Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВ ч.2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

58. Поняття та особливості договору найму (оренди) земельної ділянки.

Договір найму (оренди) земельної ділянки — це договір, за яким наймодавець зобов'язується передати наймачеві ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них. Об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян та юр. ос. Укр., територіальних громад сіл, селищ, міст (комунальної власності), держави. Об'єктами оренди можуть бути земельні ділянки з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, що розташовані на них, якщо це передбачено договором оренди. Орендодавцями земельних ділянок є громадяни і юр. ос., у власності яких перебувають земельні ділянки. Згідно ЗУ „Про оренду землі”, ДОЗД укладається у письмовій формі. Невід'ємною частиною договору оренди є план (схема) земельної ділянки. ДОЗД нотаріально посвідчується за місцем знаходження: на термін до 5 років — за бажанням однієї із сторін договору; на термін більше 5 років — в обов'язковому порядку. Недотримання нотаріальної форми ДОЗ має наслідком його недійсність. Укладений договір підлягає державній реєстрації. Згідно ЗУ, термін ДОЗД (у тому числі й до настання певної умови) визначається за погодженням сторін, але не більш як на 50 років. ЗУ передбачена можливість суборенди орендованої для нес/г використання земельної ділянки або її частини. Існують спеціальні вимоги щодо оформлення договору суборенди — він підлягає державній реєстрації, а за бажанням однієї зі сторін — посвідчується нотаріально. Істотні умови договору: 1) об'єкт оренди (місце розташування і розмір земельної ділянки); 2) термін договору оренди; 3) орендна плата (розмір, індексація, форми платежу, терміни та порядок внесення і перегляду); 4) цільове призначення, умови використання і збереження якості землі; 5) умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; 6) існуючі обмеження і обтяження щодо використання земельної ділянки; 7) сторона, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; 8) відповідальність сторін. Орендна плата може встановлюватися в таких формах: грошовій; натуральній (за визначеною кількістю чи частиною продукції, яка одержується з орендованої земельної ділянки); відробітковій (надання послуг орендодавцю). Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання зазначених форм або визначити інші форми плати. ЗУ встановлює єдине обмеження — орендна плата за земельні ділянки, що знаходяться в державній і комунальній власності, стягується виключно в грошовій формі.

59. Поняття, предмет, форма договору найму (оренди) житла.

За дог. найму житла одна сторона — власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Договір найму житла укладається у письмовій формі. Предметом договору найму житла може бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина. Помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. Сторонами у договорі можуть бути як фіз., так і юр. ос. Якщо наймачем є юр. ос., вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Якщо законом встановлений максимальний розмір плати за користування житлом, плата, встановлена у договорі, не може перевищувати цього розміру. Якщо строк внесення плати за користування житлом не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця. Наймач зобов'язаний: 1) використовувати житло лише для проживання у ньому; 2) забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані; 3) своєчасно вносити плату за житло; 4) самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму; 5) здійснювати поточний ремонт житла, переданого у найм, якщо інше не встановлено договором. Капітальний ремонт житла, переданого у найм, зобов'язаний здійснювати наймодавець, якщо інше не встановлено договором. У договорі найму житла мають бути вказані особи, які проживатимуть разом із наймачем. Наймач несе відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору особами, які проживають разом з ним. Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на 5 років. У разі спливу строку договору найму житла або продажу житла наймач має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк або на його придбання. Якщо наймодавець відмовився від укладення договору на новий строк, але протягом одного року уклав договір найму житла з іншою особою, наймач має право вимагати переведення на нього прав наймача та (або) відшкодування збитків, завданих відмовою укласти з ним договір на новий строк.

Закон встановлює за наймачем право за згодою наймодавця передавати на певний строк частину або все найняте ним помешкання у користування піднаймачеві, який не набуває самостійного права користування житлом (договір піднайму).