Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мето.викл.фах.д..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 5. Методика проведення практичних занять

Практичні методи навчання

Показ як навчальний прийом часто використовується під час організації та проведення занять практичним методом, що має велике значення для всебічної підготовки учнів. Глибоке засвоєння учнями теоретичного матеріалу суттєво залежить від практичного його закріплення, тому що практика є критерієм і показником ефективності всього навчального процесу. Практичні методи навчання забезпечують формування практичних навичок і вмінь, загартування психіки учнів та її розвиток. До практичних методів належать різноманітні практичні заняття (вправи, лабораторні роботи, практичні роботи, інструктажі). Вони посідають важливе місце на всіх рівнях освіти.

Ефективність практичних занять забезпечується якісною і всебічною підготовкою, яка включає особисту підготовку педагога, вибір місця заняття, складання плану (плану-конспекту) проведення заняття, підготовку учнів, підготовку матеріально-технічного забезпечення.

Вправи – це планомірно організоване, свідомо осмислене багаторазове повторення певних дій і прийомів, які ускладнюються, з метою формування, закріплення та вдосконалення практичних навичок і вмінь учнів.

Використовують такі види вправ:

підготовчі (призначені для підготовки учнів до сприйняття нових знань і способів їх застосування на практиці);

вступні (сприяють засвоєнню нового матеріалу на основі розрізнення споріднених понять і дій);

пробні (перше застосування щойно засвоєних знань);

тренувальні (сприяють набуттю навичок учнями в стандартних умовах);

творчі (сприяють формуванню навичок застосування отриманих знань у реальних життєвих ситуаціях);

контрольні (переважно навчальні).

Методика виконання вправ з різних навчальних предметів, безумовно, відрізняється. Однак можна визначити загальні умови, які сприяють успішному їх застосуванню:

– якісна підготовленість педагога, його уміння враховувати індивідуально-психічні особливості учнів;

– розуміння учнями мети вправи, змісту і послідовності її виконання;

– підтримання в учнів постійного інтересу до вправи, усвідомленого ставлення до багаторазових повторень одноманітних дій;

– дотримання доступного ритму, методично правильного чергування дій, що вимагають від учнів посиленого розумового і фізичного напруження;

– послідовність і систематичність у виконанні вправ, поступове підвищення самостійності учнів під час їх відпрацювання;

– поступове ускладнення і зміна умов виконання вправ;

– систематичний контроль за ходом вправ і відповідна постійна допомога учням у подоланні труднощів і помилок;

– формування в учнів навичок самоконтролю і самооцінки виконаних дій тощо.

Отже, методично правильно застосовані вправи несуть не тільки дидактичні функції, але й виховні. Вони загартовують волю учнів, розвивають у них наполегливість, спостережливість, ініціативність, самостійність, сприяють більш глибокому опануванню теоретичного матеріалу.

Розробка різних видів вправ

Предмет: основи журналістики.

1. «Жива мова». Учням пропонується записати без допомоги технічних засобів 15-хвилинний шматочок «живої» мови (наприклад, в автобусі, на вулиці, в їдальні), бажано без журналістської правки, із збереженням особливостей авторської лексики.

Мета вправи - оволодіти технікою запису в непередбаченій ситуації.

2. «Час». Учні самостійно контролюють своє почуття часу, перевіряючи себе через певні проміжки часу і записуючи результати. Похибка + / - 5 хвилин вважається нормою.

3. «Фраза-картинка». У журналістських матеріалах важливо не тільки розповідати про щось, але й показувати. У деяких жанрах, наприклад, репортажі, журналіст зобов'язаний створити «ефект присутності». Можна написати «Він розсердився», і тоді читачеві нічого не залишається, як повірити цього повідомлення-розповіді. А можна написати інакше: «Він гримнув кулаком по столу й відкинув ногою стілець». Читач відразу уявить собі цю сцену і зробить висновок, що людина розсердився, розгнівався. Завдання - «показати» фрази: він голодний, ДІВЧИНКА БОЇТЬСЯ, машина потрапила в аварію, йому стало страшно.

