Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Украинский перевод.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

5. Поняття «урочище». Класифікація урочищ.

Урочище – це системи генетичного і динамічного сполучення фації в межах мезоформи рельєфу.

Класифікація урочищ.

Класифікація урочищ за Пашканчем К.В.:

- домінантні урочища - це урочища, за площею переважаючі на даній території;

- субдомінантні урочища - це урочища другорядні по займаних площах;

- додаткові урочища - це урочища, поява яких на даній території пов'язана з іншим характером належних гірських порід;

- реліктові урочища - це древні урочища, грунтово-рослинний склад яких не відповідає сучасним кліматичним умовам.

Класифікація урочищ за Мільковим Ф.Н.:

- характерні урочища - це урочища, рослинний склад яких відповідає умовам зростання (це звичайно типові природні урочища);

- пануючі урочища - це урочища, що займають максимальні площі на даній території (на не освоєних людиною територіях - характерні і пануючі урочища - збігаються. А на освоєних територіях - зазвичай переважають пануючі, але не характерні для даної місцевості урочища);

- рідкий або реліктові урочища - урочища, рослинний склад яких не відповідає сучасним кліматичним умовам зростання.

6. Лісогосподарські ландшафти

Деревина – це унікальна промислова сировина. При цьому 1/3 йде на будівництво, 1/2 – як паливо. Всі ліси і ті, які створені людиною ділять на 4 бонітети:

1 бонітет – найякісніші ліси (Тайга-Сибір, Далекий Схід).

Вплив лісу: 1) пом’якшує коливання температур повітря на 1,5-4 градуси, інтенсивність сонячної радіації в лісі складає 1%, порівняно з відкритим простором; 2) сприятливіші умови для режиму ґрунтів (температура ґрунтів на 20-25 градусів може бути нижче, порівняно з відкритим простором; 3) сповільнюється поверхневий стік, йде накопичення вологи, вологість повітря збільшується на 5-11 %; виділяються фітоциди; 4) 1 га лісу поглинає щорік 2 т СО2 і створює 10-11 млрд. м3 кисню.

7. Поняття „ландшафтна сфера“. Значення сучасної ландшафтної науки. Місце в системі наук.

Ландшафтна сфера – це фокус географічної оболонки, тобто зона найбільш тісної взаємодії гідро-, літо-, атмо- і інших покомпонентних сфер.

Кордони ландшафтної сфери умовно проведені: верхня – зона панування мікроклімату; нижня - 1) зона гіпергенезу; 2) лінія сполучає крапки з сезонною амплітудою температур рівною 0.

Ландшафтна сфера – структурна частина географічної оболонки. В межах географічної оболонки в зоні найбільшого взаємопроникнення, взаємодії і взаємообумовленості різних геосфер відокремилася ландшафтна сфера.

Ландшафтна сфера є зоною прямого зіткнення, контакту і активної взаємодії літосфери, атмосфери і гідросфери.

Це сфера, в якій зародилося життя, це біологічний фокус географічної оболонки, в якій спостерігається найвище "згущення" життя. Це сфера зародження, розвитку і сучасного існування людства і земної цивілізації.

Вертикальна потужність ландшафтної сфери вагається від декількох десятків метрів до 250-350 м. На суші в її межі входять: верхня частина літосфери, ґрунти, рослинні і тваринні комплекси, приземний шар повітря, в межах океанів – приводний шар повітря і верхня товща води поділ глибини проникнення сонячного світла (250 м).

Ландшафтна сфера складається з різних по розмірах природних територіальних і аквальних комплексів (ПТК і ПАК), що вистилають сушу, океани і льодовикові поверхні.

Питання про співвідношення географії і екології останніми роками привернуло особливу увагу географів у зв'язку з активним вторгненням слова "екології" в наше життя і явним зіткненням цілей і завдань обох наук. Одне з фундаментальних понять сучасної екології – екосистема як деяка єдність окремого організму, популяції або співтовариства і місця існування. Насправді між екосистемою і геосистемою існують принципові відмінності. Екосистема, подібно до геосистеми, включає біотичні і абіотичні компоненті природи, але при вивченні екосистем розглядаються лише ті зв'язки, які мають відношення до організмів. Екосистема – біоцентрична система, біота є її "господарем". У геосистемі ж всі компоненти рівноправні і всі взаємозв'язки між ними підлягають вивченню. Таким чином, геосистема охоплює значно більше зв'язків і стосунків, ніж екосистема. Екосистему можна розглядати як систему приватну (парціальну) по відношенню до геосистеми.

