Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
59.9 Кб
Скачать

Методи науково-педагогічних досліджень

Підготовка до вступних випробувань включає самостійне, свідоме і

поглиблене осмислення таких ключових питань:

Сучасна науково-методологічна база педагогічних досліджень. Особливості роботи з науковими джерелами (літературою) з педагогіки. Робота з історико-педагогічними та архівними матеріалами. Сучасні вимоги до педагогічних досліджень.

Основні принципи педагогічного дослідження. Особливості збору та опрацювання педагогічного досвіду, шкільної документації тощо в процесі науково-педагогічного дослідження.

Передовий педагогічний досвід як живе джерело педагогічної науки.

Вибір теми дослідження та аргументація її актуальності. Робоча і наукова гіпотеза. Їх суть і значення. Складання плану наукового дослідження: описового, аналітичного, експериментального. Робота з реальними і науковими фактами. Особливості залучення вчительського колективу до наукових досліджень, які організовує і проводить дослідник.

Педагогічне спостереження, його типи, особливості, організація та вимоги до спостереження. Бесіда як метод педагогічного дослідження. Особливості організації і проведення бесіди як методу дослідження. Інтерв’ю як метод отримання інформації за допомогою усного опитування. Види інтерв’ю і їх характеристика. Психолого-педагогічний експеримент. Його місце і роль у педагогічному дослідженні. Основні етапи педагогічного експерименту. Види педагогічного експерименту і їх характеристика. Вивчення продуктів діяльності учнів як метод педагогічного дослідження. Анкетування. Його місце, роль і значення в педагогічному дослідженні. Типи анкет та особливості їх використання у педагогічному дослідженні. Метод рейтингу і особливості його застосування в педагогічному дослідженні. Метод узагальнення незалежних характеристик у педдослідженні. Соціометрія як метод дослідження взаємин у групі. Тестування і особливості його використання у педагогічному дослідженні. Типи тестів і їх характеристика. Математичні методи і їх використання у педагогічному дослідженні.

Оформлення результатів наукового дослідження. Види наукових робіт.

Підготовка наукової роботи до публікації. Загальні вимоги до науково-педагогічних досліджень. Аналітичний огляд сучасної літератури з науково-педагогічних досліджень. Критерії якості науково-дослідницької роботи з педагогіки.

Творче завдання.

Затверджено на засіданні кафедри теорії та методики початкової освіти. Протокол № 8 від 1.03.2012 р.

Зав. кафедрою В.Д.Хрущ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]