Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-48.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

43. Форма і зміст планування

Розкриття і розслідування злочинів являє собою складний процес пізнання події минулого. Робота з кожною, навіть порівняно нескладною кримінальною справою вимагає проведення цілого ряду слідчих дій, пошукових заходів; усі вони повинні бути ретельно підготовлені і проведені у визначеній послідовності з дотриманням встановлених кримінально-процесуальним законом строків.

Оперативність і повнота збирання доказів багато в чому залежить від чіткої організації дій слідчого.

Ми знаємо, що на розгляді слідчого знаходиться не одна, а декілька кримінальних справ.

Тому одна з умов успішного розслідування злочинів є планування.

Планування - розслідування визначається як розумовий процес який полягає у визначенні змісту і порядку роботи, щодо встановлення всіх обставин скоєного злочину і викриття винних у суворій відповідності вимогами закону і з найменшою витратою часу і сил.

Цілі планування полягають у визначенні шляху й утримуванні діяльності слідчого на всіх її стадіях, забезпеченні її цілеспрямованості, повноти, об'єктивності, всебічності і швидкості, економії часу, сил і засобів ефективного застосування засобів та прийомів роботи з доказами і при суворому дотриманні законності.

Як показує накопичений слідчий досвід, елементами письмового плану розслідування є:

1) версії, що висуваються при розслідуванні по конкретній кримінальній справі - загальні і часткові;

2) обставини, що необхідно встановити;

3) слідчі дії, оперативно-розшукові заходи, які необхідно провести;

4) виконавці запланованих дій та терміни їх проведення див.

.Діяльність по плануванню розслідування містить у собі наступну роботу:

вибір напрямку розслідування за допомогою висування слідчих версій;

визначення завдань розслідування і їхньої конкретизації шляхом встановлення предмета і меж доведення, а також обставин, що супроводжують предмет доведення, з'ясування яких необхідне для встановлення істини;

визначення кола слідчих і інших дій і заходів оперативно-розшукового й організаційно-технічного характеру, необхідних для вирішення поставлених завдань, перевірки висунутих версій;

визначення тактики намічених слідчих дій;

установлення строків і послідовності проведення намічених дій;

визначення виконавців запланованих дій;

оформлення наміченої програми у вигляді письмових планів розслідування, схем, графіків, карток.

Планування розслідування кримінальних справ варто відрізняти від планування роботи слідчого, оперативного працівника.

Планування розслідування здійснюється по кожній кримінальній справі в цілому, розрізняють також, планування окремих слідчих дій, наприклад, проведення очної ставки, обшуку.

Планування дозволяє всебічно досліджувати всі обставини справи, які підлягають доведенню, вена сприяє розкриттю складних і заплутаних справ.

Без планування неможливо працювати групі слідчих по багатоепізодним справам

Якщо спробувати розчленувати діяльність слідчого по плануванню розслідування, то в ній чітко проглядається ряд елементів. До числа таких елементів відноситься:

вивчення наявних фактичних даних;висування версій;визначення кола слідчих дій і організаційних заходів, які потрібно провести, термінів і послідовності їхнього проведення, а також виконавців; коректування плану в ході розслідування.

Фактичну основу планування складають матеріали справи, зібрані до моменту планування. Це відомості про подію злочину, отримані в ході початкових невідкладних слідчих дій і оперативно-розшукових заходів. На основі цього висуваються версії, визначаються слідчі дії й організаційні заходи які потрібно провести, тактика їхнього проведення, терміни і т. д. - іншими словами, реалізуються всі інші елементи планування.

Основним документом планування є план розслідування по кримінальній справі, що у процесі проведення слідства й одержання інформації уточнюється, доповнюється, коректується.

План розслідування до кримінальної справи не прилучається: звичайно він зберігається в наглядовому провадженні або окремо.

44

Криміналістична тактика - це розділ криміналістики, який становить со-бою систему положень і практичних рекомендацій з організації та планування розслідування й визначення оптимальної лінії поведінки осіб, які здійснюють розслідування з урахуванням їх відносин та взаємодії з іншими учасниками розслідування на основі норм і принципів кримінального процесу.

Таким чином, криміналістична тактика вивчає тактику діяльності всіх учас-ників розслідування - слідчого, прокурора, працівників органів дізнання, спе-ціаліста, експерта, громадських помічників, обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого, свідка та ін.

джерела криміналістичної тактики - це матеріали судово-слідчої практики, звідки криміналістична тактика переймає ідеї, які потребують наукового обґрунтування. Наукові та практичні джерела криміналістичної так-тики лежать в основі розроблення тактичних прийомів і принципів слідчої діяльності (поведінки службових осіб) у розслідуванні злочинів.

Не менш важливим практичним джерелом криміналістичної тактики є та-кож оперативно-розшукова практика з розкриття злочинів та діяльності орга-нів дізнання на досудовому слідстві.

Засоби криміналістичної тактики - це власне знаряддя праці, за допомо-гою яких слідчий вирішує тактичні завдання розслідування злочинів. Це - засоби його процесуальної, непроцесуальної та організаційної діяльності. Оскільки розслідування є процесуальною діяльністю, закон визначає засоби, якими користується слідчий коли збирає, закріплює, досліджує та використо-вує в доказуванні інформацію. Згідно з законодавством до них належать:1) слідчі дії;2) оперативно-розшукові заходи;3) відібрання пояснень;4) витребування документів;5) призначення відомчої ревізії.

Реалізація будь-якого процесуального засобу залежить від конкретної слідчої ситуації, тому криміналістична тактика розробила прийоми більш ефек-тивного застосування процесуальних засобів.

До засобів криміналістичної тактики традиційно відносять тактичний при-йом, криміналістичну рекомендацію, тактичне рішення, тактичну операцію. Це - непроцесуальні засоби, але вони розроблені на основі досягнень науки та узагальнення матеріалів слідчої практики і дозволяють ефективніше, з мен-шою витратою сил і засобів виконувати слідчі дії під час розслідування зло-чинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]