Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zapiska_diplom.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

3.3.4 Вибір муфти

Муфту обирають за діаметром вала та значенням крутного моменту, що діє муфту, зі стандарту.

Крутний момент, що діє на муфту визначають за формулою [14]:

ММ = k ·MКР , (3.15)

де k – коефіцієнт, що враховує умови роботи ( k = 1,2)

ММ = 1,2 ·6,2·105 = 7,44·106 Н·мм= 744 Н·м.

По ГОСТ 20761-80 обираємо муфту фланцеву з допустимим крутним моментом 1000 Н·м, внутрішнім діаметром 70 мм, зовнішнім діаметром 170 мм, довжина пів муфти 110 мм.

Рисунок 3.6 – Фланцева муфта

3.3.5 Вибір підшипників

Частота обертання менше 1 об/хв., отже підшипник підбирають за статичному навантаженні та діаметрі валу [13].

На один підшипник діє навантаження рівне половині навантаження на роликоопору, а саме :

Pп = 0,5·P = 0.5 ·152202 = 76101 H.

Для підшипників номер 316 допустиме навантаження 96500 Н. Отже остаточно обираємо підшипники легкої серії номер 316.

Рисунок 3.7 – Характеристики підшипника 316

3.3.6 Перевірка шпонкового з’єднання

Шпонкові з’єднання перевіряють на зминання та зріз за умовами [14]:

  • на зминання

(3.16)

  • на зріз

(3.17)

де l – довжина шпонки, мм;

d – діаметр вала, мм;

b – ширина шпонки, мм;

t – виступ шпонки за межі паза, мм;

зм] – допустиме напруження на зминання, МПа;

зр] – допустиме напруження на зріз, МПа;

[Т] – допустимий крутний момент, Н·мм.

Дані для розрахунку наведемо у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 – Дані для перевірки на зминання та зріз шпонкового з’єднання

Параметр

Значення

d, мм

115

b, мм

28

t, мм

10

l, мм

50

зм], МПа

100

зр], МПа

60

Мкр, Н·мм

6,2·105

Виконаємо перевірку:

  • на зминання

  • на зріз

Обидві умови міцності виконуються, отже обране шпонкове з’єднання задовольняє.

4. Охорона праці

4.1 Задачі в галузі охорони праці

Закон України “ Про охорону праці”, який прийнято Верховною Радою України 14 жовтня 1992 року і введеного в дію 24 жовтня 1992 року.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Соціально-економічними заходами передбачаються еконмічні методи управління охороною праці: - Створення державного, регіональних і галузевих фондів охорони праці та фонду охорони праці на підприємстві;

- Обов'язкове соціальне страхування працівників власником підприємства від нещасних випадків і професійних захворювань;

- Безкоштовне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, а також інші пільги і компенсації працівникам, які зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці;

- Безкоштовна видача працівникам спецодягу та інших засобів індивідуального захисту;

- Відшкодування власником шкоди у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодже- нням здоров'я (або його сім'ї у разі смерті потерпілого).

Організаційно-технічні заходи та засоби викликані забезпечити такий рівень організації праці на підприємстві і такі технічні (інженерні) рішення з охорони праці для всього технологічного процесу, а саме обладнання та інструментів, які б виключали вплив на працюючих небезпечних виробничих факторів, а також виключали б або зменшували до допустимих нормативних значень вплив на робітників шкідливих виробничих факторів.

Організаційними заходами охорони праці є: високий рівень кваліфікації

працюючих, чітке і своєчасне проведення інструктажів та контролю знань з охорони праці, правильна організація праці, справний стан засобів колективного та індивідуального захисту, наявність відповідних знаків небезпеки та ін.

Технологічними (інженерними) заходами і засобами охорони праці є: застосування технічно досконалого та справного обладнання, инструментів та обладнання, засобів колективного захисту (огороджень, запобіжних пристроїв, блокування, сигнализации, систем дистанційного управління, специальних засобів заземления, занулення итд.);  використання досконаліших засобів індивідуального захисту (ізолюючих костюмів, спецодягу, засобів захисту органів дихання, рук, голови, обличчя, очей, органів слуху, засобів захисту від падінь з висоти та ін.)

Санітарно-гігієнічні засоби передбачають дослідження впливу виробничих факторів на людину, встановлення допустимих значень цих факторів на робочих місцях, визначення фактичних значень конкретних параметрів виробничих факторів, а також визначення відповідності умов на робочих місцях вимогам нормативних документів.

Охорона праці включає в себе вирішення наступних основних завдань:

  1. Навчання працюючих безпеки праці та пропаганду питань охорони праці. 2. Забезпечення безпеки будівель і споруд. 3. Забезпечення безпеки виробничого обладнання. 4. Забезпечення безпеки виробничих процесів. 5. Забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту. 6. Нормалізація санітарно-гігієнічних умов. 7. Створення оптимальних умов праці та відпочинку працюючих. 8. Санітарно-побутове обслуговування працюючих.

Мета впровадження системи управління охороною праці (УОП) — це всебічне сприяння виконанню вимог, які повністю ліквідують, нейтралізують або знижують до допустимих норм вплив на працюючих небезпечних та шкідливих факторів виробничого середовища, забезпечують усунення джерел

небезпеки, ізолювання від них персоналу, використання засобів, що усувають небезпечні ситуації та підвищують технічну безпеку, створюють надійні санітарно-гігієнічні та ергономічні умови

Для зварювання корпусу міксеру ємністю 320 м3, який розглядається в дипломній роботі, основними задачами охорони праці при електрошлаковому та напівавтоматичному зварюванні в інертному газі є:

1. Забезпечення електробезпеки та пожежної безпеки. 2. Оптимізація параметрів мікроклімату. 3. Забезпечення відповідного освітлення.

4. Захист від шуму і вібрації.

5. Оптимізація вентиляції робочих приміщень.

В межах даного розділу буде проведено розрахунок параметрів місцевої вентиляції для зварювальних місць на яких будуть виконуватись наступні операції: електрошлакове зварювання поздовжніх стиків обичайок та приварювання горловин та патрубків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]