Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

4. Як проводиться розслідування та облік аварій?

Аварії, що призвели до руйнування чи пошкодження виробничих будівель, споруд, апаратів, машин, устаткування, гірничих виробок, поділяють на дві категорії.

До І категорії відносять аварії, внаслідок яких або загинуло п'ять чи травмовано 10 і більше чоловік, або стався викид вражаючих факторів чи біологічно небезпечних речовин за санітарно-захисну зону підприємства, або збільшилась концентрація забруднюючих речовин, що скидаються, більше ніж у 10 разів, або був перерваний рух транспортних засобів на 12 годин і більше.

До II категорії відносять аварії, внаслідок яких загинули люди чи травмовано 4 і більше чоловік, або створилася загроза життю і здоров'ю працівників підприємства, цеху, дільниці, або був перерваний рух транспортних засобів від 4 до 12 год.

Випадки порушень технологічних процесів, роботи устаткування, тимчасової зупинки виробництва в результаті спрацювання автоматичних захисних блокувань та інші локальні порушення у роботі цехів, дільниць і окремих об'єктів, падіння опор та обрив проводів ліній електропередачі напругою 10 тис. кВ включно не відносяться до категорійних аварій і розслідуються підприємством в установленому ним порядку.

На кар'єрах до таких аварій відносять: зсуви чи обвали, затоплення, після яких виведено з ладу на зміну чи більше частину підприємства, наприклад, нижні горизонти чи борт кар'єру.

Решта аварій вважається виробничими неполадками. При відкритій розробці корисних копалин сюди відносять сходження з рейок рухомого складу, поломки гірничих чи транспортних машин тощо.

Власник підприємства або особа, що керує виробництвом, повинна негайно ввести в дію план ліквідації аварій, організувати допомогу потерпілим, запобігти поширенню аварії, негайно повідомити про аварію першої або другої категорії відповідний орган державного нагляду за охороною праці, орган вищого рівня управління, місцевий орган виконавчої влади, органи прокуратури, профспілковий орган, штаб цивільної оборони.

Якщо аварія супроводжується нещасними випадками, то вона має розслідуватися тією ж комісією, що призначена для розслідування нещасного випадку. Якщо під час аварії потерпілих немає, то порядок її розслідування інший.

У ході розслідування комісія визначає категорію аварії, з'ясовує обставини, що спричинили її, встановлює характер порушень під час експлуатації устаткування, технологічних процесів, якості монтажних робіт, відповідність їх проектам, встановлює винних осіб, намічає заходи щодо ліквідації наслідків аварії та запобігання їм у подальшому.

Комісія зобов'язана протягом десяти днів розслідувати аварію, скласти акт про розслідування. За результатами розслідування аварії власник підприємства видає наказ, в якому передбачені заходи попередження аналогічних аварій і притягнення до відповідальності винних осіб.

Після закінчення розслідування причин аварії підприємство розсилає акти спеціального розслідування згідно з табл. 1.3.

Якщо аварія сталася з причини проектних недоробок або з вини підприємства-виробника устаткування чи будівельників, то до складу комісії залучаються представники цих підприємств. У разі розбіжності поглядів у членів комісії щодо причин аварії та винних, справу має вирішувати арбітражний суд.

Облік аварій І та II категорій здійснюють підприємства та відповідні органи державного нагляду за охороною праці незалежно від того, супроводжуються вони нещасними випадками чи останні відсутні.