Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
30.92 Кб
Скачать

Зміст

1. Вступ 4

2. Особливості використання графічних редакторів та пакету офісних програм 6

2.1. Робота в Adobe Photoshop 6

2.2. Робота в MS Word 10

3. Висновок 12

4. Список використаної літератури 13

5. Додатки 14

1. Вступ 4

2. Особливості використання графічних редакторів та пакету офісних програм 6

2.1. Робота в Adobe Photoshop 6

2.2. Робота в MS Word 10

3. Висновок 12

4. Список використаної літератури 13

5. Додатки 14

1. Вступ

При оформленні стенду «Українці в світі» перед нами була поставлена задача розповісти про наших видатних земляків: науковців, героїв, художників, громадських діячів цікаво, доступно, показати їх непересічність, викликати почуття гордості за свою країну та свій народ.

Для вдалого оформлення наочної агітації недостатньо вивчити літературу по темі, підібрати цікаві факти. Необхідно подумати, як правильно подати матеріал, в якій послідовності, звернути увагу на композицію матеріалу. Для естетичного оформлення та для більш емоційного сприйняття інформації глядачем потрібно додати фотографії, малюнки, діаграми тощо.

При підборі та оформленні інформації на задану тему нам довелось працювати з програмами офісного пакету та графічним редактором Adobe Photoshop.

Графічний редактор Adobe Photoshop є прикладною програмою для редагування зображень на професійному рівні. Але окрім редагування малюнків, відсканованих або знятих на цифрову фотокамеру, ця програма, а точніше ми, користуючись нею, можемо створювати зображення просто з нуля. Adobe Photoshop - це не просто програма редагування зображень, це наймогутніша функціональна програма в своєму класі.

Пакет офісних програм – набір програм, призначений для обробки електронних документів на ПК. Компоненти офісних пакетів розповсюджуються, як правило, тільки разом, і мають схожий інтерфейс та добре взаємодіють між собою.

Типові компоненти

Як правило, офісний пакет включає в себе наступний набір компонентів(або деякі з його елементів):

  • Текстовий редактор

  • Табличний редактор – для обробки об‘ємних таблиць даних.

В доповнення до цього, деякі пакети вміщують в себе и наступні типи програм:

  • Створювач презентацій – дозволяє створювати красиві і створюючі враження електронні презентації.

  • Система управління базами даних(СУБД) – дозволяє керувати базами даних.

  • Графічна програма – дозволяє редагувати графічні формати файлів.

  • Редактор формул – дозволяє створювати і редагувати математичні формули.

2. Особливості використання графічних редакторів та пакету офісних програм

Adobe Photoshop дозволяє відкривати документи в різних форматах

Тукстовий редактор MS Word – потужній засіб для професійної підготовки документів, його ефективне використання можливе завдяки різноманіттю його функцій: форматування символів (де можна змінювати нанесення, розмір, колір тексту, також його можна підкреслювати або закреслювати і т.д.), також можна форматувати абзац, декілька абзаців або весь документ за бажанням. Створювати таблиці, графічні об’єкти, вставляти їх з файлів (а також об’єки Word Art) та малювати в самій програмі за допомогою піктографічної панелі «рисование».

2.1. Робота в Adobe Photoshop

Щоб відредагувати фрагмент зображення в програмі Adobe Photoshop, необхідно насамперед виділити область, що редагується. Після цього можна перемістити, скопіювати чи розфарбувати виділений фрагмент, а також застосувати до нього різні спецеффекти.

Наприклад, щоб змінити колір якого-небудь елемента зображення, потрібно виділити область, що містить цей елемент, а потім заповнити її потрібним кольором. Границя виділеної області відображається на екрані пунктирною лінією, що рухається.

Adobe Photoshop забезпечує кілька способів виділення фрагментів зображень: можна зробити це за допомогою інструментів «область», «ласо» чи «чарівна паличка», а також за допомогою команди «Колірний діапазон». Перераховані інструменти дозволяють виділяти потрібні фрагменти різними способами з заданим ступенем точності. Інструмент «авторучка» у палітрі «Контури» також може бути використаний для виділення областей.

Інструмент «перо» дозволяє будувати гладкі контури з великою точністю. За допомогою контурів дуже зручно визначати області для заливання, а також створювати криволінійні об'єкти для наступного обведення за допомогою інструментів, що малюють. У багатьох випадках контури є прекрасною альтернативою нерівним лініям, що виходять за допомогою інструмента «ласо».

Контури також дуже зручні для тривалого збереження простих масок, оскільки в силу своєї компактності вони займають значно менше дискового простору, чим виділені області. Крім того, зміна розмірів і пропорцій контурів не впливає на їхню роздільчисть і якість. можна копіювати контури з одного документа Adobe Photoshop в інший, а також обмінюватися документами з програмою Adobe Illustrator.

Інструменти, що малюють, наносять на поверхню документа колір переднього плану, показаний у палітрі інструментів у полі основного кольору (верхній квадрат). Щоб у процесі малювання змінити колір переднього плану, потрібно натиснути клавішу Alt; інструмент, що малює, буде тимчасово замінений інструментом «піпетка». Встановити курсор на будь-якому кольорі в межах зображення чи в колірній палітрі і клацнути мишею.

Колір заднього плану, показаний у полі фонового кольору (нижній квадрат), використовується для градієнтного заливання і для заповнення областей, вилучених із зображення за допомогою інструмента «ластик». Крім того, при визначенні параметрів нового документа можна задати для нього заливання кольором заднього плану.

