Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 11-біржі.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
44.33 Кб
Скачать

Історія

Біржа заснована 17 травня 1792 року, коли 24 нью-йоркських брокера, що працювали з фінансовими інструментами і укладали угоди, як і їхні лондонські колеги, в кав'ярнях (найвідоміша кав'ярня «Тонтін»), підписали «Угоду під платаном» (англ. Buttonwood Agreement) про створення Нью-Йоркської фондової біржі.

З 1975 року стала некомерційною корпорацією, що належить своїм 1366 індивідуальним членам (це число незмінне з 1953 року). Місця членів можуть продаватися, вартість одного місця зараз доходить до 3 мільйонів доларів США.

На початку березня 2006 року NYSE завершила злиття з електронною біржею Archipelago Holdings і вперше за свою історію запропонувала акції інвесторам, ставши, таким чином, комерційною організацією. Торги акцій NYSE Group ведуться на самій біржі; капіталізація станом на 5 грудня 2007 року складала $ 22,6 млрд.

На початку червня 2006 року було оголошено про майбутнє злиття Нью-Йоркської фондової біржі з європейською фондовою біржею Euronext. Це злиття відбулося 4 квітня 2007 року.[2]

Діяльність

«Трейдери на підлозі» в Нью-Йоркській фондовій біржі. Для кожної з тисяч цінних паперів є свій окремий торгівельний центр, своя «яма».

На біржі здійснюються операції з акціями та іншими цінними паперами. На біржі котируються цінні папери більш ніж 3 тисяч (2008) компаній. Загальна капіталізація компаній, що торгуються на NYSE, до кінця 2006 р. склала $ 26,5 трлн.

Рада директорів NYSE включає Голову, Президента, 10 членів біржі та 10 представників ділових кіл.

Будівля біржі розташована на знаменитій вулиці Уолл-стріт за адресою Wall Street, 11.

Лістинг nyse

На Нью-Йоркській біржі для проходження лістингу треба мати показники не нижче:

  • Дохід до виплати податків за останній рік - $2,7 млн

  • Прибуток за 2 попередніх роки - $3,0 млн

  • Чиста вартість матеріальних активів - $18,0 млн

  • Кількість акцій у публічному володінні - на $1,1 млн

  • Курсова вартість акцій - $19,0 млн

  • Мінімальна кількість акціонерів, які володіють 100 акціями і більше, - не менше 2 000 осіб

  • Середньомісячний обсяг торгівлі акціями даного емітента повинен складати не менше $100 000 протягом останніх 6 місяців.

3. Токійська фондова біржа

Токійська Фондова Біржа (Tokyo Stock Exchange) була заснована в 1878 році Токійська біржа є неприбутковою членською організацією, що є юридичною особою і що володіє широкими правами в області самоврядування.

Члени біржі

Членами біржі є:

  • регулярні члени (компанії по цінним паперам, які можуть вести операції, як за свій рахунок, так і на користь клієнта);

  • сайторі члени (компанії по цінних паперах, що є посередником, між регулярними членами біржі);

  • спеціальні члени (компанії, що зв'язують біржеві ринки, виконують на Токійській фондовій біржі ті накази, які не можуть бути виконані на регіональних біржах) та інші члени;

  • небанківські компанії по цінних паперах (що знаходяться в асоційованому зв'язку з банками);

Діяльність біржі

Будівля Токійської біржі

На долю токійської біржі припадає понад 80 % біржового обороту країни. Основними продавцями і покупцями є інституційні власники цінних паперів. У Японії індивідуальні власники мають лише 20 % що окликаютсья на біржі акцій, а 80 % належить фінансовим установам, страховим компаніям і корпораціям. Власники акцій розраховують не на дивіденди (на початку 1990 р. вони були в 70 разів менше ринкової вартості акцій), а на підвищення курсу акцій і отримання доходу в результаті продажу акцій по вищому курсу (середньорічний дохід на продану акцію випуску 19801994 рр. склав 34,7 %). Основний метод торгівлі — відкритий подвійний аукціон, торгівля з голосу в біржовому натовпі «зараба». До 80 % всіх акцій, що знаходяться в країні, продається і купується на Токійській фондовій біржі. З 1,3-1,5 млн наявних в Японії акціонерних фірм тут зареєстровано 1517, але на них припадає більше 25 % всіх вироблюваних товарів і послуг.

У 2005 році Токійська Фондова Біржа зайняла почесне друге місце в світовій класифікації найбільших фондових ринків світу. До її складу увійшли 2,5 тис. компаній, що приносять щорічно більше 3000 млрд дол. доходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]