Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
62.59 Кб
Скачать
  1. Інструментальні засоби ms Outlook Express .

Електронна пошта - це дуже швидкий та зручний спосіб спілкування через мережу Інтернет. За допомогою електронної пошти можна не тільки обмінюватися повідомленнями з людьми, але і знайти різноманітну інформацію, отримати будь-який файл або Web-сторінку, використовуючи спеціальні поштові сервери.

Поштова програма (поштовий клієнт) - програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютері користувача і призначене для отримання, написання, відправлення та зберігання повідомлень електронної пошти одного або декількох користувачів (у випадку, наприклад, декількох облікових записів на одному комп'ютері) або декількох облікових записів одного користувача .

Outlook Express - програма для роботи з електронною поштою і групами новин від компанії Microsoft. Назва Outlook Express натякає, що ця програма є «полегшеною» версією Microsoft Outlook - органайзера від Майкрософт, який також містить функції роботи з електронною поштою. Насправді, між цими двома програмами мало спільного.

ОЕ має ефективні фільтри для пошти (правила для повідомлень), що дозволяють автоматично розкладати листи, що приходять по папкам, розподіляти їх за вказаною адресою або відповідати вказаним повідомленням. За допомогою фільтрів, можна боротися зі спамом, видаляючи його прямо на сервері.

Програма Outlook Express створює п'ять папок.

У папці Вхідні (Inbox) поміщаються всі отримувані повідомлення, звідки згодом вони можуть бути переміщені або скопійовані в будь-які інші папки.

У папку Вихідні (Outbox) поміщаються листи, готові до відправки, але ще не відправлені .

Після відправлення повідомлень з папки Вихідні (Outbox), їх копії зберігаються у папці Надіслані (Sent Items) для зберігання.

Після видалення листів з будь-якої наявної папки, вони потрапляють в папку Видалені (Deleted Items) та зберігаються там деякий час на випадок, якщо раптом знову будуть потрібні.

Папка Чернетки (Draft) призначена для зберігання заготовок листів чи незакінчених повідомлень. Ви можете створювати нові і видаляти непотрібні папки за своїм бажанням.

  1. Інструментальні програмні засоби для створення експертних систем. (19)

Експертна система - це програма, що поводиться подібно експерту в деякій, звичайно вузькій прикладній області. Типові застосування експертних систем містять у собі такі задачі, як медична діагностика, локалізація несправностей в устаткуванні й інтерпретація результатів вимірів.

Експертні системи повинні вирішувати задачі, що вимагають для свого рішення експертних знань у деякій конкретній області. Тому їх також називають системами, заснованими на знаннях.

При розробці експертної системи прийнято поділяти її на три основних модулі:

  • база знань;

  • машина логічного висновку;

  • інтерфейс із користувачем.

База знань містить знання, що відносяться до конкретної прикладної області, у тому числі окремі факти, правила, що описують чи відносини явища, а також, можливо, методи і різні ідеї, що відносяться до рішення задач у цій прикладній області.

Машина логічного висновку вміє активно використовувати інформацію, що міститься в базі знань.

Інтерфейс із користувачем відповідає за безперебійний обмін інформацією між користувачем і системою; він також дає користувачу можливість спостерігати за процесом рішення задач, що протікають у машині логічного висновку.

Мови програмування для створення експертних систем: CLIPS, Prolog

  1. Класи дисциплін обслуговування заявок в обчислювальних системах. Безпріоритетна ДО. Закон Клейнрока. (17)

Існує 3 дисципліни обслуговування (ДО):

        1. БДО – безпріоритетні ДО – всі заявки мають рівні права

        2. ДОВП – ДО з відносними пріоритетами. Кожній заявці надано певне право на обслуговування – пріоритет. Чим менше його числове значення, тим пріоритет є більшим. При ДОВП пріоритети діють тільки на чергу, згідно з якими вона й формується.

