленням волі, та звільненими від виконання покарань, державної виконавчої служби, Українській психіатричній лікарні з суворим наглядом, відділеннях психіатричних лікарень із звичайним та з посиленим наглядом - щоквартально.

Комплексні перевірки установ попереднього ув'язнення і виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України та у місцях застосування інших заходів примусового характеру Міністерства внутрішніх справ України проводити один раз на півріччя. До них залучати працівників інших структурних підрозділів органів прокуратури, відповідних спеціалістів та вирішувати питання щодо участі у них представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських та правозахисних організацій.

Не рідше одного разу на півріччя перевіряти стан додержання законів у діяльності оперативних підрозділів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України під час здійснення ними оперативно-розшукової діяльності, керуючись вимогами галузевого наказу Генерального прокурора України, що регламентує питання організації прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність.

В установах попереднього ув'язнення та виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України щомісячно перевіряти повноту реєстрації, додержання вимог законодавства при розгляді та вирішенні заяв і повідомлень про злочини, а також поміщенні ув'язнених і засуджених до дисциплінарного ізолятора, карцеру, переведенні до приміщень камерного типу(одиночних камер).

При здійсненні наглядових перевірок проводити особистий прийом осіб, які перебувають у піднаглядних установах, та приділяти особливу увагу забезпеченню адміністрацією їх права звертатись із заявами і скаргами до будь-яких органів, установ, організацій та посадових осіб.

З урахуванням стану законності, що складається у піднаглядних органах і установах проводяться цільові (тематичні) перевірки додержання законів на окремих напрямах їх діяльності. Практикуються раптові перевірки у різний час доби, наприклад, у кімнатах для затриманих та доставлених (КЗД), ІТТ, СІЗО, виправних колоніях тощо.

Відповідно до п.12 копії довідок про результати перевірок та документів прокурорського реагування, наказів прокурорів обласного рівня щодо покладення на відповідних територіальних прокурорів нагляду за додержанням законів в установах, зазначених у пунктах 6, 7 даного наказу, у десятиденний строк надсилати до прокуратур вищого рівня, а прокурорам районів у містах – також до прокуратур міст з районним поділом.

У цей же строк прокуратурам обласного рівня направляти до Генеральної прокуратури України копії довідок за результатами перевірок, проведених в установах виконання покарань.

Критеріями оцінки ефективності наглядової діяльності на даному напрямі визначити: реальний стан законності у піднаглядних органах та установах; повноту вжитих заходів реагування щодо усунення порушень законів, причин та умов, що їм сприяли; поновлення порушених прав і свобод людини; відшкодування завданої шкоди; відповідність чинному законодавству, міжнародним нормам і стандартам умов тримання осіб у місцях та установах застосування заходів примусового характеру, попереднього ув'язнення і виконання покарань

У відповідності до п. 12 наказу Генерального прокурора України №12 від 04.04.2011 року „Про особливості діяльності військових прокуратур” військовим прокурорам проводити перевірки додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян:

- на гауптвахтах, у кімнатах тимчасового затримання територіальних управлінь, зональних відділів (відділень) Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – щодекадно;

- у військових частинах щодо службового обмеження для військовослужбовців та виконання інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (за наявності засуджених) – один раз у квартал;

- у дисциплінарному батальйоні Збройних Сил України – один раз у квартал.

68. Прокурорський нагляд за додержанням законів при переведенні засуджених із виховної до виправної колонії та залишенні у виховних колоніях осіб, які досягли вісімнадцятирічного віку.

Стаття 147. Переведення засуджених із виховної колонії до виправної колонії

1. Засуджені, які досягли вісімнадцятирічного віку, переводяться із виховної колонії для дальшого відбування покарання до виправної колонії мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання.

2. Питання про переведення засудженого, який досяг вісімнадцятирічного віку, з виховної колонії до виправної колонії вирішується Державним департаментом України з питань виконання покарань за рішенням педагогічної ради і поданням начальника виховної колонії, погодженим із службою у справах дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]