Соціальна значущість ландшафтознавства особливо зростає в сучасну епоху науково-технічної революції. Геосистеми в сукупності складають життєве середовище людства, вони володіють екологічним і ресурсним потенціалом. Це означає, що саме вони забезпечують як всі біологічні потреби людей, так і необхідні енергетичні і сировинні джерела для розвитку виробництва.

Вся історія ландшафтознавства безпосередньо пов'язана з суспільною практикою, з потребами виробництва; ландшафтознавства із самого початку стало одночасне теоретичною і прикладною дисципліною. У останні десятиліття XIX ст. найбільш далекоглядні росіяни вчені і суспільні діячі усвідомили, що вирішення щонайгостріших проблем сільського, а також лісового господарства того часу вимагає розуміння взаємозв'язків між компонентами природного середовища і синтетичного обхвату природи конкретних територій.

Ландшафтознавство серед наук, його методологічне і практичне значення. Ландшафтознавство як частина фізичної географії входить в систему фізико-географічних наук і, можна сказати, складає ядро цієї системи. Природно, що між ландшафтознавством і приватними фізико-географічними науками, які мають справу з різними компонентами геосистем, тобто геоморфологією, кліматологією, гідрологією, ґрунтознавством і біогеографією, існують тісні зв'язки. Кожна з цих наук внесла певний вклад до розвитку ландшафтоведения – відповідно специфічній ролі даного компонента у формуванні географічного комплексу. Проте це не означає, що зв'язки ці мають однобічний характер. У міру розвитку ідеї природного територіального комплексу ця ідея набувала всього більшого методологічного значення для всієї системи фізико-географічних наук, вона лягла в основу ландшафтного підходу до вивчення окремих компонентів. По суті саме ландшафтний підхід, що вимагає вивчати клімат, ґрунти і інші компоненти як структурні частини природного географічного комплексу, об'єднує всі окремі географічні науки в єдину систему.

Окрім власне географічних дисциплін до ландшафтознавства близькі інші науки про Землю, особливо геологія, а також геофізика і геохімія. На стику ландшафтознавства з геохімією і геофізикою виникли нові галузі науки - геохімія ландшафту і геофізика ландшафту. Перша має справу з міграцією хімічних елементів в ландшафті і склалася в розвинену наукову дисципліну, що має велике самостійне наукове і прикладне значення. З ландшафтознавством в геохімії ландшафту є велика сфера перекриття в частині вивчення одного з важливих ланок функціонування геосистеми, а саме її геохімічного «механізму». Геофізика ландшафту покликана досліджувати фізичні «механізми» геосистем, включаючи їх енергетику. Ця галузь науки поки що знаходиться у стадії становлення, і вміст її не цілком визначився.

Специфіка об'єкту ландшафтознавства (і фізичної географії в цілому) вимагає міцної опори на фундаментальні природні закони, встановлені фізикою, хімією, біологією. Сполучними ланками між цими науками і фізичною географією служать геофізика ландшафту, геохімія ландшафту і біогеоценологія, яку аналогічно можна було б назвати біотикою або біологією ландшафту. Вона досліджує зв'язки співтовариств організмів з середовищем, біологічний метаболізм в геосистемах, біологічну продуктивність, і її завдання багато в чому перекриваються із завданнями ландшафтознавства. В той же час біогеоценологія за своїм змістом і завданням дуже близька до екології.

Із словами «екологією» часто асоціюються надії на приборкання стихійного процесу деградації життєвого середовища людства. Екологія завжди визначалася як наука про умови існування живих організмів і їх зв'язки з місцем існування. В центрі уваги еколога – живі організми і їх співтовариства; абіотичне середовище розглядається лише в аспекті його впливу на життя організмів. Екологія була і залишається біологічною наукою.