Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testy_KPU333.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Модуль 1

Тема 1

1. Визначте, який із запропонованих варіантів є правильним: виражені у змісті конституційного права основні засади, відповідно до яких воно будується як система правових норм, а також здійснюється конституційно-правове регулювання суспільних відносин-це:

Г) принципи конституційного права;

2. За пизначенням у механізмі правового регулювання норми конституційного права поділяються на:

Г) процесуальні;

3. Визначте ознаки, що відповідають таким джерелам конституційного права:

б1) міжнародні договори України;

а2) Конституція України:

г3) Декларація про державний суверенітет України;

в4) конституційний закон.

4. Визначте, який із запропонованих варіантів є правильним: суспільні відносини, врегульовані нормами конституційного права України, змістом яких є юридичний зв'язок між суб'єктами у формі взаємних прав і обов'язків, передбачених даною правовою нормою – це:

Д) конституційно-правові відносини.

5. Конституційно-правові норми за характером припису, що в них міститься, прийнято класифікувати на:

Б) забороняючі;

6. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Особливим видом конституційно-правових відносин є так званий правовий стан».

А) Так;

7. Додатковою підставою відокремлення конституційного права від інших галузей права є:

Г) джерела правового регулювання;

8. Елементами системи конституційного права України є:

Б) загальні принципи;

9. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «об'єктом конституційної відповідальності може бути суверенітет держави».

А) Так;

10. Сукупність прийомів і способів, за допомогою яких норми конституційного права впливають на суспільні відносини та їх учасників - це:

В) метод конституційно-правового регулювання;

11. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Особливістю конституційно-правової відповідальності є її політичний характер».

А) Так;

12. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Конституційно-правові норми, що НЕ надають суб'єктам конституційно-правових відносин свободи вибору своєї поведінки називаються імперативними нормами».

А) Так;

13. Визначте, який із запропонованих варіантів є правильним: певна система норм конституційного права, які регулюють однорідні і взаємопов'язані суспільні відносини і створюють відносно самостійну групу – це:

Б) конституційно-правові інститути;

14. Вкажіть слово, що пропущене в наведеному конституційному положенні: «Закон набирає чинності через __________ з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування».

Б) 10 днів;

15. Визначте, який із запропонованих варіантів є правильним: загальнообов'язкові правила поведінки, встановлені або санкціоновані державою з метою охорони і регулювання певних суспільних відносин, які здійснюються через конкретні права і обов'язки і забезпечуються примусовою силою держави – це:

А) конституційно-правові норми;

.

16. Конституційно-правові норми, за ступенем визначеності припису, що в них міститься, прийнято класифікувати на:

Г) диспозитивні;

17. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Особливістю конституційної відповідальності є те, що вона буває двох видів: ретроспективною та негативною».

Б) Ні.

18. Конституційно - правові норми за їхньою структурою частіше представлені:

В) однією тільки диспозицією;

19. Офіційно визнаними джерелами конституційного права України є:

А) нормативно-правові акти;

20. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Конституційна відповідальність виконує стимулюючу функцію, оскільки сприяє запобіганню можливим у майбутньому конституційним деліктам»:

Б) Ні.

Тема 2

1. Законопроект про внесення змін до Конституції України, крім розділів I, III і ХIII, може бути поданий до Верховної Ради України Президентом України або народними депутатами України:

А) не менш як 1/3 від її конституційного складу;

2. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному визначенні: «Реальний порядок організації і здійснення державної влади, фактичні відносини між державою і суспільством - це ______________ конституція».

А) фактична;

3. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: “Конституція України містить 10 розділів і 161 статтю”.

Б) Ні.

4. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово (словосполучення), що пропущене у наведеному конституційному положенні: «Конституція України має вищу юридичну силу. Закони й інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні __________» ?

Б) відповідати їй;

5. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Положення Конституції України, які містять норми, що визначають час набуття нею чинності та, зважаючи на істотне значення Конституції для Українського народу, проголошують день її прийняття святом – це «Перехідні положення».

Б) Ні.

6. Визначте, яка ознака не відноситься до юридичних властивостей конституції:

Г) загальний порядок внесення змін і доповнень;

7. За порядком прийняття конституції бувають:

В) договірні;

8. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово (словосполучення), що пропущене у наведеному конституційному положенні: «Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може ___________ змінювати одні й ті самі положення Конституції України».

