Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИСЛЕННЯ І МОВ1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
22.48 Кб
Скачать
  1. Вербальний і невербальний інтелект

Флегматичний склад Гіппократ пояснював переважанням слизу(флегми, лімфи); сангвінічний – крові; меланхолічний – чорної жовчі, а холеричний – домінуванням жовтої жовчі. За Кантом, сангвінічний темперамент х-ться швидкою зміною емоцій при незначній їх глибині та силі, холеричний – гарячковістю, запальністю, поривчатістю вчинків, меланхолічний – глибиною і тривалістю переживань, флегматичний – повільністю, спокійність і слабкістю зовнішнього виразу почуттів.

Павлов вважав, що вища нервова діяльність – це те саме, що і поведінка, тобто він не розвивав діяльності мозку і зумовленої нею цілеспрямованої рухової активності. Він започаткував фізіологію вищої нервової діяльності(ВНД) як науку, а також обґрунтував природу темпераменту.

Темперамент – це індивідуальна особливість людини, що проявляється у силі емоційних реакцій, а також у збудливості, врівноваженості, швидкості ритму та інтенсивності психічних процесів.

Павлов виділив 4 основних типи ВНД:

  1. Сильний, неврівноважений – х-ться достатньою силою нервових процесів, але збудження переважає над гальмуванням, надмірно збудливий, метушливий, рухи поривчасті.

  2. Сильний, урівноважений, рухливий – має достатню силу і рухомість нервових процесів, добру їх урівноваженість. Рухливий, легко орієнтується у новій обстановці, швидко реагує на кожний новий подразник.

  3. Сильний, урівноважений, малорухливий – визначається малою рухливістю, застійністю нервових процесів при достатній їх силі та врівноваженості. Спокійний, обережно реагує на нові подразники, важко зміню навички.

  4. Слабкий – нервова система слабка, легко гальмується різними зовнішніми подразниками, має низьку працездатність, швидко стомлюється.

Слабкий тип відповідає меланхолічному темпераменту; Сильний неврівноважений тип – холеричному; сильний врівноважений рухливий тип – сангвінічному; сильний врівноважений малорухливий – флегматичному.

  1. Функціональна асиметрія мозку та особливості мислення

Ліва півкуля бере участь в аналітичних процесах, тобто є базою для логічного мислення, забезпечує також мовленнєву діяльність. Права півкуля забезпечує конкретно-образне мислення і відповідає за навички з просторовими сигналами, за структурно-просторове перетворення, здатність до зорового і дотикового розпізнання предметів.

Існує думка, згідно з якою, у функціях різних півкуль представлені різні способи пізнання. Функції лівої півкулі ототожнюються із свідомими, логічними процесами мислення. Функції правої півкулі – це інтуїтивне мислення.

  1. Статеві відмінності та інтелектуальні функції

Чоловікам потрібно менше часу для запам’ятовування маршруту, вони роблять мало помилок. Проте жінки запам’ятавують більшу к-ть орієнтирів на шляху ніж чоловіки. Вони частіше використовують орієнтири у повсякденному житті.

Жінка краще і швидше, ніж чоловік, ідентифікує подібні предмети, арифметично рахує, у неї краще розвинені мовленнєві навички. Жінки швидше виконують деякі мануальні завдання, де потрібна точність рухів.

У жінок успішне виконання вербальних завдань пов’язано з активністю домінуючої лівої півкулі. У чоловіків рухові навички знаходяться в меншій залежності від лівої півкулі.