Для малювання можна використовувати цілий ряд інструментів:

· Інструмент «ластик»;

· Інструмент «лінія»;

· Інструмент «олівець»;

· Інструмент «аерограф»;

· Інструмент «кисть»;

· Інструмент «штамп»;

· Інструмент «палець»;

· Інструмент «размитие/різкість»;

· Інструмент «осветлитель/затемнитель/губка»;

Інструмент «ластик» змінює кожен піксель, що опинився в зоні його дії. В одношаровому зображенні пікселі перефарбовуються у фоновий колір. При роботі із шарами пофарбовані пікселі стають прозорими.

Інструмент «лінія» дозволяє малювати в зображенні прямі лінії. Можна змінювати товщину ліній, задавати для них згладжування країв, а також створювати лінії у виді стрілок.

Інструмент «Олівець» дозволяє створювати довільні лінії з твердими границями і використовується насамперед у роботі з бітовими зображеннями. Для цього інструмента існує спеціальний режим «Автоматичне стирання» , що дозволяє малювати фоновим кольором по кольорі переднього плану.

Інструмент «аерограф» дозволяє офарблювати об'єкти без різких колірних переходів. Він створює ефект малювання за допомогою аерозольного чи балончика розпилювача. Цей інструмент дає набагато більш м'які штрихи, чим інструмент «кисть». Щоб одержати більш соковитий колір, можна нанести на ту саму область кілька штрихів.

Інструмент «кисть» створює в зображенні м'які мазки, границі яких менш тверді, чим в інструмента «олівець», але і не такі розмиті, як у «аерографа».

Інструмент «штамп» дозволяє відтворювати точні чи модифіковані копії зображення в тім же зображенні, або в іншому документі. За замовчуванням інструмент «штамп» використовує як шаблон для копіювання ціле зображення. Інші режими використання цього інструмента дозволяють зафарбувати визначені області зображення заздалегідь узятим зразком створити його «імпресіоністську» версію. Крім того, можна вибірково відновлювати фрагменти останньої збереженої версії документа.

Інструмент «палець» імітує змазування сирої фарби пальцем. Цей інструмент «бере» колір на початку штриха і «протаскує» його в напрямку переміщення курсору.

Інструмент «размитие/різкість» дозволяє або зм'якшувати занадто різкі чи границі області в зображенні, зменшуючи контраст між деталями, або підвищувати чіткість зображення, роблячи занадто м'які границі більш різкими.

Інколи зображення потребує кольорової та світло-тіньової корекції.

На тьмяних фотографіях світлі області виглядають як світло-сірі, а темні – як темно-сірі. В яскравому контрастному зображенні кольори виглядають майже білими, навіть, якщо це кольорова фотографія, а тіні майже чорними. Якщо фотографія яскрава, то це означає, що в ній, як і в реальному світі, є всі градації яскравості – від самих темних тонів до самих світлих. Ці градації складають враження доброго контрасту, але зайвий контраст приводить до того, що тіні і світло розповсюджуються на середні тони. Як правило, більшість деталей малюнку забарвлені в сірі тони і зайвий контраст призводить до втрати цих деталей.

Якщо в фотографії одночасно є і самі світлі ділянки, і самі темні, і середні тони, то це говорить про те, що фотографія добре збалансована. Якщо світло і тіні сірі, або навпаки, подавлюють середні тони, то це значить, що фотографія потребує кольорової корекції. Другий недолік, характерний для кольорових фотографій, – зустрічаються фотографії з надлишком якогось одного кольору. Такі фотографії також потребують кольрової корекції.

Можливості кольорової корекції Photoshop дуже великі, але не необмежені. Стару фотографію, в якої всі сюжетно важливі деталі потонули у тінях, довести до рівня студійної з’йомки неможливо, адже програмі немає звідки брати сюжетно важливі деталі. Але хороший матеріал дозволить зробити чудову професійну фотографію.

Для кольорової та світло-тонової корекції в Photoshop передбачені команди Auto Levels (Автоматична тіньова корекція), Auto Contrast (Автоматична корекція контрасту) і Eugoalize (вирівняти яскравість), та багато інших.

Програма Adobe Photoshop дозволяє використовувати фільтри корекції та фільтри спотворення, вони доступні за допомогою команд меню Filter.

Коректуючі фільтри щодня застосовуються для редагування відсканованих зображень і підготовки зображень до друку або перегляду на екрані. У багатьох випадках робота коректуючих фільтрів виявляється наскільки майстерною, що її складно помітити. Ці фільтри дозволяють змінити різкість зображення, обробити колірні переходи і усереднити кольори сусідніх пікселів. Фільтри доступні за допомогою команд меню Filter: Blur, Noise, Sharpen і ін.

Багато коректуючих фільтрів мають свої антиподи. Фільтр Blur протилежний за своєю дією фільтру Sharpen, фільтр Add Noise – фільтру Median і т.д. Проте не можна сказати, що один фільтр повністю відміняє дію іншого – відмінити дію вживання фільтру можна тільки командою Undo. Більш того, протилежні фільтри впливають на контрастність зображення.

Викривлюючі фільтри (фільтри спотворення) створюють більш відчутний ефект; тому, якщо використовувати їх неправильно, вони можуть повністю “подавити” зображення – результат вживання фільтру буде помітніше, ніж саме зображення. Більшість викривлюючи фільтрів доступна через меню File: Distort, Pixelate, Render i Stylize.

Викривлюючі фільтри створюють холодні, строгі ефекти, внаслідок чого вони дуже популярні у користувачів Photoshop. Але не слід забувати, що фільтри порушують первинну чіткість зображення і його композицію. Звичайно, будь-яка функція Photoshop в деякій мірі викривлює, але викривлюючи фільтри редагують зображення з таким ентузіазмом, що згодом не можна відмінити їх ефект за допомогою інших фільтрів або засобів редагування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]