Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Охорона праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
368.64 Кб
Скачать

15. Проведення робіт. Система допусків, коли застосовується, що включає в себе

Проведення робіт включає правильну розстановку тих, які працюють відповідно до кваліфікації. Графік проведення робіт повинен виключати концентрацію шкідливостей. Наприклад - випуск металу з печей не має бути одночасним; розміщення агрегатів - щоб не перетиналися потоки шкідливих чинників (комп'ютери не повинні стояти близько і з поверненими екранами відносно один до одного).

Організовується систематичний контроль технічного стану агрегатів для запобігання порушенням їх роботи.

Система допусків встановлюється на проведення небезпечних робіт, звичайних робіт в небезпечних місцях, робіт з небезпечними матеріалами, на управління окремими видами устаткування. При системі допусків необхідні попередній письмовий дозвіл керівника і документація, яка фіксує: опис завдання, план проведення робіт, способи виконання операцій, персонал, який бере участь, устаткування, інструмент, захисні засоби, місце роботи, заходи безпеки, час проведення робіт, інструктаж персоналу.

Система допусків на управління устаткуванням зазвичай використовується для обмеження складу обслуговуючого персоналу. У ряді випадків - жетонна (бірочна) система: при цій системі без жетона (бірки) оператор не може пустити устаткування в хід.

Вогненебезпечні роботи проводять з письмового дозволу адміністрації, погодженому з пожежною охороною. Перед початком таких робіт мають бути видалені горючі матеріали на відстань не менше 5м, підготовлений ремонтний і протипожежний інвентар та устаткування, захищені від загоряння дерев'яні й ін. конструкції, які згорають. Місце проведення робіт має бути оглянуто відповідальною особою.

16. Організаційні, санітарні, технічні методи, індивідуальний захист

Завдання ОТ - зведення до мінімуму причин нещасних випадків та професійних захворювань, створення безпечних і нешкідливих умов праці. Застосовуються різні способи, засоби, методи. Найзагальніша класифікація:

1). Організаційні заходи. Включають організацію виробництва та праці - необхідна умова всякого виробн. процесу. Сюди відносяться: наукова організація праці, організація робочих місць, підбір персоналу, режим праці та відпочинку, трудова дисципліна, порядок проведення робіт, догляд за устаткуванням тощо.

2). Санітарні заходи. Включають пристрій підприємств і цехів відповідно до СН, СНіП, Гостами, ДСТУ тощо. Відноситься: вентиляція та кондиціюва­ння виробничих приміщень, опалювання, природне та штучне освітлення, пристрій території підприємств та цехів, виробничих та побутових приміщень тощо.

3). Технічні заходи. Передбачають втручання ОТ в технологічний процес та устаткування. Безпека починається з проекту. Сюди відносяться вдосконалення технології з метою підвищення безпеки, захисні пристрої.

4). Індивідуальний захист. Допоміжний засіб. Краще забезпечувати безпеку та нешкідливість іншими методами. Коли вищеназваних заходів недо­статньо, застосовують засоби індивідуального захисту (СІЗ). До них відносяться: спецодяг та спецвзуття, каски, респіратори, протигази, захисні окуляри, щитки, протишумні вкладиші та навушники, антивібраційні рукавиці, діелектричні рукавиці та взуття, запобіжні пояси тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]