Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання до Моделювання та реінж.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
801.19 Кб
Скачать

ПИТАННЯ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ НА ІСПИТ

  1. Охарактеризуйте призначення та сфери застосування системного підходу при моделюванні бізнес-процесів при проектуванні комп’ютерних систем.

Основний загальний принцип системного підходу полягає в розгляді частин явища чи складної системи з урахуванням їх взаємодії. Системний підхід включає в себе виявлення структури системи, типізацію зв'язків, визначення атрибутів, аналіз впливу зовнішнього середовища. Системний підхід розглядають як напрям наукового пізнання і соціальної політики. Блочно-ієрархічний підхід до проектування використовує ідеї декомпозиції складних описів об'єктів і відповідно засобів їх створення на ієрархічні рівні і аспекти, вводить поняття стилю проектування (висхідний і спадний), встановлює зв'язок між параметрами сусідніх ієрархічних рівнів.

  1. Сутність системного структурного підходу до розробки ІУС підприємства.

Таким чином, сутність системного підходу до розробки ІС полягає в її декомпозиції (розгалуженні) на функції, що автоматизуються: система розбивається на функціональні підсистеми, які в свою чергу діляться на підфункції, що підрозділяються на завдання й так далі. Процес розгалуження триває аж до конкретних процедур. При цьому система, що автоматизується, зберігає цілісне представлення, у якому всі складові компоненти взаємопов'язані. При розробці системи "знизу-догори" від окремих завдань до всієї системи цілісність втрачається, виникають проблеми при інформаційної стикування окремих компонентів.

  1. Охарактеризуйте методологію SADT (Structured Analysis and Design Technique). Наведіть приклад.

SADT (Structured Analysis and Design Technique) моделі і відповідні функціональні діаграми;

Найбільш відомою методикою функціонального проектування складних систем є методика SADT (Structured Analysis and Design Technique), запропонована в 1973 р. Р. Россом і згодом стала основою міжнародного стандарту IDEF0 (Integrated DEFinition 0).

IDEF0-технологія структурного аналізу і проектування. Це мова моделювання, запропонована більше 25 років тому Д. Россом, (SoftTech, Inc.) що називався в початковому вигляді SADT (Structured Analysis and Design Technique). Згідно цієї технології аналізований процес представляється у вигляді сукупності великої кількості взаємозв'язаних дій, робіт (Activities), які взаємодіють між собою на основі певних правил (Control), з урахуванням споживаних інформаційних, людських і виробничих ресурсів (Mechanism), що мають чітко певний вхід (Input) і не менш чітко певний вихід (Output);

Рис. 2.1. Приклад діаграми IDEF0

  1. Охарактеризуйте методологію DFD (Data Flow Diagrams). Наведіть приклад.

DFD (Data Flow Diagrams) діаграми потоків даних.

DFD (Data Flow Diagram) — структурний аналіз потоків даних. Діаграми DFD дозволяють описати процес обміну інформацією між елементами системи, що вивчається. DFD відображає джерела і адресати даних, ідентифікує процеси і групи даних, що зв'язують в потоки одну функцію з іншою, а також, що важливо, визначає накопичувачі (сховища) даних, які використовуються у досліджуваному процесі.

Згадані методології мають могутню комп'ютерну підтримку у вигляді інтегрованого програмного пакету BPWin 4.0, що перетворює сукупність згаданих методологій на єдиний інструментальний метод структурного системного аналізу, застосовний практично до будь-яких видів «активності» людини

  1. Охарактеризуйте методологію ERD (Entity-Relationship Diagrams) за нотацією Чена. Наведіть приклад.

ERD (Entity-Relationship Diagrams) діаграми "сутність-зв'язок".

Найбільш поширеним засобом моделювання даних є діаграми "сутність-зв'язок" (ERD). З їх допомогою визначаються важливі для предметної області об'єкти (сутності), їх властивості (атрибути) і відносини один з одним (зв'язку). ERD безпосередньо використовуються для проектування реляційних баз даних. Нотація ERD була вперше введена П. Ченом (Chen) і отримала подальший розвиток в роботах Баркера.

Сутність (Entity) - реальний або уявний об'єкт, що має істотне значення для даної предметної області, інформація про який підлягає зберіганню.