А) двічі;

9. Конституція України НЕ може бути змінена, якщо зміни передбачають:

Б) скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина;

10. Законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку:

Б) Конституційного Суду України;

11. Визначте правильний порядок дій щодо процедури внесення змін у розділи I, III і XIII Конституції України:

А) прийняття законопроекту не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України;

Б) затвердження законопроекту про внесення змін у розділи I, III і XIII Конституції України Всеукраїнським референдумом;

В) розгляд законопроекту про внесення змін у розділи I, III і XIII Конституції України Верховною Радою України;

Г) подання законопроекту про внесення змін у розділи I, III і XIII Конституції України до Верховну Раду України Президентом України або не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України;

Д) призначення Президентом України Всеукраїнського референдуму;

Є) внесення законопроекту до Конституційного Суду України для надання висновку про його відповідність вимогам ст. 157 і 158 Конституції України.

  1. ____г_____

  2. _____е____

  3. _____в____

  4. _____а____

  5. _____д____

  6. _____б____

12. Норми, що означають нормативне закріплення основних засад організації суспільного і державного ладу, організації і діяльності окремих державних органів, конституційних інститутів – це:

В) норми-принципи;

13. Внесення змін до Конституції України в межах і порядку, передбачених розділом XIII Основного Закону, відноситься до повноважень:

Б) Верховної Ради України;

.

14. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають прийняття нових державних символів».

Б) Ні.

15. Характерні ознаки, що властиві виключно Конституції та відрізняють її від інших нормативно-правових актів - це:

Г) юридичні властивості конституції;

16. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Відповідно до чинної Конституції України законопроект про внесення змін до Конституціюї України може бути поданий у Верховну Раду України тільки народними депутатами України».

Б) Ні.

17. Визначте, яка із запропонованих відповідей на питання є правильною: «У перекладі з латинської слово «конституція» означає ________»:

А) встановлюю;.

18. Норми Конституції України є нормами ____________ дії.

Б) прямої;

19. Знайдіть вірну відповідь: Октройованими називаються конституції, які :

Б) даровані главою держави - прийняті його владою без участі представницьких органів;

20. За порядком внесення змін сучасні конституції поділяються на:

А) гнучкі;

Тема 3

1. У відповіді під якою буквою правильно зазначено, чию волю виражала Верховна Рада Української РСР, приймаючи Декларацію про державний суверенітет України?

Б) народу України;

2. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Акт проголошення незалежності України був прийнятий Верховною Радою УРСР 1 грудня 1991 року».

Б) Ні.

3. У відповіді під якою буквою правильно зазначено дату прийняття Декларації про державний суверенітет України ?

Б) 16 липня 1990 р.;

4. У відповіді під якою буквою правильно зазначено документ, яким вперше встановлено слово «Україна» - як офіційну назву нашої держави?

В) декларація про державний суверенітет України;

5. У відповіді під якою буквою правильно зазначено пропущену дату: «Відповідно до Закону «Про правонаступництво України» державний кордон Союзу РСР, що відмежовує територію України від інших держав, та кордон між Українською РСР І Білоруською РСР, РРФСР, Республікою Молдовою за станом на ______ є державним кордоном України»?

А) 16 липня 1990 р.;

6. Визначте правильний варіант відповіді: «Конституція Пилипа Орлика була прийнята у ______»:

Б) 1710 р.;

7. Підтвердіть чи спростуйте наступне твердження: «Першим письмовим джерелом, що зберегло норми феодального права України-Русі є «Руська правда»:

А) Так;

8. Визначте правильний варіант відповіді: «Гадячський договір з Польщею 1658 року був підписаний гетьманом»:

Б) І. Виговським;

9. Конституційний проект Михайла Драгоманова 1884 року припускав:

В) створення децентралізованої федеративної держави;

10. Підтвердіть чи спростуйте наступне твердження: «Українська Народна Республіка була проголошена самостійною, незалежною, суверенною державою Першим Універсалом Центральної Ради»:

Б) Ні.

Тема 4

1. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному положенні з Декларації про державний суверенітет України: "Державний суверенітет України як ___________, самостійність, повнота і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах".

Б) верховенство;

2. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному конституційному положенні: «Територія України в межах існуючого кордону є ______ і недоторканною».

Д) цілісною.

3. Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України і герба Війська Запорізького законом, що приймається:

Б) не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України;

4. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово (словосполучення), що пропущене у наведеному положенні з Конституції України: «Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною _______________».

Б) національного законодавства України;

5. Визначте вірне співвідношення між поннятям та його змістом:

1А) верховенство державної влади;

2Б) єдність державної влади;

3В) незалежність державної влади;

1) полягає в тому, що вона визначає всі правові відносини у державі, встановлює загальний правопорядок, правоздатність, права та обов'язки державних органів, суспільних об'єднань, посадовців та громадян;

2) виражається у наявності єдиного органу або системи органів, які складають у своїй сукупності вищу державну владу;

3) означає самостійність держави у відносинах з іншими державами.

6. З метою припинення незаконної діяльності об'єднання громадян за поданням легалізуючого органу або прокурора суд може тимчасово заборонити окремі види діяльності або тимчасово заборонити діяльність об'єднання громадян на строк до:

Б) 3 місяців;

7. Головним елементом великого Державного Герба України є:

Г) Знак Княжої Держави Володимира Великого;

8. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Відповідно до законодавства України членство в політичних партіях є фіксованим».

А) Так;

9. Вкажіть слово, що пропущене в наведеному конституційному положенні: «Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності покладається на ___________»:

В) Збройні Сили України;

10. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Економічна багатоманітність це можливість рівноправного існування різних форм власності та господарювання, їх однакова підтримка з боку держави».

Б) Ні.

11. Вкажіть слово (словосполучення), що пропущене в наведеному конституційному положенні: «Від імені Українського народу права власника здійснюють __________ та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією».

В) органи державної влади;

12. Членами громадських організацій, крім молодіжних і дитячих, можуть бути особи, які досягли:

Д) 14 років.

13. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Відповідно до Конституції України право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно Верхоній Раді України».

Б) Ні.

14. Певна форма або певний спосіб організації держави, закріплений в Конституції, які забезпечують підпорядкування|підкорення| її праву і характеризують її як конституційну державу – це:

Г) конституційний лад|стрій,буд|;

15. У відповіді під якою буквою правильно зазначено, про задоволення яких потреб українців, що проживають за межами держави, дбає Україна відповідно до діючої Конституції?

В) національно-культурних;

16. Засновниками громадських організацій можуть бути громадяни України, громадяни інших держав, особи без громадянства, які досягли 18 років, а молодіжних і дитячих організацій - ______ -річного віку.

В) 15;

17. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Спосіб організації державної влади, обумовлений принципами взаємовідносин вищих органів держави: глави держави, органів законодавчої та виконавчої влади - це форма державного устрою»:

Б) Ні.

18. У відповіді під якою буквою НЕправильно зазначено вид стягнення, який може бути застосований до об'єднання громадян за порушення законодавства?

В) конфіскація майна;

19. Зазначте пропущене словосполучення: «Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після __________________».

Б) внесення відповідних змін до Конституції України;

20. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному конституційному положенні: «Жодна ідеологія не може визнаватися державою як _________».

Г) обов’язкова;

Тема 5

1. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному конституційному положенні: «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається _____________ змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

Б) звуження;

2. Однією з умов прийняття до громадянства України є:

Б) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років;

3. Право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації відноситься до прав:

Б) політичних;

4. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини призначається Президентом України за поданням Голови Верховної Ради України».

Б) Ні.

5. Укажіть слово (словосполучення), що пропущене в наведеному конституційному положенні: «Про арешт або затримання людини має бути ______ повідомлено родичів заарештованого чи затриманого».

Г) негайно;

6. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними».

А) Так;

7. Вкажіть слово, що пропущене в наведеному конституційному положенні: «Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом __________ з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою».

Б) 72 годин;

8. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Відповідно до Закону України «Про громадянство» для осіб, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, термін безперервного проживання на законних підставах на території України встановлюється на три роки з моменту надання їм статусу біженця в Україні чи притулку в Україні».

А) Так;

9. У відповіді під якою буквою правильно зазначено слово, що пропущене у наведеному конституційному положенні: «Права і свободи людини є невідчужуваними та ________».

Д) непорушними.

10. У відповіді під якою буквою НЕправильно названа одна з підстав набуття громадянства України?

