Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент Игорь.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
40.29 Кб
Скачать

12.Порядок підготовки і прийняття управлінських рішень

Управлінське рішення — це підсумок попередньо обдума­ної цілі та засобів її досягнення.

У статутах організації будь-якої організаційно-правової фор­ми і форми власност передбачені питання, що відносяться до компетенції певного органу управління.Керівники організації визначають за якими питаннями, в які строки і з чиєю участю приймаються рішення, що гарантують їх правильність і об´єктивність. Але основна складність проблеми полягає у тому, щоб знайти найбільш ефективний варіант рішен­ня.

Приймаючи управлінське рішення, менеджер організації, по суті, відповідає на такі запитання:

  • що треба вирішити?

  • яке за видом повинно бути рішення?

  • коли потрібно приймати рішення?

  • хто і як повинен брати участь у ньому?

  • хто повинен і в які строки виконувати рішення?

  • кого треба інформувати про прийняте рішення? Необхідність у прийнятті рішення може бути обумовлена внутрішніми обставинами в організації або змінами у зовніш­ньому середовищі.

Процес прийняття рішення менеджером проходить поетап­но у такій послідовності (схема):

1) знайомство з проблемою або ситуацією;

2)   вивчення обставин і формування цілі;

3) збір інформації і визначення критеріїв оцінки проекту рішення;

4)   розробка проекту рішення;

5)   оцінка варіантів рішення і вибір оптимального варіанту;

6)   правове оформлення рішення;

7)   доведення до виконавців і розробка заходів з виконання рішення;

8)   контроль за виконанням рішення;

9)   підведення підсумків виконання рішення.

Для стимулювання працівників ефективним є не тільки розмір винагороди, але і складність дорученої роботи. Якщо новий проект особливо важливий, то мотивуючим механізмом може стати конкурентний відбір виконавців.

Важливе місце у процесі виконання рішення займає коорди­нування зусиль виконавців, створення атмосфери взаємодопомо­ги і співробітництва у поєднанні з високою дисципліною та вимог­ливістю.

Менеджер, оперативно направляючи хід робіт з виконання рішення, постійно відчуває ту межу, яка проходить між ефек­тивно діючими мотивами і необхідністю у будь-який момент ад­міністративним способом інтенсифікувати роботу. Ця межа ру­хома. Але загальним є те, що надмірне адміністрування ніколи не давало позитивних результатів.

42.Бізнес-план і його зміст

Бізнес-план - це документ, в якому дається опис основних розділів розвитку організації на конкурентному ринку з урахуванням власних і позикових фінансових джерел, матеріальних і кадрових можливостей і передбачуваних ризиків, що виникають в процесі реалізації підприємницьких проектів.

В плані характеризуються основні аспекти комерційного ¬ тичного підприємства, аналізуються проблеми, з якими воно стикається, і визначаються шляхи і методи їх вирішення. Тому бізнес-план виступає одночасно в якості пошукової, науково-дослідної та проектної роботи.

Бізнес-план є і багатоплановим управлінським інструментом. Він передбачає вирішення стратегічних і тактичних завдань, що стоять перед підприємством, незалежно від його функціональних ¬ ної орієнтації, в тому числі: організаційно-управлінська та фі ¬ сової-економічна оцінка стану підприємства; виявлення по ¬ потенційних можливостей бізнесу, аналіз сильних і слабких його сторін ; формування інвестиційних цілей на планований пери ¬ од.

У бізнес-плані обгрунтовуються загальні і специфічні елементи ¬ ти функціонування підприємства в умовах ринку, вибір стратегії ¬ гии і тактики конкуренції, проводиться оцінка фінансових, матері ¬ альних, трудових ресурсів, необхідних для досягнення цілей підприємства.

Бізнес-план забезпечує об'єктивне уявлення про можливості розвитку виробництва, способах просування товару на ринок, ціни, можливого прибутку, основних фінансово-економічних результатах діяльності підприємства, виявляє зони небезпек, пропонує шляхи їх обмеження. Подібний план використовується неза ¬ лежно від сфери діяльності, масштабів, виду власності, орга ¬ нізаціонно-правової форми компанії. В ньому знаходять своє рішення як внутрішні завдання, пов'язані з управлінням підприємством, так і зовнішні, зумовлені, зокрема, взаєминами з іншими фірмами та організаціями.

Зміст бізнес-плану

Для кожного підприємства бізнес-план має свою власну структуру, що враховує конкретні особливості бізнесу, але зразкові розділи виділити можна.

Розділ 1. Зміст бізнес-плану.

Зміст у бізнес-плані має те ж призначення, що й у звичайній книзі. Не обов'язково сильно деталізувати зміст і проставляти номери сторінок, тобто при переглядах можуть додаватися нові сторінки або цілі розділи.

Розділ 2. Резюме

Є гранично скороченою формою плану - це свого роду «повідомлення про наміри". Виконавче резюме складається після того, як сам бізнес-план вже продуманий і написаний. Для зручності прочитання резюме часто виноситься в початок бізнес-плану.

Розділ 3. Загальний опис компанії

В описі компанії слід відобразити основні види діяльності та характер компанії. Слід зазначити також, якій стадії розвитку досягла компанія. У цій же частині описуються основні мети роботи компанії.

Розділ 4. Продукти і послуги

В цьому розділі в простій і ясній формі описуються продукти і послуги компанії. Особливо слід відзначити унікальність товару (послуги), його виняткові якості. Корисно буває представити список експертів та споживачів, знайомих з товарами або послугами та готових дати про них схвальний відгук.

Розділ 5. Маркетинг-план

Мета цього розділу - роз'яснити, як передбачуваний бізнес має намір реагувати на яка складається обстановку і впливати на неї. Підприємець повинен підготувати такий маркетинг-план, який здатний будити думку. Він повинен не просто уявити концепцію, але і "продати" бізнес як привабливу можливість для інвестицій, як кредитний ризик із привабливими перспективами, або як пропозицію вигідного продажу продукту або послуги.

Розділ 6. Управління та організація

Незалежно від того, наскільки приваблива концепція бізнесу, якщо не будуть притягнуті саме ті люди, які потрібні, вона не матиме успіху. Це стосується і керівника підприємства, і продавця. У той же час підприємство не може працювати, якщо не буде забезпечена ефективна організація праці. Тому дуже важливо, виходячи з цілей роботи, правильно визначити структуру підприємства і, відповідно необхідних функцій, підібрати людей, психологічні особливості та кваліфікація яких максимально відповідали б їх посадам.

Розділ 7. Виробничий план

У цій частині плану зазвичай даються відповіді на наступні питання:

- Яким буде загальний підхід до виробництва?

- Які джерела сировини передбачається використовувати?

- Які процеси будуть застосовуватися при виготовленні?

- Які вимоги щодо трудових ресурсів?

- Як будуть використовуватися постачальники та продавці?

Розділ 8. Капітал і юридична форма компанії

Повідомляється, яку юридичну форму має компанія, і як вона буде забезпечена капіталом.

Розділ 9. Фінансовий план

У цьому розділі бізнес-плану узагальнюються матеріали попередніх розділів, які представляються у вартісному вираженні. При цьому зазвичай складаються такі пункти:

- Прогноз обсягів продажів (реалізацій);

- Баланс грошових доходів і витрат;

- Таблиця доходів і витрат;

- Зведений баланс активів і пасивів фірми;

- Графік досягнення беззбитковості.

Практичне завдання по розділу «Менеджмент»

16)Соціально-психологічні методи менеджменту не передбачають:

1.вивчення соціальних інтересів колективу;

2.аналіз соціальної структури колективу;