Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_bankovskie_operatsii.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
165.89 Кб
Скачать

12. Види активних операцій комерційного банку та їх характеристика.

До активних операцій відносяться:

надання кредитів і позичок;

придбання цінних паперів;

вкладення засобів у комерційні проекти;

лізингові, факторинговые й інші операції; тобто операції, призначені для використання власних і притягнутих ресурсів для забезпечення своєї діяльності.

По своїх задачах активні операції можна підрозділити на операції, що мають метою підтримку на тім або іншому рівні ліквідність банку, і операції, спрямовані на одержання прибутку.

Активи банку по ступені їхньої ліквідності можна розділити на три групи;

Ліквідні засоби, що знаходяться в негайній готовності.

До них відноситься каса, засоби на коррахунку, першокласні векселі і державні цінні папери.Ліквідні засоби в розпорядженні банку, що можуть бути перетворені в грошові кошти. Це кредити й інші платежі на користь банку з термінами виконання в найближчі 30 днів.

Неліквідні активи - це прострочені кредити і ненадійні борги, будинки і спорудження, що належать банку і відносяться до основних фондів.

На ликвидность банку впливає структура його активів: чим більше частка першокласних ліквідних засобів у загальній сумі активів, тим вище ліквідність банку. Крім того, ліквідність залежить від ступеня ризику окремих активних операцій; чим більше частка высокорисковых активів, тим нижче його ліквідність.

Так, у сформованій практиці до надійних активів прийнято відносити наявні грошові кошти, а до высокорискових - довгострокові вкладення банків

13. Види депозитів та їх характеристика.

Стандартний

Сплата процентiв здійснюється одночасно з поверненням суми депозиту, шляхом перерахування на поточний рахунок вкладника

Комерційний

Сплата процентiв Здійснюється щомісяця в останній робочий день поточного місяця, а також в день повернення депозиту шляхом перерахування відповідної суми на депозитний рахунок вкладника (капіталізація процентів) або здійснюєтьсящомісяця в останній робочий день поточного місяця, а також в день повернення депозиту шляхом перерахування відповідної суми на поточний рахунок вкладника.

Cтроковий

14. Касові послуги комерційного банку.

Однією з головних функцій комерційного банку є касове обслуговування клієнтів. Банки приймають від своїх клієнтів готівкові кошти та зараховують їх на поточні рахунки, видають готівкові кошти на вимогу клієнтів, забезпечують зберігання довірених йому коштів.

Для того щоб забезпечити безперервне касове обслуговування своїх клієнтів та мати можливість управляти своєю касовою готівкою, банки повинні прогнозувати готівковий грошовий обіг, який проходить через їх каси, та здійснювати повсякденний контроль за цим оборотом.

Прогноз визначає розмір та джерела надходження готівкових грошей у каси банку, розмір та цільове використання готівкових грошей з кас банку, розмір випуску грошей або їх вилучення з обігу в цілому по країні, області, містам, районам.

У прогнозному розрахунку касових оборотів, що складають комерційні банки щоквартально, визначаються джерела та розмір надходжень готівки до кас банку, а також напрямок та розмір видачі готівкових коштів з кас банку. Прогнозний розрахунок касових оборотів складається з двох частин - надходження та видатки. Схема прогнозного розрахунку касових оборотів банку має такий вигляд: Надходження торговельна виручка; виручка від усіх видів транспорту;

квартплата та комунальні платежі; виручка від видовищних підприємств;

виручка від підприємств побутового обслуговування; надходження на рахунки колективних сільськогосподарських підприємств; надходження на рахунки за вкладами громадян;

надходження від підприємств Міністерства зв'язку; інші надходження (включаючи повернення заробітної плати); підкріплення оборотної каси з резервних фондів; купівля готівки комерційними банками. Перевищення видатків над надходженнями. Баланс Видатки (виплати) оплата праці та заохочення; стипендії; на відрядження; на закупівлю сільськогосподарських продуктів;

на виплату пенсій, допомог і страхових відшкодувань; видача підкріплень підприємствам Міністерства зв'язку; видачі на інші цілі; продаж готівки комерційними банками;

перерахування з оборотної каси до резервних фондів. Перевищення надходжень над видатками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]