Б) безперервне проживання на території України протягом 5 років;

11. Визначте повноваження щодо вирішення питань громадянства України, якими наділені наступні суб'єкти:

1) Комісія при Президентові України;

2) Спеціальний уповноважений центральний орган виконавчої влади;

3) Президент України;

3А) визначає порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства;

2Б) веде облік осіб, які набули громадянство України та припинили громадянство України;

1В) контролює виконання рішень, прийнятих Президентом України з питань громадянства.

12. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Принцип єдиного громадянства виключає можливість існування громадянства адміністративно - територіальних одиниць України».

А) Так;

13. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Голова Верховної Ради України».

Б) Ні.

14. Використовуючи загальноприйняту класифікацію, встановіть, до якого виду відносяться зазначені права:

а1) право на недоторканність житла;

б2) право брати участь в управлінні державними справами;

в3) право на освіту.

А) особисті права;

Б) політичні права;

В) соціально-економічні права.

15. До громадянства України НЕ приймається особа, яка:

Д) вчинила злочин проти людства.

16. Використовуючи загальноприйняту класифікацію, встановіть, який з варіантів відповідає існуючим способам конституційного формулювання прав і свобод:

А) позитивний і негативний;

17. У відповіді під якою буквою НЕправильно зазначена підстава набуття громадянства України?

Б) володіння державною мовою;

18. Виберіть правильну відповідь із запропонованих варіантів: «Оптація - це»:

Д) вибір громадянства при переході території від однієї держави до іншої.

19. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини призначається на строк:

В) п’ять років; .

20. Вкажіть специфічні ознаки, які відповідають наступним суб'єктам:

  1. громадянин України;

  2. біженець;

3) іноземець.

1А) мають усі права, передбачені Конституцією України;

3Б) не можуть бути членами політичних партій, не виконують військовий обов'язок відповідно до законодавства України;

2В) набувають свого статусу шляхом звернення з заявою у відповідний орган міграційної служби.

21. Підтвердіть або спростуйте наступне твердження: «Діяльність політичної партії може бути заборонена за рішенням Міністерства юстиції України».

Б) Ні.

Тема 6

1. Розташуйте стадії виборчого процесу у послідовності, яка передбачена чинним Законом України «Про вибори народних депутатів України».

А) висування та реєстрація кандидатів у депутати;

Б) встановлення результатів виборів депутатів та їх офіційне оприлюднення;

В) складання та уточнення списків виборців;

Г) утворення виборчих комісій;

Д) утворення виборчих округів;

Є) припинення діяльності виборчих комісій;

Е) голосування;

Ж) підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування;

З) проведення передвиборної агітації;

І) утворення виборчих дільниць.

  1. ____в___

  2. ___д____

  3. ___і____

  4. ___г____

  5. ___а____

  6. ___з____

  7. ___е____

  8. ___ж____

  9. ___б____

  10. ___є____

2. Визначте ознаки, що притаманні виборчим системам:

2А) пропорційна виборча система;

1Б) мажоритарна виборча система абсолютної більшості;

3В) мажоритарна виборча система відносної більшості;

4Г) змішана мажоритарно-пропорційна система.

1) обраними вважаються кандидати, за яких проголосувало 50% виборців плюс один голос;

2) розподіл мандатів між партіями, що виставили своїх кандидатів у депутати, здійснюється відповідно до кількості отриманих ними голосів;

3) обраними вважаються кандидати, які отримали більше голосів виборців ніж інші кандидати;

4) застосовується принцип «паралельного комбінування», тобто однакова кількість депутатів обирається за мажоритарною системою відносної більшості та за пропорційною виборчою системою.

3. Право громадянина обирати депутатів і посадових осіб шляхом голосування – це:

А) активне виборче право;

4. Неявка частини виборців на виборчі дільниці для голосування і, таким чином, відмова їх від реалізації свого активного виборчого права – це:

В) абсентеїзм;

5. Позачергові вибори депутатів до Верховної Ради України призначаються:

Б) Президентом України;

6. Визначте правильний порядок дій у процесі голосування:

А) член дільничної виборчої комісії перевіряє наявність виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці;

Б) заповнення виборчого бюлетеня виборцем особисто в кабіні для таємного голосування;

В) пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених у ЗУ „Про вибори народних депутатів України”;

Г) виборець розписується у списку виборців за отримання ним виборчого бюлетеня для голосування;

Д) член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень для голосування;

Є) опускання виборцем особисто заповненого виборчого бюлетеня у виборчу скриньку.

