Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_GNG_Tema_8_FSP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

8.5. Сплата фсп при виникненні форс-мажорних обставин

При виникненні форс-мажорних обставин може здійснюватися реструктуризація (відстрочка) оплати ФСП відповідно до Порядку проведення органами державної податкової служби реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.09.2004, № 562.

Дія Порядку 562 поширюється на платників ФСП, за клопотанням яких Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами прийнято рішення (рішення Ради) про реструктуризацію (відстрочку) сплати ФСП у разі виникнення форс-мажорних обставин (стихійне лихо, дія обставин непереборної сили), яке погоджено з Мінфіном та Мінагрополітики України (за винятком безнадійного податкового боргу, який підлягає списанню відповідно до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12 2000 р. № 2181).

Реструктуризація (відстрочка) – це перенесення сплати суми ФСП, нарахованої з дати виникнення форс-мажорних обставин до кінця року, в якому виникли дані обставини, на більш пізній термін. Реструктуризації (відстрочці) підлягає сума ФСП (за винятком безнадійного податкового боргу) нарахована за період з дати виникнення форс-мажорних обставин до кінця року, в якому виникли форс-мажорні обставини. Основною умовою надання та дії реструктуризації (відстрочки) ФСП є недопущення утворення платником такого податку нового податкового боргу, а саме: своєчасна сплата поточних платежів та чергової частки реструктуризованої (відстроченої) суми.

Реструктуризацію (відстрочку) по ФСП можуть надавати в межах своїх повноважень по кожному окремому випадку такі органи:

  1. Державна податкова адміністрація України - без обмежень суми;

  2. державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі – на суму не більше 3 млн. грн.;

  3. державні податкові інспекції в містах з районним поділом (крім міст Києва і Севастополя), в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонних та об'єднаних державних податкових інспекціях – на суму до 30 тис. грн.

Сума ФСП, що підлягає реструктуризації (відстрочці), підтверджується за даними карток особових рахунків його платників, що ведуться в органах державної податкової служби (ДПС).

Для реструктуризації (відстрочки) ФСП його платник подає до підрозділу стягнення податкового боргу органу ДПС, за місцем реєстрації:

  1. письмову заяву, в якій зазначає суму ФСП, сплату якого просить реструктуризувати (відстрочити);

  2. рішення Ради про реструктуризацію (відстрочку) сплати ФСП (за винятком безнадійного податкового боргу), яке погоджено з Мінагрополітики та Мінфіном України.

За результатами розгляду відповідних документів керівник (його заступник) органу ДПС протягом 5-ти робочих днів від дня подання заяви оформляє рішення про реструктуризацію (відстрочку) суми ФСП за встановленою формою. Керівник (його заступник) органу ДПС може відмовити платнику податків в реєструктуризації (відстрочці) у письмовій формі з викладенням причини відмови у разі невідповідності поданих документів вимогам, встановленим чинним законодавством.Реструктуризація (відстрочка) сум ФСП надається на умовах безоплатності користування наданим податковим кредитом.

Якщо рішення про реструктуризацію (відстрочку) оформляється органом ДПС вищого рівня, то не пізніше наступного дня після його прийняття, воно надсилається платникові та органу ДПС, де він зареєстрований. Рішення про реструктуризацію (відстрочку) сум ФСП оформляється у двох примірниках: перший - для платника ФСП, другий - для органу ДПС. Якщо рішення про реструктуризацію (відстрочку) ФСП оформляється органом ДПС вищого рівня, то воно виписується в трьох примірниках: перший - для платника ФСП, другий - для органу ДПС за місцем реєстрації такого платника податку, третій - органу ДПС, який оформляє рішення.

Рішення про реструктуризацію (відстрочку) сум ФСП реєструються підрозділом стягнення податкового боргу органу ДПС в Журналі, встановленої форми, який ведеться в електронному вигляді.

Після оформлення або отримання рішення орган ДПС за місцем реєстрації платника ФСП укладає з цим платником Договір про реструктуризацію (відстрочку), встановленої форми (дод. 3 до Порядку № 378). Строк дії договору починається від дати його підписання.

Відомості про укладений договір про реструктуризацію (відстрочку) вносяться до журналу та автоматично переносяться до карток особового рахунку платника.

Після цього паперова копія витягу з журналу передається підрозділу обліку і звітності для проведення звірки повноти та правильності відображення реструктуризованих сум у картках особового рахунку.

Платник ФСП має право достроково сплатити реструктуризовану (відстрочену) суму ФСП.

На реструктуризовані (відстрочені) суми пеня та штрафні санкції не нараховуються з дати підписання договору. Якщо договір про реструктуризацію (відстрочку) укладається пізніше дня оформлення відповідного рішення, то таке рішення є підставою для скасування пені та штрафних санкцій, нарахованих за несвоєчасну сплату ФСП, який підлягає реструктуризації (відстрочці), за період з початку дії реструктуризації (відстрочки) до дати підписання договору.

При настанні термінів сплати реструктуризованої (відстроченої) суми ФСП у картках особових рахунків органи ДПС проводять відповідне нарахування сум реструктуризованого (відстроченого) податку. Нарахування проводиться за даними Журналу реєстрації надання реструктуризації (відстрочок) ФСП в автоматичному режимі. Погашення реструктуризованої (відстроченої) суми ФСП проводиться платником податку у терміни визначені у рішенні та договорі.

Договір про реструктуризацію (відстрочку) може бути достроково розірвано:

  1. з ініціативи платника податків – при достроковому погашенні суми ФСП;

  2. з ініціативи органу ДПС – у разі якщо:

  • платник податків накопичує новий податковий борг, тобто не сплачує поточних платежів до бюджету після укладення договору про реструктуризацію (відстрочку);

  • платник податків своєчасно не сплачує у встановлені терміни реструктуризовану (відстрочену) суму або її частину.

При достроковому погашенні реструктуризованої (відстроченої) суми ФСП платник подає до органу ДПС, де він зареєстрований, уточнений термін погашення реструктуризованої (відстроченої) суми ФСП.

Рішення про скасування раніше оформленого рішення про реструктуризацію (відстрочку) сум ФСП та дострокове розірвання договору ДПС приймає одночасно. У пункті 6.4 "Особливі умови" договору проводиться запис: "Договір достроково розірвано, документ від _____ N ____".

У журнал реєстрації заноситься номер, дата рішення про скасування реструктуризації (відстрочки) сум ФСП, сума реструктуризації (відстрочення), яку скасовано. Дані з журналу автоматично переносяться до карток особового рахунку. У картці особового рахунку платника рішення про скасування реструктуризації (відстрочки) проводиться датою скасування шляхом:

1) скасування суми реструктуризації (відстрочки);

2) проведення нарахування реструктуризованих (відстрочених) сум, термін сплати яких не настав.

Від дня дострокового розірвання договору платник податків зобов'язаний сплатити невнесену реструктуризовану (відстрочену) суму ФСП.

Реструктуризовані (відстрочені) суми ФСП, що залишилися не сплаченими на день прийняття рішення про скасування реструктуризації (відстрочки), стягуються та погашаються у загальному порядку, встановленому законодавством для стягнення та погашення податкового боргу.

Від дня, наступного за днем розірвання договору, на реструктуризовані (відстрочені) суми, що залишились не сплаченими, нараховується пеня та штрафні санкції у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Якщо розірвання договору про реструктуризацію (відстрочку) здійснюється пізніше дня прийняття рішення про скасування реструктуризації (відстрочки) сум ФСП, то нарахування пені та штрафних санкцій за період від дня прийняття рішення про скасування до дня розірвання договору здійснюється в установленому порядку.