Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ку1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

Розділ 5. Охорона праці

5.1Характеристика пристрою регулювання руху транспортних засобів з точки зору охорони праці

При розробці пристрою регулювання руху транспортних засобів необхідно дотримуватись всіх правил і вимог безпеки праці, а також передбачити всі можливі джерела небезпеки, які можуть виникнути під час діагностики та ремонту даного пристрою.

Конструкція пристрою виготовлена з полістиролу. В ньому є отвір, в який вмонтовано LPT інтерфейс. Пристрій регулювання руху транспортних засобів використовує напругу +5 В та +12 В, отже його вплив на людину можна вважати невідчутним. Проте для правильного функціонування приладу потрібно дотримуватися вимог:

  • проводити монтаж при вимкнених напругах електроживлення;

  • при відкритому монтажі не допускати сторонніх людей до пристрою;

  • не використовувати при монтажі несправні інструменти;

  • не використовувати при вимірюваннях несправні вимірювальні прибори;

  • паяння паяльником з робочою напругою до 40 В, включеним в мережу 220 В через понижуючий трансформатор. Жало і корпус паяльника повинні бути заземленими.

Заземлення – це з’єднання з землею металевих частин машини, які можуть попасти при пошкодженні ізоляції мережі.

З’днання з землею здійснюється металевими електродами (трубами тощо) металевою полосою. Для установок з напругою мережі 220 В опір заземлюючого пристрою не повинен перевищувати 4 Ом.

Джерелами випромінювання електромагнітної енергії радіочастотного діапазону є різноманітні установки. Серед них вимірювальні, контрольні й лабораторні прилади різного призначення та монітори. Електромагнітні поля (ЕМП) можуть негативно впливати на організм людини. Первинним проявом електоромагнітної енергії є нагрів, який може призвести до змін і навіть пошкодження тканин і органів.

Для захисту персоналу від шкідливої дії ЕМП використовують: зменшення потужності випромінювання, екранування (джерела ЕМП чи робочого місця), віддаленого робочого місця на безпечну відстань, зменшення часу перебування у небезпечній зоні, застосування засобів індивідуального захисту та інші заходи.

По стійкості та міцності до кліматичних впливів, пристрій повинен відповідати вимогам та нормам, що встановлені для приладів третьої групи ГОСТ 22.266-82. Деталі з яких складається макет повинен бути виконані в переносно-настільному вигляді. Даний пристрій не викидає в навколишнє середовище шкідливих хімічних речовин і не випромінює електромагнітних хвиль.

Хоча макет закритої конструкції і немає ззовні струмопровідних елементів, але є можливість обриву монтажних проводів в місцях пайки, при падінні макета. Тому поводитись з електро- і пожежнонебезпечними приладами потрібно згідно правил безпечної експлуатації, які доводяться до студентів під час інструктажу на робочому місці.

При демонстрації макету присутні наступні шкідливі виробничі фактори:

Фізичні:

– недостатння освітленість робочої зони;

– підвищений рівень статичної електрики;

– підвищений рівень електоромагнітних випромінювань;

– підвищений рівень шуму;

– несприятливі параметри мікроклімату.

Психофізіологічні:

  • статичні фізичні перевантаження;

  • нервово-психічні превантаження;

  • розумова перенапруга.

Працівники, які будуть використовувати даний пристрій необхідно дотримуватись правил техніки безпеки і протипожежних вимог, а також основних положень по охороні праці встановлених чинним законодавством державного стандарту України(ДСТУ). Загальні вимого для техніки безпеки стосовновиробничого устаткування вказані у ДСТ 12.2.003–91 та ДСТ 12.0.049–80.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]