  1. ___в_____

  2. ___а_____

  3. ____г____

  4. ___д_____

  5. ___б_____

  6. ___є_____

7. Виборча система, в основу визначення результатів голосування якої покладено принцип більшості, називається :

В) мажоритарна виборча система;

9. Позачергові вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим призначаються __________ у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим:

А) Верховною Радою України;

10. Сукупність правових норм, які регулюють порядок виборів депутатів представницьких органів і виборних посадових осіб держави і місцевого самоврядування – це:

В) виборче право (в об’єктивному значенні);

11. Сукупність громадян, які володіють за законом правом голосу – це:

Б) виборчий корпус;

12. У відповіді під якою буквою НЕправильно зазначено вид виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів:

В) надзвичайні;

13. У відповіді під якою буквою правильно вказано слово, що пропущене у наведеному законодавчому положенні: "Не може бути обраний депутатом громадянин, який має судимість за вчинення _________ злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку?

В) умисного;

14. Визначте виборчу систему, згідно якої обираються наступні суб’єкти конституційного права:

3А) депутати Верховної Ради України;

2Б) депутати обласних і районних рад;

1В) депутати сільських, селищних рад;

4Г) Президент України.

1) мажоритарна виборча система відносної більшості в одномандатних округах;

2) змішана (мажоритарно-пропорційна) виборча система;

3) пропорційна виборча система у багатомандатному виборчому окрузі;

4) мажоритарна виборча система абсолютної більшості.

15. Установіть, якого принципу виборчого права стосується кожна з наведених характеристик:

4А) загальне виборче право;

5Б) рівне виборче право;

2В) пряме виборче право;

1Г) таємне голосування;

3Д) вільні вибори.

1) заборонено контроль за волевиявленням виборців;

2) особа, яка балотується, обирається безпосередньо виборцями;

3) участь у виборах є правом громадян, а не обов'язком;

4) активне виборче право мають усі громадяни, які досягли на день голосування 18 років, за винятком осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними; пасивне – залежить від виду виборів.

5) утворення виборчих округів з приблизно однаковою кількістю виборців.

16. Голосування виборців, за допомогою якого приймаються рішення державного або самоврядного характеру – це:

В) референдум;

17. Згідно із Конституцією України виключно Всеукраїнським референдумом вирішуються:

А) питання про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України;

18. Призначення Всеукраїнського референдуму з питання про зміну території України відноситься до повноважень:

Б) Верховної Ради України;

19. У відповіді під якою буквою правильно зазначено, які питання НЕ виносяться на Всеукраїнський референдум згідно із ЗУ „Про всеукраїнський та місцевий референдуми”?

В) питання амністії та помилування;

20. Місцевий референдум призначається:

Б) відповідними місцевими радами;

21. Датою прийняття закону, відносно якого проводився референдум, вважається:

Б) день проведення референдуму;

22. Якщо проекти законів, інших рішень Верховної Ради України не відповідають результатам всеукраїнського дорадчого опитування, такі закони, рішення можуть бути прийняті:

А) не менш як 2/3 від загальної кількості народних депутатів України;

23. У відповіді під якою буквою НЕправильно зазначено, які питання вирішуються виключно місцевими референдумами?

Д) питання про скасування законних рішень вищестоящих органів державної влади і самоврядування.

24. Ініціативна група місцевого референдуму складається:

Г) не менш як з 10 громадян України, які мають право брати участь у референдумі і постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;

25. Новий всеукраїнський референдум з питань, що раніше виносилися на референдум, може бути проведено:

В) не раніш як через 5 років від дня проведення попереднього референдуму з цих питань;

Тема 7

1. Викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об’єднань громадян здійснити певні дії, дати офіціальне роз’яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції – це:

А) депутатське звернення;

2. Нормативний акт, який регламентує порядок здійснення повноважень і процедуру діяльності представницького органу державної влади або місцевого самоврядування – це:

А) регламент;

3. Верховна Рада України є повноважною за умови обрання:

Б) не менш як 2/3 від її конституційного складу;

4. Державний бюджет України і бюджетна система України встановлюються:

В) виключно законами України;

5. Одна з форм виразу згоди держави на обов’язковість для неї міжнародного договору, яка означає затвердження парламентом такого договору, укладеного від імені держави її президентом – це:

Б) ратифікація;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]