Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-48.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

45 Як показує накопичений слідчий досвід, елементами письмового плану розслідування є:

1) версії, що висуваються при розслідуванні по конкретній кримінальній справі - загальні і часткові;

2) обставини, що необхідно встановити;

3) слідчі дії, оперативно-розшукові заходи, які необхідно провести;

4) виконавці запланованих дій та терміни їх проведення див.

По кожній кримінальній справі яка знаходиться у провадженні одного слідчого, складається окремий план розслідування.

46

КПК старий ст. 118

Слідчий має право провадити слідчі дії в інших слідчих районах і вправі доручити провадження цих дій відповідному слідчому або органу дізнання, які зобов'язані це доручення виконати в десятиденний строк.

У межах міста або району, хоча б поділеного на кілька слідчих дільниць, слідчий зобов'язаний особисто провадити всі слідчі дії.

Окреме доручення - це письмове прохання слідчого іншому органу розслідування (слідчому або органу дізнання) про проведення окремих слідчих дій, якщо він не може виконати їх особисто, за межами району, міста чи області, які він обслуговує (наприклад, не має можливості виїхати у відрядження заради однієї слідчої дії).

Окреме доручення направляється безпосередньо в прокуратуру чи до відділу органів внутрішніх справ того міста або району, де необхідно проводити відповідні слідчі дії.

У випадках необхідності проведення в іншому районі, місті та області слідчих дій у великому обсязі (допити значної кількості осіб, проведення складних слідчих дій - відтворення обстановки і обставин події, призначення та проведення ревізій, експертиз та ін.) ця робота повинна виконуватися слідчим, у провадженні якого знаходиться кримінальна справа, з виїздом на місце.

Окреме доручення є обов'язковим для виконання: слідчий або орган дізнання зобов'язані виконати доручення у десятиденний строк.

При невиконанні окремого доручення у встановлений законом строк особа, яка виконує його, зобов'язана повідомити слідчого про причини затримки. Крім того, може виникнути ситуація, коли доручення слідчим не може бути виконано. Наприклад, особа, щодо якої одержано доручення про її допит, вибула із вказаного у дорученні місця проживання. У такому випадку слідчий, що виконує доручення, повинен встановити нову адресу, де проживає особа, і переслати окреме доручення відповідному органу розслідування з повідомленням про це слідчо

Ст. 41ч.3 новий КПК Доручення слідчого, прокурора щодо проведення слідчих (розшукових дійта негласних слідчих (розшукових) дій є обов»язковим для виконання оперативним підрозділом.

47. Як показує накопичений слідчий досвід, елементами письмового плану розслідування є:

1) версії, що висуваються при розслідуванні по конкретній кримінальній справі - загальні і часткові;

2) обставини, що необхідно встановити;

3) слідчі дії, оперативно-розшукові заходи, які необхідно провести;

4) виконавці запланованих дій та терміни їх проведення див.

Планування багатоепізодні розслідування кримінальних справ

При плануванні розслідування у справах особливої складності слідчий, визначаючи коло питань для з'ясування, цим самим обмежує розслідування межами, достатніми і необхідними для встановлення істини, продумує основні його напряму.

Криміналістика розробила основні правила такого планування. Сутність його полягає в тому, щоб, виходячи з початкових даних про розслідуваної події, встановити це подія; при наявності в ньому складу злочину, з'ясувати мотиви і форму провини конкретних осіб, що пом'якшують і обтяжуючі обставини та інші дані, що мають значення для справи.

Складання плану здійснюється на основі висунутих у справі версій, які належить перевірити за допомогою вибору найбільш ефективних слідчих і розшукових дій, визначення термінів їх проведення. Версії є основою планування. Коли слідство доручено одному слідчому, то цей план є єдиним: він включає в себе всю загальну і більш детальну роботу 'слідчого, а іноді й помічників. У яких межах, наскільки детально слід фіксувати в плані окремі заходи, залежить від складності справи, індивідуальних навичок і здібностей його укладача.

Визначити точно послідовність і терміни виконання окремих слідчих дій і оперативно-розшукових заходів по складних багатоепізодні справах не завжди легко. Черговість та час їх здійснення залежать не тільки від логічної послідовності, яку диктує конкретна версія, і не тільки від значення відомостей, які очікується отримати проведенням запланованого дії, але і від ряду інших факторів процесуального, тактичного та іншого характеру, що випливають з особливостей конкретної кримінальної справи.

Планування по складним багатоепізодні кримінальних справах зручніше за все проводити поетапно. Спочатку слідчий вивчає що надійшли до нього для вирішення питання про порушення кримінальної справи первинні матеріали, аналізує їх з точки зору достатності підстав для порушення справи і одночасно зазначає, що за нього потрібно зробити вже, в момент порушення. Таким чином, вирішуються два завдання: з'ясовуються підстави для порушення справи і намічається початкове напрям слідства. При цьому орієнтовно встановлюється кількість фактів злочинів, їх взаємозв'язок, коло осіб, яких можна підозрювати в скоєнні злочинів, деякі невідкладні слідчі та організаційні дії. [рсновой для планів розслідування у цьому випадку є ті висновки і версії слідчого про злочин і його деяких обставин, які можна зробити в результаті аналізу первинних матеріалов.Такой план, як правило, буває досить схематичним, бо слідчому поки багато чого невідомо і важко передбачити весь обсяг і виділити всі ділянки розслідування.

48

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]