Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Основні способи знаходження концентрації у фізико-хімічних методах.

  1. Безпосередньо з рівняння зв’язку:

Px = b×Cx = k1×k2×…kn×Cx

  1. Спосіб порівняння:

У способі порівняння зіставляють величини аналітичних сигналів і концентрації для досліджуваного і стандартного розчинів відповідно.

Нехай величина аналітичного сигналу Pст відповідає стандартному розчину з концентрацією Сст, а величина аналітичного сигналу Px відповідає шуканій концентрації досліджуваного розчину Cx. Для них ми можемо записати:

Px = b×Cx та Pст = b×Cст, де b – коефіцієнт пропорційності. Поділивши одне рівняння на друге одержимо:

звідки

  1. Спосіб градуйованого графіка

Рис.1.4. Графічний варіант визначення концентрації визначуваної речовини способом градуйованого графіка

За способом градуйованого графіка готують серію стандартних розчинів (зразків) відомих концентрацій і одержують відповідні величини аналітичного сигналу. Будують залежність Р – С, і якщо вона лінійна, то розраховують параметри прямої Р = а + bC способом найменших квадратів. За значенням Рх за рівнянням розраховують концентрацію досліджуваного розчину

.

Також можливим є графічне знаходження шуканої концентрації, як це показано на рисунку 1.4.

У способі добавок порівнюють значення сигналів від досліджуваного розчину і цього ж розчину з відомою добавкою визначуваного компонента. Для цього випадку, за умови однакових кінцевих об’ємів можна записати:

Px = b×Cx та Px+a = b×Cx+a = b×(Сx + Ca), де Сa – концентрація добавки у кінцевому розчині, Px+a – величина аналітичного сигналу з добавкою. Поділивши друге рівняння на перше одержимо:

І врешті маємо:

У багатьох випадках в методі добавки зручніше користуватися не концентраціями, а масами. В результаті одержують аналогічну залежність:

де ma – маса добавки у досліджуваному кінцевому розчині. mx – маса визначуваної речовини в кінцевому розчині.

Рис. 1.5 Графічний представлення методу порівняння.

Перший спосіб знаходження концентрації (безпосередньо з рівняння зв’язку) є найменш точний, оскільки реальні константи часто досить суттєво відрізняються від термодинамічних. Тому перший спосіб безпосередньо для встановлення концентрації не використовують, проте за його допомогою можна оцінити шуканий вміст і використати це у інших способах знаходження концентрації, наприклад в способі порівняння або добавки.

Основний недолік способу порівняння полягає в тому, що при визначенні концентрації апріорі припускають, що значення коефіцієнту а рівне нулю або дуже близьке до 0. Графічно метод порівняння можна представити прямою, яка проходить через точки (0;0) та (Сст;Pст) (пряма І, рис.1.5.), а величину Сx знаходять з цієї прямої за значенням Px. Як видно з рис.1.5, похибка визначення є тим більшою чим більше відрізняються значення Px та Pст (тим більше розходження у прямих І та ІІ на рис.1.5; похибка визначення концентрації для Px2 є значно більшою ніж для Px1). Тому для зменшення похибки намагаються підібрати стандартний розчин, який дав би якомога ближчий аналітичний сигнал до досліджуваного розчину. З цією метою можна для оцінки використати перший спосіб (безпосереднього рівняння з використанням термодинамічних констант). Також більш надійні результати можна отримати за варіантом способу порівняння – способом суміжних розчинів. Цей спосіб також називають способом двох стандартів. За цим способом готують досліджуваний (Сх) і два стандартні розчини (С1, С2). Найчастіше рекомендують, щоб С1х2. Виміряні сигнали для цих розчинів відповідно будуть P1, Pх та P2. У цьому випадку графічно пряма буде проходити через точки (С1;P1) та (С2;Pс2). Рівняння прямої у цьому випадку можна представити:

або

У першому випадку: ,

а в другому: .

Величини Сх або абсолютно співпадають, або відрізняються лише на значення математичного заокруглення. У другому випадку беруть середнє значення з двох знайдених Cx.

Спосіб суміжних розчинів можна застосувати і у випадку відхилення залежності від прямолінійної за умови максимального наближення С1 і С2 до Сх.

Спосіб порівняння використовують для поодиноких визначень чи аналізу проб з різним вмістом визначуваного компонента в пробі. Недоліком методу є те, що у багатьох випадках складно «вгадати» розчин (або розчини) порівняння так, щоб величина аналітичного сигналу максимально наближалася до Px.

Метод графіка доцільно використовувати для проведення серійних аналізів. Однак він може дати суттєву похибку при аналізі складних об’єктів зі складною матрицею. Це може бути пов’язано з невідповідністю між аналітичними формами у стандартних розчинах та складному досліджуваному розчині. Є два способи виходу з такої ситуації:

  • градуйований графік будують на фоні компонентів які є складовою матриці досліджуваного об’єкту;

  • використовують гібридний спосіб графіка і добавок – «спосіб багатьох добавок».

У способі багатьох добавок готують серію розчинів з однаковою аліквотою досліджуваного і у кожен окремо дають різну кількість добавки та вимірюють аналітичний сигнал для кожного розчину. Одержують залежність P = a + bCa. У цьому рівнянні Сa – концентрація добавки, b – коефіцієнт пропорційності, а – величина параметру при Сa = 0, тобто Px. З іншої сторони Px =bCx. Тобто Cx = Px/b = a/b. Можна використати і графічний варіант способу багатьох добавок (рис. 1.6).

Рис. 1.6. Графічний варіант способу добавок

Спосіб добавок дає змогу врахувати вплив сольового фону на результати визначення, тому його застосовують переважно у визначенні домішок у різноманітних об’єктах, зокрема чистих матеріалах, металах, солях, біологічних об’єктах, реагентах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]