Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стадник.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
808.31 Кб
Скачать

6.Крим туристичний

В икористовуючи матеріали щодо ключових туристичних центрів чи окремих об'єктів в Криму, туристичні організації чи самодіяльні туристи можуть спланувати і здійснити окремі екскурсії чи різні за тематикою, тривалістю чи програмою подорожі з різних міст України.

Для організації різноманітних видів туризму, екскурсій чи подорожей Крим має чи не найбагатші та найрізноманітніші в Україні туристично-рекреаційні ресурси. Це і залишки античних міст з історією понад 25 віків, і середньовічні печерні міста – яких нема в інших регіонах України, і численні об'єкти природно-заповідного фонду – серед яких і багато прикрашені печери у вапняках, і музеї та палацово-паркові комплекси, і сотні кілометрів піщаних чи галькових пляжів, і безумовно чудовий клімат південного берега Криму, який має риси субтропічного.

М. Сімферополь

Адміністративний, економічний і культурний центр АР Крим, транспортні ворота Криму з розгалуженим залізничним і потужним авіаційним сполученням з різними містами України, країн СНД та дальнього зарубіжжя. Лінія гірського тролейбуса з'єднує Сімферополь з найпопулярнішими курортами та туристичними центрами Кримського півострова.

Історія поселень, які існували u1085 на території сучасного Сімферополя сягає ІІІ ст. до н. е., коли тут була столиця держави пізніх скіфів – Неаполь Скіфський, а пізніше татарські поселення. На одному з горбів, у межах сучасного міста, археологи виявили залишки Неаполя Скіфського. У місті є краєзнавчий, етнографічний та художній музеї, експозиції яких розповідають про історію міста та Криму. Звідси можна здійснити екскурсії до печери Кизил-Коба (Червона печера).

М. Бахчисарай

Колишня резиденція кримських ханів Гіреїв, які після ослаблення та розпаду Золотої орди, й утворення автономного Кримського ханства правили ним з 1443 до 1783 р. У 2003 р. Бахчисарай відзначив своє 500-річчя.

У Бахчисараї інтерес туристів зосереджений на двох об'єктах – Ханському палаці та середньовічному місті-фортеці Чуфут-Кале.

Комплекс Ханського палацу є центром державного історико-культурного заповідника, до якого входять головний корпус, частина колишнього гарему, мечеті, фонтанний дворик, мавзолей, медресе, а також музей історії та культури кримських татар і музей археології "печерних міст" тощо.

М. Севастополь

Один з важливих центрів пізнавального туризму, місто офіційна історія якого нараховує всього понад 200 років, хоча грецьке місто- держава Херсонес (пізніше Херсон, Корсунь) було засновано тут ще у V ст. до н. е.

Туристичні об'єкти міста умовно можна поділити на дві групи – давньої історії та пов'язані з військовими подіями. Серед першої групи найдавнішими є руїни Херсонеса – пам'ятки світового значення – де створено Національний історико-археологічний заповідник "Херсонес- Таврійський". Тут багаторічними розкопками досліджено міську забудову, оборонні стіни та башти, культові споруди, базиліку, монетний двір, античний театр на 3 тис. місць. Цікавими також є залишки Генуезької фортеці Чембало, середньовічного печерного міста і фортеці Каламіта, Інкерманський монастир.