Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМУВАННЯ_FULL.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
112.09 Кб
Скачать

15 Основні ф-ції

Інтернет (від англ. Internet) — всесвітня система взаємосполучених комп'ютерних мереж, що базуються на комплекті Інтернет-протоколів. Інтернет також називають мережею мереж. Інтернет складається з мільйонів локальних і глобальних приватних, публічних, академічних, ділових і урядових мереж, пов'язаних між собою з використанням різноманітних дротових, оптичних і бездротових технологій. Інтернет працює за традиційною схемою «джерело - повідомлення - одержувач», іноді зберігає їх у початковому вигляді, іноді надає їй абсолютно нового характеру. Комунікація за допомогою Інтернету може набувати абсолютно різні форми, починаючи від всесвітніх веб-сайтів, що знаходяться у віданні головних новинних організацій, до лістсерверов, що займаються обговоренням фольклорної музики і закінчуючи особистою листуванням друзів і колег.

16

Комп'ютерний вірус — комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого саморозмноження. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системикомп'ютера. Розрізняють файлові, завантажувальні та макро-віруси. Можливі також комбінації цих типів. Нині відомі десятки тисяч комп'ютерних вірусів, які поширюються через мережу Інтернет по всьому світу.

Малообізнані користувачі ПК помилково відносять до комп'ютерних вірусів також інші види шкідливих програм — програми-шпигуни чи навіть спам.

Віруси запускаються самі по собі

Ні, це не зовсім вірно. Для активізації вірусу потрібно запустити ту або іншу програму. У операційних системах сімейства Windows, незаві симо від версії, для всіх файлів призначена строго певна програма або дія, що виконується одним із службових модулів самій операци онной системи. При перегляді того або іншого файлу автоматично запус кається призначена програма, але для користувача це відбувається як би непомітно (адже він просто хоче почитати текст), тому для нього створюється враження, що вірус можна запустити самостійно, тоді, коли він сам запускає його разом з програмою-переглядачем.

Віруси дозволяють викрасти коштовну інформацію

Так, дійсно, існує категорія комп'ютерних вірусів, предна значенних для крадіжки коштовної інформації. Зазвичай цим займаються "тро янські коні". Найчастіше крадуть різні паролі, наприклад, доступу до мережі Інтернет, pin -коди і ін., тобто все те, що може заподіяти вам ма теріальний збиток.

"Троянські коні", що крадуть коштовну інформацію, можуть або відправляти її на чий-небудь електронний ящик — це стає можливим в разі підключення вашого комп'ютера до мережі Інтернет, або зберігати всю інформацію в текстовий або іншого формату файл. Слід мати на увазі, що другий варіант говорить про те, що людині, що заразила ваш компью тер "троянським конем", обов'язково потрібно буде дістати доступ до вашого комп'ютера, щоб скопіювати цей файл. Доступ до комп'ютера можливий або локальний (наприклад, у вашу відсутність), або по локальній мережі, якщо така є.

Окремою категорією коштують так звані клавіатурні шпигуни. Вони не лише можуть привести до витоку паролів і код, але і взагалі всій інфор мациі, яку ви вводите в комп'ютер за допомогою клавіатури.

Віруси здатні зіпсувати компоненти комп'ютера

Так, дійсно, існує категорія вірусів, здатних привести в непридатність один або відразу декілька компонентів комп'ютера, напри заходів, материнську плату. Таке стало можливим після того, як стали застосовувати так звану FLASH -память, яка дозволяє за допомогою звичайних програм змінювати її вміст. При цьому запис в мікросхему FLASH -памяті не програмної коди, а випадкового "сміття", приводить до неможливості використання даного устаткування. Найбільш яскравим прикладом подібних вірусів є WINCIH або його бблєє небезпечний пото мокнув I . Worm . Magistr .

Віруси приводять до втрати інформації

Так, дійсно, існує ряд вірусів, що приводять в непридатність, на приклад, всі файли з розширенням DOC, TXT (вірус під назвою KLEZ . H ). Також існує ряд вірусів, що знищують файлову систему, що приводить до втрати абсолютно всіх файлів на диску. Правда, слід мати на увазі, що в більшості випадків все-таки є можливість вос становлення інформації. Річ у тому, що фізично стерти інформацію з цілого жорсткого диска об'ємом хоч би 1 Гбайт досить не просто, по цьому велика частина вірусів знищує заслання на всю інформацію, а