4. «Репліки». Спробуйте написати якомога більше реплік, які людина вимовляє, коли він роздратований, ЗДИВОВАНИЙ, Негода, дивуються, НЕ ВІРИТЬ, захоплюватися, злиться.

5. «Жести і міміка». Опишіть погляди, якими обмінюються бабуся та онук, що гуляють у парку; школярі, усміхнені на перерві; продавець і покупець, який незадоволений тим, як його обслужили.

6. «Смачні слова ...» Що означає «гарний запах»? Спробуйте пояснити, що це таке. Якщо вибрати точні епітети, то у читача виникнуть цілком відчутні асоціації. Наприклад, жасминовий, Ландишева, хвойний, смолистий, солодко-приторний, часниковий, яблуневий. Спробуйте підібрати епітети до слів ПІСНЯ, хода, ШОСЕ, лоша, МІТИНГ, ОРАТОР, АВТОМОБІЛЬ.

7. «Асоціації». Напишіть осмислену фразу, в якій будуть три заданих слова. Наприклад: Указка-МИША-АДМІРАЛ, ШИЯ-гиря-АУКЦІОН, ферзь-БАЯН-КОНСЕНСУС, СЕСІЯ - ЗИГЗАГ-ТЕЛЕФОН.

Мета - навчитися робити «містки»-зв'язки в майбутніх журналістських матеріалах, коли одне речення чіпляється за інше, один абзац логічно переходить в інший.

8. «Перша фраза». Історики стверджують, що Демосфен залишив 56 вступів до ненаписаною промов. Пробуйте написати 56 перших фраз до ще не написаним матеріалам. Головна вимога - фраза повинна привернути увагу, зацікавити читача, викликати бажання читати далі. Мета - визначити роль перших фраз в журналістському тексті.

9. «Казка». Учні вибирають будь-яку казку і трансформують міститься в ній в журналістську, оформляючи казку як замітку, хроніку, інтерв'ю, репортаж, кореспонденцію та ін Мета вправи - ​​уточнення змісту поняття «журналістська інформація».

10. «Три газети». Учні діляться на три довільні групи, що представляють три видання: демократичне, вкрай лівих (або комуністичних) поглядів і так зване «жовте». Пропонується один факт, який кожна група інтерпретує і подає відповідно з інформаційною політикою (а також - лексикою) свого видання. Мета вправи - визначення меж впливу на журналіста інформаційної політики видання.

11. "Стоп-кадр». До будь-якої ілюстрації з журналу, газети, просто фотографії зробити кілька підписів. З одного-трьох слів або словосполучення (як заголовок). З одного речення - не більше 18 слів, включаючи спілки і приводи. З кількох пропозицій загальним обсягом 40-50 слів. З кількох абзаців загальним обсягом до 300 слів.

12. «Одне ...». Учням вибираються кілька людей, подібних у чомусь (ім'я, прізвище, дата народження і т.п.) і описується який-небудь результат чи курйоз цієї схожості. Мета вправи - пошук соціального сенсу в окремому випадку.

13. «Головна вулиця». Вибирається соціально значимий факт (ряд фактів), пов'язаний з головною вулицею міста (села) і подається послідовно в жанрі хроніки, замітки, інформації, інтерв'ю, репортажу і звіту. Мета вправи - уточнення методики роботи в різних жанрах.

14. «Лист в редакцію». Учні пробують себе в якості рядового читача, який звернувся з якоюсь проханням або питанням до редакції центрального видання. Мета вправи - подолання психологічного бар'єру, пов'язаного зі зміною ролей.

15. «Прикмети часу». По телебаченню, вдома, на вулиці можна чути такі фрази: «Важке становище освіти», «Підростаюче покоління сьогодні швидко дорослішає», «У країні панує міліцейське свавілля» і т. п. Це все прикмети часу. До будь-якого подібного твердження напишіть десять прийме. Наприклад, десять візьме Розкріпачення СВІДОМОСТІ, десять візьме Деполітизація ЮНАЦТВА, десять візьме міліцейське свавілля ... Мета - вміння формулювати суспільно значущі проблеми.

