Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testy-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
748.03 Кб
Скачать

БІЛЕТ 1.

Завдання 1. Визначте правильну відповідь у кожному тестовому завданні. (Відповіді на всі тести подайте у вигляді таблиці):

Правильна відповідь

Коментар (за бажанням студента)

а, б, в

Виробництво - це процес взаємодії людей, процес взаємодії людини з природою з метою створення матеріальних благ та послуг, які потрібні для існування та розвитку суспільства

а

Капітал – чинник виробництва, який використовується в обороті з метою отримання прибутку та використовується на господарські потреби.

а, б

Інфляція – процес знецінення грошей, який проявляється як стійке підвищення загального рівня цін у результаті перевантаження сфери обігу грошовою масою, не забезпеченою матеріальними цінностями.

а

Ринок засобів виробництва спрямований на задоволення виробничих потреб. Домашні господарства проявляють три види економічної активності: пропонують фактори виробництва, споживають частину отриманого доходу і заощаджують.

Підприємницький сектор проявляє такі види економічної активності: пред’являє попит на фактори виробництва, пропонує результати своєї діяльності та інвестує.

Тестові завдання:

1. Виробництво це:

а. процес взаємодії між людьми;

б. процес взаємодії людини з природою;

в. процес утворення матеріальних і нематеріальних благ.

2. Назвіть визначення капіталу, яке відповідає його соціально-економічній характеристиці:

а. капітал - це сума вартісної оцінки майна та коштів підприємця, які він може використати на господарські потреби;

б. капітал - це авансована вартість, яка в процесі свого руху приносить більшу вартість, самозростає;

в. капітал - це один із виробничих факторів, що поряд з працею, землею приносить дохід.

3. Формами прояву інфляції є:

а. зростання рівня цін на промислову продукцію;

б. зростання загального рівня цін та падіння реальних доходів населення;

в. зростання реальних та номінальних доходів населення.

4. На ринку засобів виробництва (ресурсів):

а. домогосподарства пропонують фактори виробництва (ресурси);

б. фірми пред'являють попит на продукцію;

в. фірми пропонують фактори виробництва.

Завдання 2. Оберіть один з вищенаведених тестів, проаналізуйте і письмово дайте розгорнуте обґрунтування правильної на вашу думку відповіді. Дайте визначення понять, які зустрічаються в тесті.

По тесту 3:

Інфляцією називають процес знецінення паперових грошей, що супроводжується зростанням цін на товари та послуги. Інакше кажучи, інфляція – це процес знецінення грошей у результаті перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над сумою цін товарів та послуг, тобто недотримання вимог закону фондового обігу. Інфляція зумовлює загальне падіння купівельної спроможності та зниження курсу національної валюти, перерозподіл частки національного багатства на користь підприємств-монополістів (в тому числі і опігополістів) держави, тіньової економіки та мафіозних структур.

Якщо підсумувати положення усіх теорій інфляції, то основними причинами інфляції можна вважати: - дефіцит державного бюджету, для покриття якого випускають державні цінні папери чи просто паперові гроші; - високий рівень непродуктивних (особливо військових) витрат держави. - товарний дефіцит, що призводить до відриву попиту від пропозиції і відповідно – до зростання цін. - монопольне становище окремих виробників, що дозволяє їм необґрунтовано підвищувати ціни на свою продукцію; - відрив зростання заробітної плати від зростання продуктивності праці тощо.

Інфляція викликає розладнаність грошової системи, створює фінансове напруження в країні і, як наслідок, призводить до підвищення вартості життя, натуралізації процесів обміну, послаблює зацікавленість працівників у результатах своєї праці. У період інфляції падає курс національної валюти.

