Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИСЛЕННЯ І МОВ1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
22.48 Кб
Скачать
  1. Розвиток мови

Умовні рефлекси на мовні подразники з’являються у другій половині першого року життя.

На цьому етапі розвитку слово виступає інтегратором першого порядку.

Перетворення слова на інтегратор другого порядку відбувається наприкінці другого року життя. Дитина повинна навчитися оперувати різноманітними предметами, які позначаються одним словом.

Між третім і четвертим роками життя формується поняття – інтегратори третього порядку.

  1. Функції мови

Спілкування між людьми забезпечує комунікативна функція мови. Сила мови суттєво залежить від її емоційної вираженості. Л.О.Фірсов і його колеги пропонують ділити мову на первинну і вторинну. До первинної мови вони відносять поведінку тварин і людини, різноманітні реакції – зміна форми, величини, кольору певних частин тіла, а також природжені комунікативні сигнали. Отже, первинній мові відповідає допонятійний рівень відображення дійсності у формі відчуття, сприйняття, уваги.

Регулююча функція мови реалізує себе у вищих психічних функціях – свідомих формах психічної діяльності.

Програмуюча функція мови проявляється у побудові смислових схем мовлення, граматичних структур речення. Ця функція страждає при ураженні задньолобових і пре моторних відділів півкуль.

  1. Асиметрія півкуль і мовлення

Півкулі поєднуються між собою мозолистим тілом, комісуральні волокна якого зв’язують симетричні частини обох півкуль. Комісуральні волокна є тими каналами, через які здійснються синхронізація роботи півкуль.

Передня частина мозолистого тіла відповідає за передачу сомато-сенсорної інформації; задня третина – за зорову інформацію.

Центр Верніке – частина задньої мовленнєвої мови.

Ураження задньої частини скроневої частки лівої півкулі може викликати нерозуміння мови. Ще одним доказом того, що ліва півкуля відповідає за функції, відмінні від правої. Апраксія – хар-ся як неможливість виконувати цілеспрямовані рухи.

У правій півкулі розташовані центри, які відповідають за емоційно забарвлену і зорово-просторову поведінку, а в лівій за орієнтувально-дослідницьку діяльність, яка погіршується після видалення лівої кори. «Когнітивні» медіатори – ДА, АХ, ГАМК – розташовані переважно у лівій півкулі, а медіатори, які найбільш тісно пов’язані з мотиваційно емоційною поведінкою, - серотонін, норадреналін – у правй півкулі.

  1. Процес мислення

При вимовлянні слова акустичний сигнал попередньо обробляється у слуховому тракті мозку, надходить у первинну зону слухової кори. Для впізнання акустичного сигналу як слова і розуміння його значення сигнал обробляється в зоні Верніке скроневої частини(сенсорний мовний центр), далі інформація передається для формування детальної програми артикуляції мовленнєвої відповіді в моторний мовний мовний центр, зону Брока, розташовану в третій звивині лівої лобової частки. І нарешті реалізація моторної програми здійснюється в моторній корі, що керує мовленнєвою мускулатурою.

Ліва півкуля відповідає за логіко-симентичні мовні операції, упізнання артикульованих звуків мови, генерацію звуків мови і почерк, а права – за сприйняття інформації, афективне забарвлення мови, забезпечення обмеженого розуміння простих граматичних форм.