Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Йорданія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

Йорданія

1. Природно-географічна характеристика

1.1 Географічна характеристика країни

Геопростір

Йорда́нія офіційна назва — Хашимі́тське Королі́вство Йорда́нія, країна на південному-заході Азії, що межує на півночі із Сирією, північному сході — з Іраком, на сході і південному-сході — з Саудівською Аравією, на заході — з Ізраїлем, на півдні — з затокою Акаба.

Територія країни

Країна розташована на Близькому Сході і межує з Сирією на півночі, Іраком на північному сході, Саудівською Аравією на сході і півдні та Ізраїлем і Західним Берегом на заході.

Склад території країни

Суходіл

Основну територію (90%) Йорданії займають пустинні плато, на заході країни є пагорби і гори. Річка Йордан поділяє Йорданію і Ізраїль. Найвищою точкою країни є Джабал Рам (1734 м.), низькою - Мертве море (-486 м.).

Повітряний простір

Весь повітряний простір над територією держави

Параметри території країни

Розмір

89206 км.кв.

Кордони

Межує з Сирією на півночі, Іраком - на північному сході, з Саудівською Аравією - на сході і півдні, з Ізраїлем і Палестинською автономією - на заході. Йорданія поділяє з Ізраїлем і Палестинською Автономією берегові лінії Мертвого моря і Затоки Акаба з Ізраїлем, Саудівською Аравією і Єгиптом.

Конфігурація

12 мухафаз

  1. 2. Туристична характеристика рельєфу

Рельєф

На території Йорданії виділяються три різних фізико-географічних райони. Чотири п'ятих її території займає пустеля. На північному заході країни розташовані плато, що обриваються біля долини р.Йордан, відомі як Східні висоти. Вздовж західного кордону країни тягнеться глибока рифтова долина, в яку входить долина р.Йордан,

Клімат

Клімат Йорданії – середземноморський, з прохолодною зимою і сухим спекотним літом. Опади випадають нерівномірно. Період дощів триває з листопада по квітень. Взимку зазвичай бувають заморозки, температури часом знижуються нижче 0°С; на Східних висотах іноді випадає сніг. Найбільш прохолодним місяцем є січень, а найбільш спекотним – серпень. Безпосередньо перед спекотними літніми місяцями і після них при зниженому атмосферному тиску з пустелі дме гарячий вітер – хамсін.

Води

Моря

Червоне море, Мертве море

Води суходолу

Річки

Йордан

1. 3. Туристична характеристика

рослинного та тваринного світу країни

Флора

На височинах переважає рослинність середземноморського типу, степові райони покриті травами, в основному полином. Іноді зустрічаються чагарники і самотньо ростуть дерева. У пустельних низовинах рослинності практично немає.

Фауна

Фауна більш різноманітна, ніж флора. У безлюдних місцях можна зустріти кабанів, козерогів, козлів. Водяться також зайці, шакали, лисиці, дикі кішки, гієни, вовки, газелі. Худоба йорданців - коні, мули, верблюди, вівці, кози, корови. Що стосується птахів, то з хижих найбільш часто зустрічаються беркути і грифи, а з більш безпечних їх побратимів - голуби і куріпки. У Йорданії також водяться скорпіони та ящірки різних видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]