Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_GNG_Tema_8_FSP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

8

Тема 8. Особливості оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком (фсп) (станом на 01.01.2011 р.)

8.1. Платники ФСП та вимоги до них.

8.2. Об’єкт, база оподаткування та ставки ФСП.

8.3. Розрахунок суми ФСП, оплата, відображення в обліку.

8.4. Порядок набуття та скасування статусу платника податку

8.5. Сплата ФСП при виникненні форс-мажорних обставин.

8.1. Платники фсп та вимоги до них

При нарахуванні та сплаті ФСП потрібно враховувати вимоги таких законодавчо-нормативних актів:

  1. Податковий кодекс України від 02.12. 2010, N 2755 -VІ.

  2. Закон України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 08.08.2010, № 2464 -VІ

  3. Порядок проведення органами державної податкової служби реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 28.09.2004, № 562.

Сільськогосподарські товаровиробники самостійно вирішують питання оподаткування, а саме: фіксованим сільськогосподарським податком чи на загальних умовах.

Платники ФСП можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Якщо сільськогосподарський товаровиробник утворюється шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення згідно з відповідними нормами Цивільного кодексу України, то норма щодо дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва, яка дорівнює або перевищує 75 відсотків за попередній податковий (звітний) рік, поширюється на:

усіх осіб окремо, які зливаються або приєднуються;

кожну окрему особу, утворену шляхом поділу або виділу;

особу, утворену шляхом перетворення.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття або приєднання, можуть бути платниками податку в рік утворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік всіма товаровиробниками, які беруть участь у їх утворенні, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом перетворення платника податку, можуть бути платниками податку в рік перетворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом поділу або виділення, можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Не може бути зареєстрований як платник податку:

1. суб’єкт господарювання, у якого понад 50 відсотків доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра;

2. суб’єкт господарювання, що провадить діяльність з виробництва та/або реалізації підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 - 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції;

3. суб’єкт господарювання, який на день подання документів для набуття статусу платника податку має податковий борг (недоїмку), за винятком безнадійного податкового боргу (недоїмки), який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Умови переходу до сплати ФСП:

1. У названих осіб сума, одержана від сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, повинна дорівнювати або перевищувати 75 %.

2. Наявність площі сільськогосподарських угідь (рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження) або земель водного фонду, які є об’єктом обкладення ФСП. Земля може належати підприємству на праві власності, бути наданою йому у користування або орендованою у неплатника ФСП. Землі орендовані в іншого платника ФСП до розрахунку суми ФСП не включаються.

До сільськогосподарських (рибних) відносять підприємства згідно Державного класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009-96, затвердженого наказом Держстандарту України від 22.10.96 № 44 на основі довідки управління статистики, у якій вказано, що основним видом діяльності підприємства є:

  • сільськогосподарське виробництво (коди КВЕД 01.1 Рослинництво; 01.2 Тваринництво; 01.3 Вирощування культур у поєднанні з тваринництвом; 01.4 Надання послуг у галузях рослинництва і тваринництва) або

  • рибне господарство (коди КВЕД 05.01 – 05.02).

Платники ФСП не є платниками таких податків і зборів:

а) податку на прибуток підприємств;

б) земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва);

в) збору за спеціальне використання води;

г) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (у частині провадження торговельної діяльності).

Податки і збори, не зазначені вище, сплачуються платником ФСП у порядку і розмірах, установлених Податковим Кодексом, а єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - в порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".