Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_z_OPM.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Інна Ткачівська, Ганна Презлята,

Світлана Бельмега

Педагогічна майстерність

Учителя фізичної культури: практикум

УДК 37.011.31:796/799

ББК 37.204.2

Рецензенти:

Тягур Р. С. – доцент кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат педагогічних наук

Михайленко Р. – доцент кафедри

Рекомендовано до друку Вченою радою факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Протокол № від 2013

Педагогічна майстерність учителя фізичної культури: практикум: Навчально-методичний посібник / Автори-упорядники: І. Ткачівська, Г. Презлята, С. Бельмега. – Івано-Франківськ, 2013. – 127 с.

Авторами теоретично обґрунтовано доцільність використання інтерактивних методик на практичних заняттях зі студентами факультетів фізичного виховання і спорту з педагогічної майстерності та розкрито основні технології, які використовувались в ході означеної діяльності. В посібнику подано вправи на розвиток комунікативних здібностей, невербальних засобів спілкування, розв’язання конфліктів у педагогічних ситуаціях тощо.

До більшості тем запропоновано діагностувальні опитувальники. Розглянуто особливості впливу педагога на особистість студента, учня у навчально-виховному процесі, а також методи, які необхідно застосовувати педагогу на заняттях. Практичне значення для формування професійної майстерності майбутніх учителів фізичної культури мають запропоновані для вирішення педагогічні ситуації.

Посібник призначений для вищих навчальних закладів, які готують майбутніх учителів фізичної культури, а також може прислужитися викладачам, методистам системи післядипломної освіти у процесі підвищення кваліфікації учителів фізичної культури.

ЗМІСТ

Вступ 4

Теоретичне обгрунтування методичного забезпечення проведення практичних занять 6

Практичне заняття 1.Соціальна роль учителя фізичної культури 21

Практичне заняття 2.Педагогічна майстерність вчителя фізичної культури                                                                                                                 29

Практичне заняття 3.Педагогічна техніка, її компоненти 36

Практичне заняття 4.Педагогічний конфлікт у професійній діяльності вчителя та шляхи його розв’язання 48

Практичне заняття 5.Адаптація молодого вчителя фізичної культури до навчального закладу 60

Практичне заняття 6.Педагогічна творчість учителя фізичної культури 73

Практичне заняття 7. Інтерактивні технології навчання у фаховій підготовці і професійній діяльності вчителя фізичної культури 82

Практичне заняття 8.Творчість учителя фізичної культури у співпраці з батьківською громадськістю. Підвищення кваліфікації та атестація вчителя фізичної культури 87

Практичне заняття 9. Самоосвіта вчителя фізичної культури як засіб підвищення його педагогічної майстерності 97

Тезаурус 113

Вступ

Практикум з “Основ педагогічної майстерності вчителя фізичної культури” розроблений для студентів ВНЗ, які навчаються на факультетах фізичного виховання і спорту та містить практичні заняття, побудовані на інтерактивних технологіях.

Посібник спрямований на поглиблення знань, уявлень студентів про структуру та особливості навчально-виховного процесу, розвиток у них адекватного розуміння суті педагогічної діяльності як організації рівноправної, суб’єкт-суб’єктної взаємодії викладача зі студентами. Мета, зміст, тематика практикуму спрямовані на формування у студентів системи професійних знань, умінь і навичок компетентної організації педагогічної взаємодії, спрямованої на розвиток особистості майбутнього фахівця.

Основні теоретичні положення спецкурсу мають практичну спрямованість і є умовою творчого пошуку викладачем засобів, методів, прийомів опосередкованого впливу на особистість молодої людини. Теми спецкурсу пов’язані з методологічною базою, психологією і педагогікою як теоретичними основами, методикою викладання фахової дисципліни і сприяють розвитку компетентності студентів в організації майбутньої педагогічної діяльності.

Вивчення курсу “Основи педагогічної майстерності вчителя фізичної культури” відбувається шляхом осмислення студентами власного життєвого досвіду, вироблення власних професійних уявлень, поглядів про педагогічну діяльність. Навчальна програма передбачає огляд, аналіз, оцінку теоретичних положень, педагогічних ситуацій викладачем у взаємодії зі студентами під час лекцій.

“Практикум” повинен допомогти викладачам і студентам у підготовці до практично-семінарських занять, які орієнтовані на формування у студентів основних педагогічних умінь засобами інтерактивної методики та тренінгу, передбачають обговорення та аналіз студентами різноманітних педагогічних ситуацій, виконання практичних, ситуаційних вправ, організацію ділових, рольових ігор. “Практикум” містить завдання й для викладача, які він повинен виконати у процесі проведення заняття. Детально розроблено педагогічні ігри, вправи для розвитку у студентів різних умінь, а також у кінці кожної теми є завдання для студентів, які вони виконують як самостійну роботу. Для кожної теми передбачено обговорення теоретичних питань, які розглядаються в ній.

Основною метою “Практикуму” є набуття студентами умінь:

- сприймання та розуміння поведінки учнів (студентів);

- застосування позитивних рівнів спілкування;

- невербального спілкування (жестикуляції, вияву міміки, вибору пози);

- словесного впливу;

- аналізу педагогічного конфлікту, вибору доцільного способу його розв’язання;

- проведення переговорів та медіації для розв’язання конфлікту;

- застосування різноманітних методів, прийомів емоційно-вольового впливу на поведінку студента;

- застосування інтерактивних методів, тренінгових технологій, форм навчально-пізнавальної діяльності студентів.

Поглибити орієнтацію майбутніх учителів фізичної культури на педагогічну професію допоможе розширений термінологічний тезаурус, побудований в алфавітному порядку, який розкриває суть основних базових термінів дисципліни.

Навчальний посібник буде корисним викладачам і студентам закладів освіти, які займаються підготовкою майбутніх учителів фізичної культури, а також методистам системи післядипломної освіти, які працюють над проблемою підвищення професійної компетентності фахівців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]