Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право Госи Документ Microsoft Offi...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
65.89 Кб
Скачать

31) Правове становище акціонерів

Акціонерне товариство (далі - АТ) - це господарське товариство, що має статутний капітал, розділений на певну кількість акцій однакової номінальної вартості й несе відповідальність за своїми обов'язками тільки своїм майном.

Акціонерні товариства дозволяють більш ефективно використовувати матеріальні та інші ресурси, оптимально поєднувати особисті і громадські інтереси всіх учасників.

Акціонерні товариства, що є основною формою організації сучасних великих підприємств і організацій у всьому світі, являють собою найбільш досконалий правовий механізм з організації економіки на основі об'єднання майна приватних осіб, корпорацій різного виду й інших органів.

Акціонерні товариства мають ряд переваг в порівнянні з іншими формами власності.

1.суспільство має можливість залучати кошти акціонерів для поповнення статутного фонду та розширення своєї діяльності, причому ці кошти не підлягають поверненню (за винятком повної ліквідації товариства),так як акції суспільством не викуповуються, а лише перепродаються іншим акціонерам. 2., загальне керівництво діяльністю товариства відокремлене відокремленого управління, що дозволяє наймати і вибирати найбільш відповідних керівників, директорів, змушує акціонерів серйозно ставитися до підбору персоналу, що управляє, тому що кожен акціонерів доповідає за ефективну роботу товариства вкладеними коштами. 3.створюється можливість реального перетворення всього трудового колективу підприємства у власників шляхом придбання кожним з них акцій товариства. 4.є можливість залучити до складу акціонерів своїх постійних контрагентів, створюючи при цьому загальну зацікавленість у результати діяльності товариства. Акціонерне товариство, об'єднуючи на єдиної правові основі всіх учасників, забезпечує унікальну форму реалізації колективної власності, створюючи при цьому зацікавленість в кінцевих результати роботи.

32) Поняття, види та правові засади діяльності акціонерних товариств

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій

особливості акціонерного товариства..1) статутний фонд акціонерного товариства (АТ) має акціонерну природу, формується шляхом емісії та продажу акцій фізичним та/або юридичним особам. Мінімальний розмір статутного фонду АТ встановлено у розмірі не менше суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства.

2) акціонерне товариство має публічний статус емітента цінних паперів (акцій, облігацій). Акціонерне товариство є юридичною особою, яка від свого імені випускає акції і зобов'язується своєчасно виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску.. 3) фізичні та юридичні особи, які придбали акції акціонерних товариств, фіксуються у реєстрі власників іменних цінних паперів і набувають статусу акціонерів. 4) особливою ознакою акціонерного товариства є обмеження відповідальності акціонерів. Акціонери відповідають (точніше - несуть ризик збитків) за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій. За ознакою відповідальності акціонерів акціонерне товариство належить до товариств з обмеженою відповідальністю. Акціонерне товариство має право створювати дочірні підприємства, наділяти їх майном, яке належить товариству, призначати керівника та реалізувати інші права власника дочірнього підприємства. Законодавством передбачено, що акціонерне товариство має фірмову марку та товарний знак. Акції відкритого акціонерного товариства можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржах. Акціонери відкритого товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства . Разом з тим перше розміщення акцій ВАТ є виключно закритим (приватним) серед засновників. Акції закритого акціонерного товариства розподіляються між засновниками або серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі. Акціонери закритого товариства мають переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства. ЗАТ (закрите акціонерне товариство) - організаційно-правова форма товариства, у якому акції розподіляють серед його засновників, або серед раніш визначеного кола осіб. ЗАТ не має права здійснювати відкриту підписку на свої акції, а також пропонувати їх придбати необмеженому колу осіб. ВАТ (відкрите акціонерне товариство) - товариство, що має право проводити відкриту підписку своїх акцій і випускати їх у відкритий продаж.