        3. ДОАП – ДО з абсолютними пріоритетами. Пріоритет діє як на чергу, так і на обслуговування в процесі. Заявка, що обслуговується може бути перерваною, якщо надійшла заявка з більшим пріоритетом, а потім до обслуговується. В цьому випадку загальний час обслуговування заявки складається із часу обслуговування та часу очікування в черзі(час в перерваному стані). При цьому кількість переривань необмежена.

В БДО є такі способи обслуговування заявок:

  • LIFO (last input – first output)

  • FIFO (first input - first output)

  • випадковий вибір

Найчастіше використовується FIFO, при якому легше мінімізувати середній час обслуговування заявок.

Якщо змінювати дисципліну обслуговування, то час очікування для одного типу заявок може зменшуватися за рахунок збільшення часу очікування заявок інших типів. Теоретично доказано (Л.Клейнрок), що для систем з одним обслуговуючим пристроєм (процесором) виконується закон збереження часу очікування:

Для довільної ДО: де Ri – загруженість процесора i-ю заявкою, wi – час очікування.

Цей закон виконується за наступних умов:

1. відсутність відмов в обслуговуванні: всі заявки на обслуговування виконуються;

2. сист обслуговування простоює тільки у випадку, коли на її вході немає заявок;

3. при наявності переривань тривалість обслуговування описується експоненційним розподілом;

4. всі вхідні потоки описуються незалежними пуасонівськими розподіленнями. Цей закон часто використовують для оцінки вірогідності наближених результатів, а також при проведенні статистичного моделювання.

  1. Класи дисциплін обслуговування заявок в обчислювальних системах. ДО з відносними пріоритетами. +26(класи)

ДОВП – ДО з відносними пріоритетами. Кожній заявці надано певне право на обслуговування – пріоритет. Чим менше його числове значення, тим пріоритет є більшим. При ДОВП пріоритети діють тільки на чергу, згідно з якими вона й формується.

В цьому випадку для заявок кожного типу необхідно побудувати свою чергу, в межах якої заявки обслуговуються безпріоритетно. Але між чергами встановлено систему пріоритетів: чим вищий номер черги – тим нижчий пріоритет. Після завершення обслуговування деякої заявки, далі на обслуговування обирається заявка з непорожньої черги з найвищим пріоритетом. Переривання заборонені.

Час очікування обслуговування заявки:

Введення відносних пріоритетів веде до зменшення часу очікування заявок з високим пріоритетом та збільшенню часу очікування виконання заявок з низьким пріоритетом у порівнянні з безпріоритетним обслуговуванням.

З формули також легко бачити, що різко погіршуються х-ки обслуговування заявок з низьким пріоритетом, в той час коли час очікування виконання в чергах з високим пріоритетом змінюється відносно повільно.

  1. Класи дисциплін обслуговування заявок в обчислювальних системах. ДО з абсолютними пріоритетами. +26(класи)

ДОАП – ДО з абсолютними пріоритетами. Пріоритет діє як на чергу, так і на обслуговування в процесі. Заявка, що обслуговується може бути перерваною, якщо надійшла заявка з більшим пріоритетом, а потім дообслуговується. В цьому випадку загальний час обслуговування заявки скл із часу обслуг та часу очік в черзі(час в перерваному стані). При цьому к-ть переривань необмежена.

Для кожного типу заявок форм окрема безпріоритетна черга. Між чергами встановлюється сист пріоритетів, яка аналогічна системі з відносними пріоритетами. На відміну від систем з відносними пріоритетами в даній дисципліні обслуговування дозволені переривання обслуговування заявок. Якщо у попередньому випадку чергова заявка на обслуговування обиралася в момент звільнення обслуговуючого пристрою (процесора), то в даній дисципліні право на захват цього прибору визначається у момент приходу кожної нової заявки. Якщо пріоритет заявки, що прийшла, вищий за пріоритет заявки, що обслуговується, то виникає переривання та заявка, що обслуговується, передається на збереження у спеціальну комірку своєї черги, та починається виконування більш пріоритетної заявки.

Час очікування обслуговування заявки:

Присвоєння заявкам абсолютних пріоритетів веде до зменшення часу очікування для заявок з високими пріоритетами, та водночас до збільшення часу очікування заявок з низькими пріоритетами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]