Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по истории.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
993.79 Кб
Скачать

96. «Культурна революція», її зміст та шляхи реалізації в Україні.

План: умови, в яких здійснювалася КР; ліквідація неписьменності; розвиток радянської школи; підготовка фахівців, вищі навчальні заклади; підвищення ролі науки; літакобудування; творчість; релігія.

Тези: «Культурна революція» - політика радянського керівництва в галузі культури. Зміст: *ліквідація не писемності за участю спеціально створеної комісії (стало 85% писемних); *створ. сист. народної освіти (введено програму, підручники; початкова, середня, вища); *ліквідація університетів (створ. інститутів народної освіти); *репресії творчо активного населення; *мистецтво – інструмент ідеологічного впливу. Література: з’являється стиль символізм (Олесь, Вороний, Чупринка); неокласицизм (Зеров, Рильський). Літературні об’єднання: Гарт, ВАПЛІТЕ, ВУСПП, Плуг, Ланка МАРС. Кіно: Одеська та Київська кінофабрики; Довженко – “Звенигора”, “Арсенал”, “Земля”. Архітектура: домінує стиль – конструктивізм (функціональність, лаконізм). Музика: взаємодія фольклору, спадщини Лисенка та нової європейської музики (Вагнер, Гріт). Наука: відкриття у: генерації та селекції рослин; теорії космічних польотів; нелінійній механіці

Розгорнута відповідь: Перетворення, що проводилися в країні, не могли не торкнутися і духовної сфери суспільства. Цей процес одержав назву культурної революції .Найпершим її завданням була ліквідація неписьменності (1920 рік - 32% грамотних). До кінця 30-х років були досягнуті значні результати. У 1939 році 81% населення у віці від дев'яти до сорока років стало грамотним. Особливо разючі були успіхи серед населення нац. республік.

Багато уваги було приділено розвитку радянської школи. З 1930 року вводиться загальне обов'язкове початкове навчання дітей. В роки другої п'ятирічки вводиться семирічне навчання в місті і частково на селі. Одночасно вирішувалася проблема підвищення якості навчання в школі.

Однією з найважливіших завдань культурного будівництва стала підготовка фахівців через вищі та середні спеціальні навчальні заклади. Особливу увагу керівництво приділяло науці. На її розвиток виділялися значні кошти. У 30-ті роки значно розширюється діяльність Академії наук СРСР. У ряді галузей науки вітчизняними вченими були досягнуті видатні результати. Показником високого рівня розвитку науки і техніки, а також ек. можливостей країни стали створені в 30-і роки радянські літаки.Велику увагу керівництво приділяло розвитку худ.культури. Чудово розуміючи значення літ-ри і м-ва як засобу ідейного впливу на людину, ідеологічні органи Комуністичної партії здійснювали активний вплив на формування творчої інтелігенції та гуманітарний розвиток радянського сус-ва. У 30-ті роки радянські митці створили цілий ряд видатних творів художньої культури.

Духовна сфера підлягала жорсткому контролю.

Висновок: Терор налякав і деморалізував інтелігенцію, що виросла за часів радянської влади. Досягнення культ революції довоєнного періоду і перетворення в інших сферах безперечні. Проте слід враховувати і ту обставину, що для політ життя радян сус-ва кінця 20-х і 30-х років характерна тенденція до встановлення авторитарного режиму в системі партійно-держ керівництва країною, бюрократизм, формування культу особистості керівника партії І. В. Сталіна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]