Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-85.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
37.72 Кб
Скачать

85. Виробнича потужність підприємства.

Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання про­гресивної технології та організації виробництва.

Виробнича потужність ви­значається в тих самих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється (послуг, що на­даються).

Три види потужності підприємства: проектну, поточну (фактично досягну­ту), резервну.

Проектною є потужність, яка визначається в процесі проектування, реконструкції (розширення) діючого або будівницт­ва нового підприємства: вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування відповідають структурі трудо­місткості запроектованої номенклатури продукції, і має бути до­сягнута протягом нормативного терміну її освоєння.

Поточна виробнича потужність визначається періодич­но у зв'язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структу­ри трудомісткості продукції) або перевищенням проектних показ­ників. При цьому обчислюють вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства.

Ре­зервна потужність повинна формуватись і постійно існувати в пев­них галузях національної економіки: електроенергетиці і газовій промисловості — для покриття так званих пікових навантажень в електро- та газових мережах; харчовій індустрії — для переробки істотно збільшеного обся­гу сільськогосподарської сировини, що швидко псується; на транспорті — для перевезення збільшеної кількості пасажирів у літні місяці; в машинобудуванні та інших галузях — для підготовки виробництва та освоєння випуску нових видів устаткування.

Величина виробничої потужності підприємства формується під впливом таких чинників:• номенклатура, асортимент та якість продукції, що виготовля­ється;• кількість встановленого устаткування, розміри і склад вироб­ничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та викори­стання площ протягом року;• прогресивні техніко-економічні норми продуктивності й ви­користання устаткування, зняття продукції з виробничих площ, ; нормативи тривалості виробничого циклу та трудомісткості про­дукції, що виробляється (послуг, що надаються).

84. Структурні елементи та схема організації ебп

Основні функціональні складові ЕБП виражають:

фінансову складову – досягнення найбільш ефективного використання ресурсів (капіталу, персоналу, прав, інформації, технології та устаткування); – інтелектуальну та кадрову – збереження та розвиток інтелектуального потенціалу підприємства, ефективне управління персоналом; – техніко-технологічну – ступінь відповідності технологій, які використовуються на підприємстві, сучасним світовим аналогам відносно оптимізації витрат ресурсів; – правову складову – всебічне правове забезпечення діяльності підприємства, дотримання діючого законодавства; – інформаційну – ефективне інформаційно-аналітичне забезпечення господарської діяльності підприємства; – екологічну – дотримання екологічних норм технології та випуску продукції, мінімізація втрат підприємства від забруднення довкілля; – силову – забезпечення фізичної безпеки робітників підприємства та збереження його майна.

Фінансова складова ЕБП Загальна схема процесу охорони фінансової складової ЕБП полягає в:

1. Аналізі загроз негативних дій щодо політико-правової складової економічної безпеки. 2. Оцінці поточного рівня забезпечення фінансової складової ЕБ. 3. Оцінці ефективності запобігання можливій шкоді від негативних дій щодо фінансової складової ЕБ.

Інтелектуальна та кадрова складові Охорона інтелектуальної та кадрової складових економічної безпеки охоплює взаємопов’язані і водночас самостійні напрямки діяльності того чи іншого підприємства: перший – зорієнтовано на роботу з персоналом фірми, на підвищення ефективної діяльності всіх категорій персоналу; другий – націлено на збереження і розвиток інтелектуального потенціалу, тобто сукупності прав на інтелектуальну власність.

Техніко-технологічна складова Процес охорони техніко-технологічної складової ЕБП, як правило, передбачає здійснення декількох послідовних етапів:

1. Аналіз ринку технологій щодо виробництва продукції, аналогічної профілю даного підприємства. 2. Аналіз технологічних процесів і пошук внутрішніх резервів поліпшення використовуваних технологій. 3. Розробка технологічної стратегії розвитку підприємства.

Політико-правова складова Загальний процес охорони політико-правової складової ЕБП здійснюється за схемою, яка охоплює такі елементи: Аналіз загроз негативних впливів. Оцінка поточного рівня забезпечення. Планування комплексу заходів, спрямованих на підвищення цього рівня.

Інформаційна складоваСлужби підприємства виконують функції, які в сукупності характеризують процес створення та захисту інформаційної складової ЕБП. До таких належать: – Збирання всіх видів інформації, що має відношення до діяльності того чи іншого суб’єкта господарювання. – Аналіз одержуваної інформації. – Прогнозування тенденцій розвитку науково-технологічних, економічних і політичних процесів на підприємстві.

Екологічна складоваПроблему охорони екологічної безпеки суспільства від суб’єктів господарювання, що здійснюють виробничо-комерційну діяльність, можна вирішити через розробку і ретельне дотримання національних (міжнародних) норм мінімально допустимого вмісту шкідливих речовин, які потрапляють в навколишнє середовище, а також дотримання екологічних параметрів продукції, що виробляється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]