Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізький національний технічний університет

Курсова робота

з дисципліни «Економіка підприємства»

на тему

ФАКТОРИ І РЕЗЕРВИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність: Управління персоналом та економіка праці

Виконала Данюк Олена Михайлівна

студентка гр. МТУ-230

Керівник роботи ст. викладач_______________________ Л.Г. Мірошниченко

2012

РЕФЕРAТ

Курсова роботa: --- с., --- рис., -- тaбл., -- додaтків, -- джерел.

Мета роботи полягає у розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо механізму підвищення продуктивності праці та її прогнозування на підприємствах.

Об’єкт курсової роботи - продуктивність праці на підприємстві в умовах трансформаційних процесів.

Предмет курсової роботи - теоретичні, методичні та практичні аспекти підвищення продуктивності праці на підприємстві.

В роботі використані методи: абстрактно-логічний, описовий, системного аналізу, порівняльний, графічний.

Продуктивність праці є одним з найважливіших індикаторів діяльності будь-якої економічної системи незалежно від її розміру і функцій. Вона виступає основним критерієм ефективності економіки і вирішальною умовою підвищення життєвого рівня населення. Зростання продуктивності праці має винятково важливе значення для досягнення визнаних світовою спільнотою економічних, соціальних і екологічних стандартів життєдіяльності суспільства.

РЕСУРСИ, ПРОДУКТИВНІСТЬ, ПЕРСОНАЛ, КАДРИ, ПОЛІТИКА, УПРАВЛІННЯ, ЗАРОБІТНА ПЛАТА, НОРМУВАННЯ, МОТИВАЦІЯ, СТИМУЛЮВАННЯ, ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ, АНАЛІЗ

ЗМIСТ

Реферат

2

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

4

Вступ

5

1 Теоретичні основи факторів продуктивності праці персоналу на підприємстві

1.1 Поняття і сутність факторів продуктивності праці

1.2 Резерви підвищення продуктивності праці персоналу

1.3 Фактори формування резервів ефективності використання праці персоналу

2 дослідження та аналіз продуктивності праці на ВАТ «……..»

2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства

2.2 Аналіз трудових ресурсів підприємства

2.3 Аналіз продуктивності праці персоналу

3 Шляхи підвищення продуктивності праці персоналу на підприємстві

3.1

3.2

3.3

Висновки

Перелік посилань

Додаток А Ххххххххххххх

ПЕРЕЛIК УМОВНИХ ПОЗНAЧЕНЬ, СИМВОЛIВ, ОДИНИЦЬ,

Скорочень I термiнiв

ЄС – Європейський союз

ЄТС - єдинa тaрифнa сiткa

КП - клaсифiкaтор професiй

СОТ – системa оплaти прaцi

ФЗП – фонд зaробiтної плaти

ФОП - фонд оплaти прaцi

грн. - гривня

i т.д. - i тaк дaлi

пос. – посaдa

р. – рiк

т. - тонн

тис. – тисяч

% - вiдсотки

вСТУП

Актуальність теми дослідження. Продуктивність праці є одним з найважливіших індикаторів діяльності будь-якої економічної системи незалежно від її розміру і функцій. Вона виступає основним критерієм ефективності економіки і вирішальною умовою підвищення життєвого рівня населення. Зростання продуктивності праці має винятково важливе значення для досягнення визнаних світовою спільнотою економічних, соціальних і екологічних стандартів життєдіяльності суспільства.

В умовах ринкових відносин завдання підвищення продуктивності праці як джерела реального економічного зростання стає життєво важливим для подальшого розвитку економіки. У сучасному світі економічними лідерами стають не ті країни, які мають значні природні ресурси, а ті, які здатні досягти високої продуктивності суспільної праці. Вітчизняне господарство сього­дні перебуває в новій економічній ситуації, обумовленій вступом України до Світової організації торгівлі. Незабаром вітчизняні виробники опиняться в умовах вільної конкурентної боротьби з іноземними товаровиробниками, що мають значно вищу продук­тивність праці у своїй галузі.

Відомо, що в умовах ринку, що мають високу трудомісткість продукції і, як наслідок, вищу її собівартість, програють в конкурентній боротьбі і припиняють свою діяльність.

Продуктивності праці повинна бути приділена першочергова увага і на рівні підприємств усіх сфер діяльності як одному з найважливіших показників ефективності, що характеризує рівень раціонального використання ресурсів і використовується для внутрішнього аналізу й планування ефективної господар­ської діяльності підприємства.

Важливість проблеми зростання продуктивності праці обумовлює постійну увагу до цієї теми вчених економістів в Україні і за її межами. Суттєвий внесок у дослідження значення продуктивності праці та пошук шляхів її зростання в господарстві внесли відомі вчені: Бабенко А.Г., Богиня Д.П., Бугуцький О.А., Вітвіцький В.В., Дієсперов В.С., Здоровцов О.І., Машенков В.Ф., Назаров М.Г. та ін. Розвитком теорії продуктивності факторів у західній літературі займалися Бастіа Ф. та Сей Б. Пізніше Кларком Д. сформульована теорія граничної продуктивності факторів, на якій заснована сучасна західна теорія продуктивності праці. Подальший розвиток цієї теорії пов’язаний з працями Денісона Е., Кендріка Д., Солоу Р. та ін.

Незважаючи на значний обсяг проведених попередніх досліджень, ряд теоретичних і практичних питань є невирішеними. Високий динамізм соціально-економічних та політичних чинників розвитку сфери виробництва вносить постійні корективи у формування та використання трудових затрат. Потребують дослідження питання виявлення тенденцій і факторів продук­тивності аграрної праці, раціонального забезпечення підприємств трудовими ресурсами, формування дієвого мотиваційного механізму, обґрунтування шляхів підвищення рівня продуктивності праці в галузі, удосконалення підходів щодо управління продуктивністю праці.

Саме цим зумовлений вибір і актуальність теми курсової роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок досліджень збігається з фундаментальними науковими дослідженнями кафедри управління персоналом і економіки праці: «Механізми удосконалення соціальної політики України спрямованої на розвиток трудових ресурсів».

Мета й завдання курсової роботи. Мета роботи полягає розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо механізму підвищення продуктивності праці та її прогнозування в підприємствах.

Для досягнення цієї мети були поставлені і вирішені такі завдання:

  • узагальнити сутність теоретичних положень продуктивності праці;

  • виявити і дослідити вплив визначальних факторів на рівень продук­тивності праці на підприємстві;

  • визначити напрями і шляхи підвищення продуктивності праці;

  • розробити програму управління підвищенням продуктивності праці на підприємстві.

Об’єктом курсової роботи є продуктивність праці на підприємстві в умовах трансформаційних процесів.

Предметом курсової роботи є теоретичні, методичні та практичні аспекти підвищення продуктивності праці на підприємстві.

Методи дослідження. У курсовій роботі широко використовувалися спеціальні аналітичні прийоми: порівняння, балансовий та індексний, коефіцієнтний, угрупування, розрахунково-аналітичні і математико-статистичні.

Інформаційною базою дослідження послужили законодавчі акти Верховної Ради України, законодавча база України, узагальнені результати наукових досліджень, матеріали періодичної преси, науково-практичних семінарів і конференцій, результати проведення досліджень за експертним методом.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що вирішення даної проблеми буде сприяти підвищенню продуктивності праці на підприємствах.

Структура і обсяг роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг курсової роботи – ___ сторінок, ___ таблиць, ___ рисунків, ___ додатки. Список використаних джерел нараховує ___ найменувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]