Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЭД экзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

52) Способи фіксації цін, цінові знижки і надбавки.

Держава може фіксувати ціни трьома способами: введенням державних прейскурантних цін; «заморожуванням» вільних ринкових цін; фіксуванням цін підприємств-монополістів.

Розрізняють ситуацію, коли практично всі ціни є прейскурантними і ситуацію, коли невелика частина цін охоплена твердим контролем. Держава встановлює ціни на ті товари, які утворюють каркас системи цін. Економіка дуже чутлива до коливання таких цін. Тому, фіксуючи їх на певному рівні, держава впливає на всю систему цін.

Другий спосіб фіксування цін — це «заморожування» на певний час ринкових цін. Практика довгострокового заморожування цін у країнах з ринковою економікою виявилася вкрай неефективною, тому що з різних причин держава вимушена була погоджуватися з вимогами виробників про збільшення цін на продукцію. Ефективне лише короткострокове заморожування цін для відновлення цінових пропорцій та придушення сплесків інфляції.

Держава має можливість зафіксувати ціни монополіста чи підприємства, що займає домінуюче становище на ринку. Домінуюче становище визначається часткою участі підприємства на ринку виробленого та реалізованого товару, що дає йому можливість самостійно чи діючи у змові з іншими суб’єктами, впливати на конкурентів, ускладнювати доступ на ринок іншим підприємствам і наживатися за рахунок роздування цін, не враховуючи при цьому інтересів своїх партнерів та споживачів.

Цінова знижка — це частина ціни товару, яку можуть впроваджувати підприємства-виробники з метою стимулювання і зацікавлення підприємств-реалізаторів продавати продукцію. Цінові знижки є добровільними і необов'язковими.

Найбільш поширеними є такі знижки.

1) бонусні — надаються оптовим, як правило, постійним клієнтам за певний обсяг обороту протягом року. Можуть становити 7—8% від вартості обороту;

2) тимчасові — застосовуються переважно при сезонній торгівлі продукцією масового попиту;

3) дилерські (до 30%) — надаються гуртовим та роздрібним торговцям, агентам та посередникам. Знижки повинні покривати їх витрати на продаж та сервіс й забезпечувати певний прибуток;

4) кількісні (до 15%) — їх величина змінюється в залежності від розміру або серійності замовлення;

5) знижки „ сконто" (до 3—5% вартості угоди) — надаються за оплату готівкою або за дострокове здійснення платежів за контрактом;

6) спеціальні (приблизно 5—7%) — надаються покупцям, з якими у фірми склалися особливі, в тому числі довгострокові відносини.

Надбавка до ціни — ціна, яка встановлюється залежно від особливих вимог покупця при виконанні спеціального, індивідуального замовлення, за підвищену якість товару, надання додаткових сервісних послуг, розстрочку платежу і таке інше.

54) Співробітництво на комерційній основі.

Операції на давальницькій сировині або толинг, є видом зустрічної торгівлі, який передбачає поставку однією стороною сировини, напівфабрикатів, комплектувальних зиробів для їх подальшої переробки та /або складання у країні торгового партнера і зворотну поставку готових виробів у країну первісного експорту.

Особливість здійснення операцій на давальницькій сировині полягає у тому, що власник сировини, який не має потужностей з його переробки, надає її переробному підприємству в обсязі, який є необхідний не лише для забезпечення виробництва заданої кількості готової продукції, а також для покриття переробнику затрат, позв'язаних з переробкою та для забезпечення норми прибутку переробному підприємству. До операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі переробки, а також на заключному, є основним матеріалом та її вартість становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції, при цьому обов'язковим є попереднє здійснення поставки виконавцю давальницької сировини відносно повернення виготовленої з неї готової продукції замовнику.

Франчайзинг — це форма співпраці між юридично та фінансово незалежними сторонами (компаніями та/або фізичними особами), в рамках якої одна сторона (франчайзер), що володіє успішним бізнесом, відомою торговою маркою, ноу-хау, комерційними таємницями, репутацією та іншими нематеріальними активами, дозволяє іншій стороні (франчайзі) користуватися цією системою на певних умовах. Основною метою франчайзингу (комерційної концесії), є передача (надання) на комерційній основі певних майнових прав використання об'єктів виняткового права для організації виробництва і реалізації конкурентоспроможної продукції (надання послуг) і надання управлінських послуг по франшизі (договору комерційної концесії) для отримання сторонами додаткового прибутку.

Виробнича кооперація - форма вироб-ничих, міжвиробничих і міжгалузевих зв'яз-ків. Базується на юридичне оформленій єд-ності суб'єктів кооперації щодо спільних дій для створення матеріальних благ, зокрема ви-робництва особливо важливої, надскладної продукції, великомасштабного будівництва, реалізації крупномасштабних державних і міждержавних проектів. Це один із шляхів удосконалення суспільної організації ви-робництва, його спеціалізації, концентрації, вдосконалення технології, впровадження досягнень науково-технічного прогресу, раціонального використання ресурсів і зро-стання ефективності і прибутковості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]