Кожна сутність повинна мати унікальний ідентифікатор. Кожен екземпляр сутності повинен однозначно ідентифікуватися і відрізнятися від усіх інших екземплярів даного типу сутності. Кожна сутність повинна володіти деякими властивостями: Ø мати унікальне ім'я, і ​​до одного й того ж імені повинна завжди застосовуватися одна й та ж інтерпретація. Одна і та ж інтерпретація не може застосовуватися до різних іменах, якщо тільки вони не є псевдонімами; Ø мати один або декілька атрибутів, які або належать суті, або успадковуються через зв'язок; Ø мати однин або декілька атрибутів, які однозначно ідентифікують кожен екземпляр сутності; Ø може мати будь-яку кількість зв'язків з іншими сутностями моделі.

Наступним кроком моделювання є ідентифікація зв'язків. Зв'язок (Relationship) - пойменована асоціація між двома сутностями, значуща для аналізованої предметної області. Зв'язок - це асоціація між сутностями, при якій, як правило, кожен екземпляр однієї суті, званої батьківського сутністю, асоційований з довільним (в тому числі нульовим) кількістю примірників другого суті, званої сутністю-нащадком, а кожен екземпляр сутності-нащадка асоційований в точності з одним примірником сутності-батька. Таким чином, примірник сутності-нащадка може існувати тільки при існуванні сутності батька.

  1. Перелічите й охарактеризуйте загальні принципи найбільш розповсюджених методологій системного структурного аналізу комп’ютерних систем.

Усі найбільш поширені методології структурного підходу базуються на ряді загальних принципів. У якості двох базових принципів використовуються наступні:

• принцип "розділяй і володарюй" - принцип вирішення складних проблем шляхом їх розгалуження на множину менших незалежних завдань, легких для розуміння і вирішення;

• принцип ієрархічного упорядкування - принцип організації складових частин проблеми в ієрархічні деревоподібні структури з додаванням нових деталей. Виділення двох базових принципів не означає, що інші принципи є другорядними, оскільки ігнорування будь-якого з них може привести до непередбачуваних наслідків (у тому числі і до провалу всього проекту). Основними з цих принципів є наступні:

• принцип абстрагування - полягає у виділенні істотних аспектів системи і відволікання від несуттєвих;

• принцип формалізації - полягає в необхідності суворого методичного підходу до вирішення проблеми;

• принцип несуперечності - полягає в обгрунтованості та узгодженості елементів;

• принцип структурування даних - полягає в тому, що дані повинні бути структуровані і ієрархічно організовані на кожному рівні.

  1. Охарактеризуйте методологію ERD (Entity-Relationship Diagrams) за нотацією стандарту IDEF1X. Наведіть приклад.

В графічної нотації IDEF1X для відображення суті використовуються позначення, наведені нижче.

Сутність в методології IDEF1X є незалежною (сильною, батьківської, домінантною, власником), якщо сутність не залежить від існування іншої сутності (іншими словами, кожен екземпляр сутності може бути однозначно ідентифікований без визначення його зв'язків з іншими сутностями, чи унікальність примірника визначається тільки власними атрибутами ). Сутність називається залежною (слабкою, дочірньої, підпорядкованої), якщо її існування залежить від існування інших сутностей. Термінологія «батьківська» - «дочірня» і «власник» - «підлеглий» також може використовуватися у відношенні двох залежних сутностей, якщо екземпляри однієї з них (дочірньої, підпорядкованої) можуть бути однозначно визначені з використанням екземплярів іншої (батьківської, власника), незважаючи на те, що друга сутність у свою чергу залежить від третьої сутності.

В нотації IDEF1X атрибути зображуються у вигляді списку імен усередині блоку сутності. Атрибути, що визначають первинний ключ, розміщуються нагорі списку і відокремлюються від інших атрибутів горизонтальній рисою. Попередня ідентифікація атрибутів на прикладі двох сутностей показана на рис. 7.2.

У методології IDEF1X ступінь участі може бути тільки унарний або бінарної. Зв'язки більшою мірою приводяться до бінарним увазі. Зовнішній вигляд зв'язку на діаграмах IDEF1X вказує на її потужність, тип та обов'язковість (табл. 7.1).