16. «Два погляди». Сформулювати два погляди на ПРОПИСКУ. Два погляди на смертну кару. Два погляди на носіння зброї. Два погляди на платну освіту. Два погляди на ПРОФЕСІЙНУ АРМІЮ ... Вправа сприяє формуванню навичок аналізу суспільно-значущих проблем.

17. «Про запас». Учні методом інтерв'ю збирають дані про споживчі властивості будь-якого товару чи послуги, а потім у формі інформації викладають результати. Мета вправи - оволодіння навичками збору інформації і визначення меж рекламного / нерекламного матеріалу.

18. "Опис". Не називаючи імені, описати за допомогою займенника третьої особи будь-яку відому особистість, щоб за рисами зовнішності або манерам поведінки можна було вгадати, про кого йде мова. Кожен учень зачитує свій текст вголос, інші - визначають героя. Описати будь-який місцевий будинок, який є пам'яткою або виділяється своєю архітектурою, при цьому студенти не називають саму будівлю. Потім кожен учень зачитує свій текст вголос, інші - визначають будівлю.

19. «Як». Порівняння з «як» (немов, ніби) роблять текст яскравіше і образніше. Учням пропонується створити образ, використовуючи порівняння через «як». Для цього викладач заздалегідь готує список слів, до яких учні повинні підібрати порівняння. Варіант другий - учні придумують кілька заголовків, в яких використовують порівняння з «як», до раніше опублікованого тексту.

20. «Діалог». Описати відому в регіоні особистість (чиновник, спортсмен, актор і т.д.) за допомогою діалогу двох бабусь, батька і сина, представників молоді і т.д.

21. «Іменник + дієслово». Використовуючи лише дієслова та іменники, описати сцену, як чоловік з похмілля вранці голиться у ванній, поспішаючи на роботу.

22. «На міркування». Написати текст з 10-15 пропозицій в стилі міркування на тему «Похвала мусі» (варіанти можуть бути різними).

23. «Резюме». Дописати вже опубліковану в газеті замітку одним реченням-міркуванням. Порівняти результати.

24. «Загальний заголовок". Одночасно всім учням написати короткий текст на різні теми (життя в школі, політика, економіка, погода, суспільне життя, культура і т.д.) під загальним заголовком «Мороз міцнішав». Заголовок повинен бути обіграний у тексті.

25. «Символічна цифра». Написати замальовку про людину, використовуючи як основи символічну цифру, узагальнюючу його життєвий шлях.

26. «Заголовки». До запропонованого викладачем тексту написати кілька заголовків, різних за типом. Потім до кожного з заголовків зробити підзаголовок, уточнююче або деталізуючий сказане.

27. «Лід». До виданим викладачем тексту, написати кілька різних лидов, наприклад, лід «негайна ідентифікація», лід-цитата, лід-розповідь, інтригуючий лід.

28. «Знайдіть і виправте помилку»:

1. Серед них відрізняється гравець, одягнений в смужку, гравець на вигляд схожий на зека (з опису хокейного матчу).

2. Кирзові чоботи приміряють і молоді батьки з дітьми до 3-х років або ті, хто ще тільки чекає дитину (коментар з приводу скасування відстрочок від військової служби).

3. Відстрочення гідні лише ті, хто її надає (коментар з приводу скасування відстрочок від військової служби).

4. Сидячи і курячи на лавочці, і дим від їх цигарок не відрізнявся від диму машини, проїхала поруч (замальовка).

5. Досягли розміри ріпки небувалих висот, та небувалою ширини, що незвичайної лінійкою і сантиметром не виміряти (пародія на репортаж).

6. Прийшовши на свій город, діда чекав «величезний» сюрприз, ріпка-то виросла велика-превелика (пародія на репортаж).

7. Друга половина зустрічі була більш наполегливою, але тут складалося класове перевагу югорцев (репортаж).

8. «Водний» образ як продовження зовнішньої частини виглядає як єдине ціле (опис Санкт-Петербурга).

9. Кожен рік майбутні першокласники всій області проходять міське медичне обстеження, після якого приблизно 20 з них виявляються з мовними дефектами (проблемна стаття).