За формами прояву розрізняють відкриту та затамовану (подавлену) інфляцію. Коли знецінення паперових грошей супроводжується прямим зростанням цін, тоді суспільство має справу з відкритою інфляцією. Хоч відкрита інфляція і спотворює ринкові процеси, все ж вона зберігає за цінами роль сигналів, що показують виробникам і споживачам галузі найприбутковішого вкладання капіталів. Відповідно, вона вказує на найефективніші антиінфляційні заходи. Подавлена (затамована) інфляція характерна для командної економіки, коли в суспільстві існує жорсткий контроль за цінами та доходами. Оскільки ціни фіксовані і не можуть зростати, інфляція набуває «підпільного» характеру: надлишок свідомо перетворюється у товарний дефіцит. Подавлена інфляція не виліковна, її можна лише або загнати ще глибше, або перевести у стан відкритої інфляції, відпустивши ціни. Відкрита інфляція може бути подолана економічними засобами.

Відкрита інфляція характеризується постійним підвищенням цін, дією механізму адаптивних інфляційних очікувань.

Подавлена інфляція характеризується тимчасовим заморожуванням цін та доходів; встановленням граничних цін на продукцію; тотальним адміністративним контролем за цінами.

Завдання 3. Дайте стислу відповідь на наступне проблемне запитання:

«Класичні і сучасні підходи до визначення предмету "Основи економічної теорії".

Економічна теорія є системою наукових поглядів на господарське життя суспільства, які дають всебічне уявлення про закономірності його розвитку. Вона не лише пояснює, як відтворюється суспільство, а й сприяє запобіганню повторення деяких негативних економічних явищ, дає можливість прогнозувати майбутній розвиток.

Поняття “економіка” виникло з поєднання двох слів грецького походження “ойкос” - будинок, господарство і “номос” - закон. Уперше цей термін застосував Арістотель (III ст. до н. е.). Багатоаспектність змісту економіки зумовлює різноманітність напрямів і сфер вивчення економічного життя суспільства: домогосподарство, підприємство, галузь, економіка країни в цілому, світове господарство, економічні відносини, економічні відносини у взаємозв’язку з продуктивними силами та інше. Сьогодні економіку суспільства вивчають понад 50 окремих економічних наук, у тому числі політична економія, економікс, макроекономіка, мікроекономіка, історія економічних вчень.

Класичний підхід: предметом економічної теорії є економічні відносини людей в їх єдності і взаємодії з продуктивними силами та політичними, ідеологічними, соціальними інститутами суспільства.

Сучасний підхід: економічна теорія – це наука, яка вивчає, як суспільства використовують обмежені ресурси для виробництва цінних благ і розподіляють ці блага серед різних людей. Наука вивчає проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів або управління ними з метою максимального задоволення матеріальних потреб людини; вивчає, яким чином суспільство з обмеженими ресурсами вирішує, що, як і для кого виробляти.

БІЛЕТ 2.

Завдання 1. Визначте правильну відповідь у кожному тестовому завданні. (Відповіді на всі тести подайте у вигляді таблиці):

Коментар (за бажанням студента)

а, в

Політична економія вивчає всю систему економічних відносин в їх єдності і взаємодії з обмеженими продуктивними силами та політичними, ідеологічними і соціальними інститутами суспільства. Вона, пізнаючи закони, показує, як люди і суспільство мають здійснювати кінцевий вибір рідкісних ресурсів, як найкраще виробляти різні товари і послуги, розподіляти та обмінювати їх з метою максимального задоволення потреб людей.

а

Взаємозв’язок між кількістю блага, що споживається, і ступенем задоволення від споживання кожної додаткової одиниці блага відображає закон спадної граничної корисності.

Закон стверджує: із ростом кількості блага, що споживається, загальна корисність від споживання зростає, але у все меншій пропорції, а гранична корисність (додаткова корисність) від споживання додаткової одиниці деякого блага буде скорочуватись.

а, в

Також характерними рисами пожвавлення економіки є: перехід до стійкого розширення виробництва; зростання попиту на активні елементи засобів виробництва (устаткування, машини, механізми тощо); зростання попиту на сировину; зростання заробітної плати і відповідно попиту на товари особистого споживання.

а

Якщо суб’єкти господарювання не прагнутимуть до постійного підвищення ефективності виробництва, їхні індивідуальні витрати виробництва будуть вищими, ніж суспільно необхідні, вони будуть неконкурентноспроможними і стануть банкрутами. А це означає, що ринок виконує розподільчу функцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]