10. І ось у 1992 році на місці цього дитсадка утворилася школа. У даний момент вона налічує 75 осіб, а так само 6 груп вихованців дошкільного відділення - 120 чоловік (проблемна стаття).

11. Промінь сонця м'яко висвітлював хвою, що виділяють терпкий запах, що злегка пружинила від падаючих на неї пилинок (замальовка).

12. Нерідко разом з відсутністю зрілості у них ще відсутня і сексуальний досвід «спілкування» з різними партнерами (стаття про проблему ранніх шлюбів).

13. Люди ще не сформувалися, не знають, чого хочуть від життя (стаття про проблему ранніх шлюбів).

14. Про свій громадянський обов'язок чоловіча половина нашої країни згадує з непідробним почуттям страху (коментар з приводу скасування відстрочок від військової служби).

15. А з 2008 року новобранці підуть в армію лише на 12 місяців (коментар з приводу скасування відстрочок від військової служби).

16. Загальна висота пам'ятника вийшла 15,5 метра. Відлита вона із бронзи (історична кореспонденція).

17. Ми ж, вже люди цього часу, демонструємо обурливе неповагу по відношенню до своєї історії, а зокрема до пам'ятника (історична кореспонденція).

18. У цих трьох томах описано життя північних людей, а малюнки були проілюстровані художників А. Кухтеріним (замітка про презентацію трилогії А. Омельчука).

19. Президент «Регіон-Тюмень» професор Наталія Дворцова говорили багато захоплених слів на адресу Анатолія Омельчука про його професіоналізм та творчий потенціал, який безсумнівно ще порадує своїх читачів (замітка про презентацію трилогії А. Омельчука).

20. Стіни ванної кімнати оброблений білою плиткою (з побутової замальовки).

29. Складіть речення зі слів і словосполучень

1 варіант

· Провела

· За сприяння

· Комісії Європейських співтовариств

· Департаменту інформаційної політики адміністрації Актюбінської області

· І

· Відділення журналістики АктюбГУ

· Семінар "Зміцнення демократичного інституту незалежних ЗМІ в областях Казахстану»

· 26-27 квітня

· Алматинська школа політичних досліджень

2 варіант

· Піднявся

· Щільний заслін натовпу

· Бритоголовий молодий чоловік

· Коли

· На сцену

· Шоколадний заєць П'єр Нарцис

· Що стоїть поряд зі мною

· З криком "Він же чорний!»

· Продираючись крізь

· Кинувся до сцени

3 варіант

· Причандаллям типу криків і криків, сліз, розмов голосним шепотом, паніки, вибухів, вбивства заради порятунку іншого і т.д.

· Сценарій як міг

· Спілберг

· З трилера, фільму-катастрофи, сімейної драми, фільму жахів, фантастики

· Витягав

· Зварганив в одному котлі

· Прілічненькое таке видовище

· З усіма наслідками, що випливають

4 варіант

· Загиблих на полях, в лісах і болотах Росії?

· Сучасних хлоп'ят

· Книг Бондарева та Симонова і розповідям прадідів і дідів

· Що відчувають

· Останки солдатів

· Не нюхали пороху

· І

· Знають про війну з радянських фільмів

· Коли їдуть піднімати

5 варіант

· Короткий нарис

· Становленні ісламу в Сибіру в дореволюційний період

· Книгу відкриває

· З Радянською владою

· Оповідає про

· І

· Відносинах даної конфесії

· А так само про проблеми розвитку ісламу в умовах демократизації суспільства

6 варіант

· Лауреати та дипломанти різних фестивалів -

· З дипломами

· Прославили університет на всю Росію

· Виступали

· Залишають Альма Матер

· На сценах і театральних підмостках країни та області,

· Танцюристи, співаки, актори -

7 варіант

· Яка розташувалася

· На фотографіях

· Таємничі гірські поселення Тибету

· Оживають

· На виставці «Непізнаний світ: Земля»

· Шматочки африканської савани

· В обласному Музеї образотворчих мистецтв

· Представлених

· Загублені маленькому світі Індонезійських боліт.